26 aug. 2023 | 16:57

Cum plantezi corect pomii fructiferi în curtea ta, de fapt. Secretul știut doar de grădinari

Utile
Cum plantezi corect pomii fructiferi în curtea ta, de fapt. Secretul știut doar de grădinari
Pomii fructiferi îți pot aduce satisfacții mari!

Când vine vorba de pomii fructiferi, este extrem de important cum îi plantezi. Deși asta se face primăvara, îți explicăm astăzi cum plantezi corect pomii fructiferi în curtea ta, de fapt, acesta fiind secretul știut doar de grădinari.

Primăvara este perioada în care se încep semințele

Așa cum spuneam, majoritatea grădinarilor știu că primăvara este perioada în care trebuie cultivați pomii fructiferi. Tot atunci, centrele de grădinărit și pepinierele sunt inundate de stocuri în containere, care așteaptă ca grădinarii să le cumpere și să le planteze.

Vezi și: Când se taie pomii fructiferi primăvara. Trucuri pentru o recoltă bogată

Cu atâtea speranțe de pomicultură care visează la culturi mari de fructe, este momentul să-ți spunem, secretul știut doar de grădinari, și anume sfaturile acestora despre cum plantezi corect pomii fructiferi în curtea ta, de fapt, și cum să ai o recoltă mai bună de fructe în viitor.

Cum plantezi corect pomii fructiferi în curtea ta, de fapt. Secretul știut doar de grădinari

Primăvara este perioada de plantare pentru pomii fructiferi

Experții îți spun cum plantezi corect pomii fructiferi în curtea ta

Totul are un început, iar în cazul de față începutul constă în a alege copacul potrivit pentru locația ta.

Nu toate locurile sunt potrivite pentru fiecare pom fructifer. Doar pentru că a fost disponibil la un magazin de mari dimensiuni, nu înseamnă că este o alegere bună pentru grădina ta.

Adesea, toate magazinele dintr-o zonă geografică largă primesc același inventar de pomi. Caută pomi de calitate de la un vânzător de renume, și ia în considerare următorii factori:

  • Rezistența
  • Bolile
  • Mărimea

Mai trebuie menționat că pomii fructiferi au mai multe mărimi pe care le vor atinge la maturitate. Cumpărarea unui pom mare atunci când ai doar o curte mică poate cauza o problemă.

Vezi și: Când se pune îngrășământ la pomii fructiferi, de fapt. Cum se aplică corect ca să fie roditori

Acum că am stabilit care este primul pas, mergem mai departe și îți spunem ce trebuie să ai în vedere și cum plantezi corect pomii fructiferi în curtea ta:

Plantează pomii fructiferi la adâncimea corectă

Mulți arbori tineri, în special cei cu rădăcini goale, sunt plantați prea adânc. Aproape toți pomii fructiferi pe care îi poți cumpăra sunt altoiți.

În cazul unui pom în container, această grefă trebuie să fie vizibilă la câțiva centimetri deasupra solului din ghiveci. Când te apuci de săpat, este important să sapi puțin mai adânc. Așadar, am ajuns la etapa de săpat, iar experții spun că groapa trebuie să fie suficient de adânc pentru ca rădăcinile să nu fie îndoite, deoarece au nevoie de spațiu pentru a se răspândi.

Fă o movilă de pământ în formă de con în centrul gropii pe care să așezi copacul și lasă rădăcinile mai lungi să se împrăștie pe părțile laterale ale conului, dacă este necesar.

Ține cont că altoiul trebuie să fie la 2-3 centimetri deasupra nivelului solului atunci când pământul este readus în gaură.

Cum plantezi corect pomii fructiferi în curtea ta, de fapt. Secretul știut doar de grădinari

Altoiul trebuie să fie la 2-3 centimetri deasupra nivelului solului

Mergem mai departe, iar grădinarii spun că trebuie să sapi groapa de 2-3 ori mai largă decât recipientul sau decât întinderea naturală a rădăcinilor pentru un copac cu rădăcini goale.

În general, groapa nu trebuie să fie mai adâncă decât ghemul de rădăcini, deaorece vrei ca umflătura rădăcinilor de la baza copacului să fie puțin deasupra nivelului solului atunci când ai terminat de plantat.

