17 mart. 2022 | 15:36

Amenzi majorate la 7.500 – 15.000 lei pentru românii care încalcă această lege. Ordonanța a fost semnată deja

News
Amenzi majorate la 7.500 - 15.000 lei pentru românii care încalcă această lege. Ordonanța a fost semnată deja
Amenzi majorate la 7.500 - 15.000 lei, începând de astăzi

În România, ca de altfel și în alte părți ale lumii, sursele de poluare a aerului au căpătat o importanță distinctă prin creșterea diversității și a volumului de substanțe toxice, sub formă de gaze, fum, particule, mijloace de transport rutier, feroviar, aerian etc. În tot acest timp, la nivelul ministerului de resort au fost dezvolate mai multe proiecte de combatere a poluării. Un punct important a constat în diminuarea arderilor de vegetație uscată, care au un impact major asupra gradului de poluare. Prin diferitele legi organice, emise de minister, s-au impus și amenzi împotriva celor care ard vegetația uscată, dar se pare că nu au avut efect. Astăzi, Ministrul Mediului a semnat o Ordonanță de Ministru prin care se majorează amenzile pentru arderea vegetaţiei uscate.

România și nerespectarea legislației UE cu privire la poluare

Odată cu aderarea la Uniunea Europeană în 20017 și asumarea directivelor europene cu privire la poluare, România trebuia să facă anumiți pași în acest sens. Din păcate, realitatea este una dezastruoasă, și ca urmare, în 2021, Comisia Europeană decide să trimită România în fața Curții de Justiție a Uniunii Europene pentru nerespectarea legislației UE privind aerul curat și emisiile industriale.

Comisia a decis pe 2 decembrie 2021 să trimită România în fața Curții de Justiție a Uniunii Europene în două cazuri. Amândouă făceau referire la faptul că statul român nu a respectat normele UE de combatere a poluării industriale și nu a adoptat un program de control al poluării aerului.

În primul caz, România nu s-a asigurat că trei instalații industriale funcționează cu o autorizație valabilă în conformitate cu Directiva privind emisiile industriale (Directiva 2010/75/UE), pentru a preveni sau a reduce poluarea.

În al doilea caz, România nu a adoptat programul național de control al poluării atmosferice în temeiul Directivei (UE) 2016/2284 privind reducerea emisiilor naționale de anumiți poluanți atmosferici, și anume Directiva NEC.

„În conformitate cu Directiva NEC, statele membre sunt obligate să elaboreze, să adopte și să pună în aplicare programe naționale de control al poluării aerului.

Directiva stabilește angajamente de reducere a emisiilor statelor membre în ceea ce privește cinci poluanți atmosferici (dioxid de sulf, oxizi de azot, compuși organici volatili nemetanici, amoniac și particule fine – PM2,5) pe care statele membre trebuie să le raporteze anual.

România ar fi trebuit să transmită Comisiei primul său program național de control al poluării aerului până la 1 aprilie 2019, dar nu l-a adoptat încă.”, se precia în justificarea deciziei Comisie Europene.

Ministrul Mediului anunță majorarea amenzilor

Deși planul național este încă în stand-by, la nivelul Ministerului Mediului se încearcă diferite metode de a combate orice formă de poluare. Una dintre acestea, arderea vegetației uscate, este în creștere, și ca urmare s-a luat decizia emiterii unui nou Ordin de Ministru.

Ministrul Mediului Tánczos Barna a semnat chiar astăzi, 17 martie, acest ordin, în care se fac majorări ale amenzilor împotriva celor care ard intens vegetația uscată, devenind astfel factori poluatori.

Conform ordinului, amenzile au crescut la sume cuprinse între 7.500 și 15.000 de lei pentru persoanele fizice. În cazul persoanelor juridice, amenzile au crescut la sume cuprinse între 50.000 şi 100.000 lei. Toate aceste amenzi vor fi date de inspectorii Gărzii de Mediu.

„Am semnat proiectul ordonanţei de urgenţă si sper ca în cel mai scurt timp posibil să fie adoptat. Trebuie să stopăm fenomenul arderilor ilegale de vegetaţie şi mirişti.

În ciuda interdicţiei şi a controalelor regulate ale Gărzii de Mediu, în anumite regiuni acest fenomen continuă să fie o practică zilnică. Arderile necontrolate nu doar poluează aerul, dar afectează sănătatea umană şi au un efect negativ şi asupra solului”, declară ministrul Tánczos Barna.

