Pomii fructiferi sunt atractivi și de lungă durată pentru orice grădină sau parcelă. Dar este extrem de important cum să plantezi pomii fructiferi potriviți la tine în curte. Așa că, ne-am gândit ca, împreună cu grădinarul redacției, să-ți spune care este secretul grădinarilor experți.
Sunt puține lucruri mai generoase decât să plantezi o livadă. Fie că ai un câmp sau o terasă, să plantaezi pomi fructiferi înseamnă să-ți faci un viitor mai bun, mai frumos.
Plantarea unei livezi este o mare responsabilitate. Este ușor să o faci cum trebuie, dar, din păcate, la fel este și să o faci greșit.
”Nu este vorba de un rând de salată de care să te bucuri în câteva luni”, li se destăinuie experții prietenului noustru, grădinarul redacției.
”O livadă va transforma un teren în peisaj, o grădină într-un ecosistem tridimensional, o terasă într-un loc de abundență fructuoasă, și poate face acest lucru pe parcursul a zeci de ani, chiar generații.”
Referitor la tema de azi, cum să plantezi pomii fructiferi potriviți, una din recomandările primite ar fi să începi cu șase pomi pentru o livadă mai mică și șase pentru o livadă medie și mare, după cum urmează:
S-ar putea să nu fie livada perfectă pentru tine, dar modul de gândire din spatele ei te va ajuta să ajungi la livada ta.
Indiferent de tipul de fructe pe care doriți să le cultivați, experții spun că, dacă dorești să cultivi un pom fructifer într-un recipient, există un anume mod în care fluctuațiile extreme de temperatură pot cauza probleme.
Se recomandă să mutați recipientele în spatele unui garaj sau al unui șopron în timp ce pomii sunt în repaus iarna, astfel încât să nu fie readuși la viață prea devreme de o zi neașteptat de însorită.
Dacă ai doar o suprafață mică de cultivare, o opțiune excelentă este să creezi un pom fructifer cu spalieri.
Ideea este să plantezi tânărul pom fructifer în spatele unui perete sau a unui gard. Pe măsură ce ramurile sale cresc, le antrenezi să se întindă pe orizontală, folosind excelent un spațiu care este adesea lăsat gol și neproductiv.
Ai nevoie de puțină răbdare atunci când crești pomi fructiferi din tineri altoiți. De exemplu, prunul ”Victoria” se dezvoltă de la o crenguță tânără, cu rădăcini goale, la un copac înfloritor care dă primele fructe, dacă șii cont de sfaturi.
De asemenea, nu uitați de dăunători, tăiere și crearea unui gard viu de pomi fructiferi comestibili.
Gândește-te unde vei amplasa pomul fructifer și de ce condiții de creștere are nevoie înainte de a alege specimenul perfect pentru parcela ta, ne sfătuiește și grădinarul redacției.
Nu uita că pomii care se polenizează încrucișat trebuie să fie destul de apropiați și că este mai bine să ții fructele care cad departe de poteci și terase.
Se obișnuiește să se cumpere pomi fructiferi cu rădăcinile goale, gata să fie plantați cât mai curând posibil.
Experții spun că este o idee bună să înmoi rădăcinile pomilor fructiferi înainte de plantare pentru a te asigura că acestea nu sunt uscate atunci când intră în pământ.
Sapă o groapă suficient de adâncă pentru a te asigura că toate rădăcinile pot fi îngropate, acoperă-le cu pământ și udă-le bine.
Polenizarea și vremea sunt esențiale pentru o recoltă bună de la pomul tău fructifer. În afară de soiurile autofertile, ea spune că majoritatea pomilor fructiferi se bazează pe faptul că un copac partener din același grup crește în apropiere și pe munca intensă a insectelor polenizatoare.
Este important să știi și care este modul în care schimbările climatice influențează momentul recoltării fructelor.
Este important să știți ce fel de sol ai, astfel încât să te asiguri că pomii fructiferi primesc suficientă apă. De exemplu, pentru a-ți menține pomii maturi de măr bine hidratați, trebuie să plănuiești să pui toamna un strat consistent de mulci cu bălegar de cal putrezit pentru a îmbunătăți retenția apei.
Tunderea este esențială dacă vrei ca pomii fructiferi să rămână fericiți și sănătoși. Unii fermieri pregătesc pomii fructiferi pe cordoane întinse de-a lungul patului de grădinărit, sau ca espadrile pe un perete.
Aceștia taie ramurile iarna pentru a menține pomii puternici și în formă bună, în timp ce o tăiere suplimentară în timpul verii ține sub control creșterile rătăcite și stabilește mugurii care vor da rod în anul următor.
Vezi și: Când se pune îngrășământ la pomii fructiferi, de fapt. Cum se aplică corect ca să fie roditori
Primăvara, pomii fructiferi au tendința de a produce o mulțime de creștere verde. Specialiștii mai spun că acest lucru poate împiedica aerul să circule liber în jurul frunzelor și poate crește riscul apariției dăunătorilor și a bolilor.
Se recomandă tăierea pomilor fructiferi în timpul verii, mai ales la pomii de măr, pere, gutui, cireșe și prune.
Când vezi o mulțime de fructe prețioase care se formează pe pomii fructiferi, ești tentat să dorești ca toate să ajungă la dimensiunea maximă. Grădinarul redacției explică de ce ar trebui să subțiațiem fructele din pomi.
El spune că unele fructe ar trebui îndepărtate în luna iunie, când pomii vor renunța în mod natural la o parte din bogăția lor.
Vezi și: Cum să tai corect pomii fructiferi la început de primăvară. Trucurile grădinarilor profesioniști
Dacă se face un pas înainte în acest proces natural, se va îmbunătăți sănătatea și calitatea fructelor și se va evita ca ramurile să fie supraîncărcate și deteriorate.
Deși sunt multe lucruri de ținut cont, acum ai aflat cum să plantezi pomii fructiferi potriviți la tine în curte, plus alte secrete importante ale celor care se ocupă cu pomii fructiferi. Dacă ții cont de sfaturi, s-ar putea să ai noroc și tu. Așa că, Baftă la treabă și grădinărit!