Nu este nevoie de amendamente pentru sol

În general, solul nu ar trebui să fie modificat foarte mult atunci când se plantează un pom fructifer, sau orice alt pom, de altfel.

Nu va dura mult timp până când rădăcinile tânărului copac se vor extinde dincolo de groapa pe care ai săpat-o, așa că orice îmbunătățire a solului va avea un beneficiu pe termen scurt.

În mod ideal, pomul va supraviețui și va învăța să se dezvolte în solul în care este plantat. Dacă ai un sol argilos greu, adăugarea de compost și amestecarea acestuia cu solul nativ poate ajuta la prevenirea compactării solului în timp ce noul copac este tânăr și fragil.

Păstrează rădăcinile pomilor fructiferi umede

Arborii cu rădăcini goale sunt mai puțin costisitori și, de obicei, există mai multe varietăți decât cei în containere.

Aceștia reprezintă o alegere excelentă pentru înființarea unei livezi de casă, fie că este vorba de doi sau douăzeci de pomi. Chiar și pomii fructiferi în containere pot fi uscați dacă stau lângă garajul dumneavoastră câteva zile înainte de plantare.

Este foarte important să nu lași rădăcinile pomului să se usuce înainte de plantare. Dacă este cu rădăcina goală, păstrează-l într-un loc răcoros și întunecat, de preferință în ambalajul original.

Vezi și: Amestecul puternic cu care trebuie să stropești pomii fructiferi în aprilie. Vei avea fructe până în toamnă

Înfășoară rădăcinile în prosoape umede sau ziare pentru a le menține umede, dacă este necesar, iar dacă este într-un recipient, păstrează-l la adăpost de lumina directă a soarelui și udă-l frecvent.

Înmoaie rădăcinile pomilor fructiferi într-o găleată cu apă timp de cel puțin 2 ore înainte de plantare, dar nu mai mult de 24 și evită pungile mari de aer la plantare.

Solul are în mod natural mici pungi de aer, care sunt necesare pentru respirația rădăcinilor plantelor. Aceste pungi de aer sunt mici, ca găurile unui burete.

Golurile mari din jurul rădăcinilor le permit să se usuce și împiedică rădăcinile să absoarbă apa și nutrienții.

Tasează ferm pământul din jurul pomului fructifer pe măsură ce umpli groapa, îndesând pământul în jurul tuturor rădăcinilor și împiedicând formarea golurilor mari.

Nu uita să uzi des rădăcinile pomilor

Toată lumea își amintește să ude copacul atunci când îl plantează. Dar pomii fructiferi au nevoie de puțin ajutor pentru o perioadă de timp după aceea. Pomii fructiferi nou plantați au nevoie de udare regulată.

Cu excepția cazului în care vremea a fost ploioasă, pomii fructiferi trebuie udați des pe măsură ce își încep viața în curtea ta. Verifică solul de la baza pomului pentru a fi sigur. În general, udă:

  • Zilnic, în primele 1-2 săptămâni după plantare.
  • La fiecare 2-3 zile în următoarele 2-3 luni.
  • După trei luni, udă în timpul perioadelor de secetă până când copacul este bine stabilit.

Vezi ca pomii fructiferi să nu fie deteriorați de materialul de înrădăcinare

Există unele discuții cu privire la înțeparea pomilor, dar, în general, un pom fructifer nou ar trebui să aibă un țăruș, în special un pom pitic. Înțeparea este doar parțial pentru a menține pomul în poziție verticală.

Vezi și: Cum să plantezi pomii fructiferi potriviți la tine în curte. Secretul grădinarilor experți

Prinderea pomilor fructiferi în momentul în care sunt plantați menține ghemul de rădăcini imobilizat, astfel încât toate noile rădăcini fragile să nu fie rupte de pomul care se clatină sau se răstoarnă.

Taie ce este în plus dacă este necesar

Mulți oameni se întreabă dacă trebuie să taie sau să taie noul pom fructifer atunci când îl plantează. Răspunsul este, bineînțeles, depinde.

Pomii care sunt dezgropate și expediați cu rădăcini goale și-au pierdut o mare parte din masa rădăcinilor și trebuie să fie tăiați pentru ca partea superioară să se potrivească cu cea inferioară.

