Un medic specialist psihiatru din Iași spune că „riscul de afectare psihică și organică plutește în aer”. Recent, un studiu a arătat că poluarea afectează persoanele cu tulburări psihice, dar și pe cele care nu au avut niciodată tulburări psihice în trecut.
Un studiu realizat de un grup de oameni de știință arată posibila legătură dintre poluare și creșterea prevalenței bolilor mintale dar și neurologice. Cercetătorii au descoperit o posibilă asociere între poluare și boli precum depresia sau tulburările bipolare.
„Există ipoteza conform căreia particulele poluante pot afecta creierul pe căi neuroinflamatorii şi care duc la apariţia unor simptome asemănătoare depresiei, după cum am constatat în studiile realizate în laborator”, a plecat cercetătorul american Andrey Rzhetsky.
Fenomenul a fost întâlnit și la noi. Potrivit dr. Cozmin Mihai, medic specialist psihiatru, făcând o comparație cu perioada rezidențialului, dacă atunci perioada de vară era un relaxată din punct de vedere a adresabilității bolnavilor în spital, acum situația este diferită, iar secțiile sunt pline.
„Îmi amintesc de perioada rezidenţiatului în care perioada de vară era una lejeră, acum secţiile sunt pline. Tineri abia ieşiţi din perioada adolescenţei nu mai fac faţă sarcinilor de viaţă şi ajung la internare. Ne gândim la riscurile tehnologiei în exces, a dorinţei prea mari de a ţine pasul cu viaţa asta zbuciumată. Dar la riscul poluării ne gândim? Să ne pună pe gânduri şi să ne călăuzească paşii înspre o viaţă mai curată”, explică medicul psihiatru Cozmin Mihai.
Dr. Cozmin Mihai este specialist psihiatru în cadrul Institutului de Psihiatrie „Socola” Iași. Acesta a publicat un text despre modul în care poluarea poate avea efecte negative asupra psihicului. Medicul ieșean vorbește și despre cauzele acestui fenomen.
Acesta spune că, de cele mai multe ori, omul este de vină, prin deciziile pe care le ia zilnic. Studiul a conchis că poluarea produsă de mașinile pe combustibil fosili decompensează persoanele cu tulburări psihice. Le poate afecta și pe cele care nu au mai avut astfel de probleme în trecut.
„Trafic aglomerat, aer poluat, nori de praf şi noxe suficiente cât să îţi cauzeze suferinţe pulmonare. Şi nu e doar atât. Suferinţa noastră se răsfrânge şi asupra psihicului. În aer pluteşte riscul de afectare psihică şi organică, iar noi acceptăm asta în cel mai silenţios mod cu putinţă. Cartiere noi, blocuri construite în mod haotic, avize de construcţie oferite cu prea multă lejeritate şi riscul final de străzi aglomerate cu maşini spumegând noxe ce ne scurtează viaţa”, explică dr. Cozmin Mihai.