O cantitate de 2.100 de metri cubi de lemn fără proveniență legală a fost descoperită în cadrul unui control realizat de către Inspectorii Gărzii Forestiere Cluj, alături de Poliția Româna, la un agent economic din Sebeș. Verificarea a avut loc marți, pe 8 martie.
Ministerul Mediului a eliberat un comunicat în urma controlului, însă nu precizează despre ce societate este vorba. Cu toate acestea, sursele locale susțin că amendată a fost firma HS Timber Group, fiind una dintre cele mai mari fabrici de procesare a lemnului din România, situată în Sebeș.
”Materialul lemnos a fost importat de agentul economic dintr-un stat membru al UE, însă documentele de însoţire nu respectă prevederile HG 497/2020 privind provenienţa, circulaţia şi comercializarea materialelor lemnoase, încălcându-se astfel Legea 171/2010 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor silvice, se susţine într-un comunicat al Ministerului Mediului.
Inspectorii silvici au aplicat o amendă în valoare de 30.000 de lei și au confiscat contravaloarea materialului lemnos. De asemenea, valoarea cantității de lemn confiscate este de circa 400.000 de lei. Oficialii companiei au susținut că este vorba despre o eroare umană. De fapt, furnizorul ar fi întocmit greșit actele pentru transportul din import. În loc de „molid” a scris „pin”.
În urmă cu o lună, agenții Secției de Poliție Rurală nr. 1 Vadu Moldovei, alături de Garda Forestieră Suceava, au oprit în trafic un camion care transporta o cantitate mare de lemne. Acesta se deplasa dinspre Cornu Luncii spre Vadu Moldovei. În urma verificărilor, autoritățile au constatat că o parte din sortimentația de cherestea transportată diferă de cea înscrisă în documentele de proveniență și transport.
În urma inventarierii efectuate de Garda Forestieră Suceava, s-a constatat că șoferul transporta 54,78 cm cherestea de esență rășinoase, iar avizul era consemnat pentru doar 36,98 cm cherestea rășinoase și 15,02 cherestea din specia plop. Conform legii, fapta reprezintă infracțiune și este sancționată cu amendă sau închisoare de la 6 luni la un an și confiscarea lemnului.
Polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 1 Vadu Moldovei au întocmit un dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de „transportul cu orice mijloace de transport al materialelor lemnoase, în volum de peste 10 mc, neînsoţite de documente specifice de transport”. Verificările cu privire la proveniența și trasabilitatea materialului lemnos vor continua, conform unui comunicat transmis de Garda Forestieră Suceava.