Indiferent de sursa lor, astfel de acțiuni sunt factori poluatori, iar în lumina acțiunilor în instanță a Comisie Europene, România are de recuperat extrem de mult, mai ales prin nerespectarea directivelor și prin neimplementarea planului național de cotrol al poluării aerului.

PlaySport
Cum arată românca superbă din Pașcani însărcinată cu unul dintre cei mai cunoscuți bărbați din lume
Ego.ro
Larisa Popa a încins internetul! E din ce în ce mai îndrăzneață. Ireal cum s-a putut fotografia
Digi24
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut niciodată operația de separare
Cancan.ro
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti Miuța
GSP.ro
Cristian Gațu a recunoscut relația cu menajera familiei » S-a afișat în public cu femeia cu 27 de ani mai tânără decât soția lui: „Nu mă simt vinovat”
Stirile PROTV
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”
Romania TV
Mirela Retegan a părăsit România după scandalurile repetate din Gaşca Zurli
Capital.ro
Legea care se aplică OBLIGATORIU în orice bloc din România. Asociațiile de PROPRIETARI nu o pot încălca
EVZ.ro
Muncă până la moarte. Raportul real dintre speranța de viață și vârsta de pensionare
Adevarul
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Motivul pentru care femeile nu au recurs la operația de separare VIDEO
BZI.ro
Scandal cât casa la Gașca Zurli: Angajații Mirelei Retegan aveau salarii mizerabile!
Spynews.ro
Vești proaste pentru români! Biletele de tren se scumpesc de la 1 aprilie 2024
Libertatea.ro
Investigație. Lacunele din declarația de interese a unui secretar de stat: firma soției primește bani de la fondul de stat unde el este membru în consiliul de administrație
Sport.ro
FOTO Imaginea pentru care 'cea mai sexy femeie' din lume a primit peste 100.000 de euro: "O adevărată zeiță!"
Impact.ro
ȘOC! Cum arăta Gabriela Firea acum 20 de ani. Imaginile pe care SIGUR le-ai uitat
Parteneri
Imaginile care fac înconjurul României: Primar PNL prins cu amanta pe câmp. "Ce faci, domn primar? Este zi de post azi"
Redactia.ro
Se pregătește o lovitură fără precedent în Formula 1
Digisport.ro
Crezi că ești un geniu, iar coeficientul tău de inteligență este peste medie? Doar cei care au o minte sclipitoare pot găsi numărul lipsă în mai puțin de 10 secunde
Click.ro
Primele imagini cu Gianina Crișan, iubita lui Pescobar, după ce a născut! Cum s-a filmat tânăra la două săptămâni de când a devenit mamă
Viva.ro
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Digi24
Putin avertizează că Rusia va doborî toate avioanele F-16 date Ucrainei: Dacă sunt folosite din țări terțe, ele devin ținte legitime
Digi24
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit! Ea și sora ei vor să devină mame
Unica.ro
Noi reguli pentru șoferi. Totul va fi filmat
EVZ.ro
Cum încearcă familia lui Mirel Dragomir să se dezică de el, după ce a ucis-o pe Andreea. Gesturile prin care au dat de înțeles că l-au ”abandonat”
Spynews
EXCLUSIV Ungurii, la ani lumină de România. Ungaria ne-a luat fața complet: Profit maxim
Capital.ro
Marmelada de lămâie, un dulce fin și aromat. Are un gust divin și se prepară ușor
Antena 3
Antonia a renunțat la haine și a pozat provocator. Viitoarea soție a lui Alex Velea a făcut furori
TV Mania
A împlinit 69 de ani, dar cu greu i-ai putea da mai mult de 40 de ani. O mai recunosti?
Avantaje
AJUTOARE pentru români. Lista completă a celor care beneficiază
Mediaflux
Vești proaste pentru români! Biletele de tren se scumpesc de la 1 aprilie 2024
Spynews.ro
Testul de atenție pe care numai geniile îl rezolvă: găsește ardeiul desenat!
Realitatea.net
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă. Cele două împart același trup
Antena 1
Rușii, nervoși că baza Kogălniceanu se extinde: 'Va fi prima țintă'. Ne pregătim de război?
Shtiu.ro