Cu toate acestea, acest lucru este făcut de obicei de către vânzător înainte de expediere. Arborii cu rădăcini goale ajung adesea la destinație ca un băț cu rădăcini, caz în care nu este necesară o tăiere suplimentară.

Mulcește pomii fructiferi, este esențial

Mulcirea în jurul unui pom nou plantat este esențială, unul dintre cele mai ușor de făcut și unul dintre cele mai des greșite lucruri.

Cum plantezi corect pomii fructiferi în curtea ta, de fapt. Secretul știut doar de grădinari

Mulcirea în jurul unui pom nou plantat este esențială

Un inel de mulci adecvat în jurul noului copac reduce concurența din partea ierbii, ajută la echilibrarea oscilațiilor de umiditate și poate cel mai important beneficiu, și anume ține mașina de tuns iarba sau mașina de curățat buruieni departe de trunchiul sensibil al noului copac.

Ține departe de pomii fructiferi dăunătoarele

Pagubele provocate de animale pot varia de la scoarță smulsă, frunze și crengi ronțăite, până la copaci complet rupți sau dezrădăcinați. În acest sens sunt disponibile multe ambalaje comerciale pentru a proteja pomii fructiferi.

Vezi și: Ai grijă la rozătoare. Pot distruge pomii fructiferi

Trebuie să instalezi un gard cu diametrul de doi metri și înălțimea de un metru și jumătate în jurul pomilor mei tineri de măr, altfel devin hrană pentru căprioare. Protejează-ți investiția în timp, muncă și bani.

Atenție la distanța de plantere dintre pomii fructiferi

Este ușor să plantezi copacii prea apropiați unul de celălalt. Când îi cumpărăm, sunt mici. Dar nu uita că acel cireș semi-pitic nu va avea întotdeauna o înălțime de 1,5 metri și o lățime de 1 metru.

Acei meri pitici pe care i-ai plantat la o distanță de trei metri unul de altul vor avea o lățime de trei metri fiecare și se vor lupta între ei pentru spațiu.

Dacă plantezi mai mult de un copac, ia în considerare spațiul de care vor avea nevoie atunci când vor ajunge la maturitate, nu spațiul pe care îl ocupă acum.

Dacă plantezi un singur copac, spațiază-l corect față de liniile de curent, clădiri, garduri și alte obstacole. Nu vrei ca toate merele să cadă pe partea vecinului de la limita de proprietate.

Concluzie

Lista, într-adevăr, este una lungă, dar dacă ții cont de aceste secrete și mici trucuri, vei avea o producție pe cinste din pomii fructiferi plantați corect. Acum știi cum plantezi corect pomii fructiferi în curtea ta. Baftă la plantare!

Parteneri
Cine este femeia care i-a sucit mințile lui Sebastian Stan, actorul român premiat la Globurile de Aur
Redactia.ro
Misterul „Cascadei de Sânge” a fost, în sfârșit, dezlegat. Locul devenise obsesie pentru geologii lumii
Click.ro
Avertisment MAE pentru românii care intenționează să meargă în Marea Britanie. Care este motivul
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Povestea fabuloasă a unei mari actrițe. O stea a României
EVZ.ro
Cine este Elisa, românca ucisă de soțul ei, în Italia. A împușcat-o pe femeie la opt luni de la nuntă
Spynews
Călin Georgescu a dat ordin. Decizia cutremură România din temelii: Vineri pe 10, la ora 10!
Capital.ro
Toată lumea vorbește acum despre Sebastian Stan, iar detalii dureroase au ieșit la iveală. Ce s-a întâmplat în Constanța, în copilăria lui. Cine e, de fapt, mama lui
Avantaje
IMPOZIT pe PENSII în 2025. ANUNȚUL Casei de Pensii privind PENSIA MINIMĂ
Mediaflux
4 trucuri care te ajută să ai cel mai liniștitor somn. Cum să dormi bine și să te trezești mereu odihnit
Spynews.ro
Zodiile care vor avea 5 ani plini de noroc, începând cu 2025. Trăiesc cea mai bună perioadă a lor: succes uriaș, mai ales financiar, călătorii în străinătate
Realitatea.net
Ce a putut să pătească Ramona Olaru, pe aeroport, în SUA. Vedeta a fost verificată la sânge de autorități
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro