06 mart. 2023 | 17:53

Când se taie pomii fructiferi primăvara. Trucuri pentru o recoltă bogată

Utile
Când se taie pomii fructiferi primăvara. Trucuri pentru o recoltă bogată
„Vine, vine primăvara..!” și ne pregătim pomii fructiferi din grădină

Oficial, în sezonul de primăvară vom intra în jurul datei de 21 martie, așa că este cel mai bun moment de a ne pregăti grădina și, bineînțeles, pomii fructiferi. Momentul și metoda de tăiere a pomilor fructiferi pot spori cantitatea și calitatea recoltei. Învățând când să tăiați pomii fructiferi veți crea, de asemenea, o schelă deschisă care este suficient de puternică pentru a purta toate acele fructe frumoase fără să se rupă. Metodele și momentul potrivit de tăiere sunt cheia unor recolte generoase și a unor pomi sănătoși. Citiți în continuare și aflați când se taie pomii fructiferi primăvara, precum și câteva sfaturi și tehnici de tăiere a pomilor fructiferi.

„Vine, vine primăvara..!” și ne pregătim pomii fructiferi din grădină

Dacă sunteți un grădinar cu experiență, știți deja că cei mai mulți pomi fructiferi au nevoie de o toaletare anuală. Tăierea inițială a pomilor fructiferi este importantă pentru a ajuta pomii tineri să producă tulpini groase și bolți deschise în care să pătrundă lumina și aerul și să favorizeze înflorirea, precum și pentru a reduce bolile fungice și bacteriene.

Cel mai bun moment pentru tăierea pomilor fructiferi este la plantare și în anii următori, la începutul primăverii, înainte ca mugurii să se rupă și pomii să fie încă în repaus. Tăierea ar trebui să fie efectuată în momentul plantării, când se taie noua tulpină la o înălțime de 61-76 cm de la sol, spun specialiștii în pomicultură, și se îndepărtează lăstarii laterali. Acest lucru face ca noul copac să crească ramuri joase și echilibrează creșterea și sistemul radicular pentru a împiedica planta să se încarce în partea superioară în timpul instalării.

„Nu vă puteți aștepta la prea multe fructe în primii doi-trei ani, deoarece planta dezvoltă ramuri joase pentru o mai bună fructificare. Această formare pentru pomii tineri poate lua mai multe forme, dar cea mai comună este formarea conducătorului central.

Acest tip de formare conferă pomului un trunchi puternic și tulpini ramificate lateral care încep la aproximativ 76 cm de la sol. Eșafodajul se formează prin selectarea unui vârtej de eșafod, patru-cinci ramuri echilibrate, care va forma baza arborelui.”, spune experții.

Vezi și: Cu ce se stropesc pomii fructiferi. Aşa îi vei feri de dăunători şi vei avea o recoltă bogată toamna

Vezi când se taie pomii fructiferi primăvara?

Este important să știți cum să tăiați un pom fructifer în primii trei ani. Scopul este de a crește rezistența scheletului, de a promova ramurile fructifere și de a minimiza frecarea și încrucișarea. Dacă vă întrebați când să vă tăiați pomii fructiferi, răspunsul la această întrebare depinde de obiectivele stabilite de fiecare.

Doriți să reduceți dimensiunea unui pom viguros? Sau doriți să încurajați un pom fructifer tânăr să crească mai repede? Tăierea corectă a pomilor fructiferi, în perioada potrivită a anului, vă poate ajuta să atingeți aceste obiective.

Pe măsură ce se apropie primăvara, zilele devin mai lungi, vremea devine mai caldă, iar pomul începe să iasă din repaus vegetativ. Acesta are o rezervă minunată de energie sau zaharuri în rădăcini, pe care o va folosi pentru a alimenta creșterea de primăvară. Mugurii copacului se vor deschide, făcând loc frunzelor, florilor, fructelor mici și noilor lăstari care vor apărea.

Unii pomicultori preferă să taie primăvara, după ce mugurii pomilor s-au deschis, iar florile și frunzele au început să apară. Avantajul tăierii în această perioadă este că puteți identifica și îndepărta ramurile care nu au supraviețuit iernii. Acest lucru este valabil mai ales pentru cei care cultivă pomi fructiferi fragili, cum ar fi piersicul sau caisul.

Cu toate acestea, tăierea în primăvară nu va încuraja o creștere la fel de mare a pomului ca și cum ați fi tăiat-o la sfârșitul iernii. Acest lucru se datorează faptului că pomul respectiv și-a folosit deja o parte din energia stocată pentru a alimenta creșterea frunzelor, a florilor și a lăstarilor pe numeroasele sale ramuri înainte de tăiere.

Primăvara este un moment bun pentru a tăia un pom fructifer mare dacă doriți să-l faceți mai compact. Ar trebui, totuși, să evitați să tăiați pomii de măr în timpul perioadei de înflorire, deoarece acest lucru poate duce la răspândirea unei boli comune a pomilor de măr, numită focul bacterian.

Vezi și: Cum plantezi corect pomii fructiferi. Așa se prind puieții, garantat!

Cum se taie un pom fructifer după trei ani

Primii trei ani sunt dedicați gestionării scheletului, eliminării ramurilor care se încrucișează, a tulpinilor secundare, a mugurilor de apă, a creșterilor descendente și reducerii creșterilor laterale la un sfert din lungimea lor completă. Această etapă ulterioară forțează ramurile laterale.

În plus, la arborii maturi se folosește tăierea în repaus pentru a menține ramurile laterale în forma corespunzătoare, prin tăierea acestora până la lemnul de cel puțin doi ani, care are aproape același diametru, folosind tăieturi în unghi care forțează apa să se îndepărteze de capătul tăiat. De asemenea, la începutul primăverii, prin tăierea în repaus se îndepărtează lemnul mort și creșterile eronate care sunt slabe și diminuează fructificarea.

„Odată ce copacul este matur, dacă a fost bine pregătit, tăierea este aproape inutilă, cu excepția reducerii ramurilor slabe în jos, a lăstarilor de apă și a îndepărtării lemnului mort.

Pomii fructiferi neglijați pot necesita o tăiere drastică de întinerire, care revigorează scheletul, dar va reduce la minimum încărcătura de fructe timp de mai mulți ani.”, mai spun experții în pomicultură.

Este necesar să se știe cum să se taie un pom fructifer care a fost neglijat, altfel lemnul va deveni slab și vor apărea rupturi și despicături. În plus, pomii care sunt înghesuiți au o producție slabă de fructe, astfel încât gestionarea coronamentului devine o preocupare pentru plantele mai bătrâne.

Concluzie

Acum că ați aflat când se taie pomii fructiferi primăvara, nu mai aveți altceva de făcut decât să vă pregătiți de treabă, doar așa veți avea o producție bogată de fucte în acest an.

PlaySport
Cristina Ich s-a dezbrăcat în fața tuturor! A arătat tot și imaginile sunt pe net
Ego.ro
INCREDIBIL cum arată Andra FĂRĂ haine! A renunțat și la lenjeria intimă, doar Măruță o vede așa
Digi24
Cine ar câștiga primul tur al alegerilor prezidențiale. George Simion nu intră în turul doi
Cancan.ro
Acest român de 50 de ani s-a cuplat pe net cu o tânără de 20. La prima întâlnire, s-au logodit. Ireal ce a aflat Sebi, după doar 3 zile
GSP.ro
Vedeta care a fost la FCSB - Universitatea Craiova: „Dacă mai vin la două meciuri, mă bag antrenor”
Stirile PROTV
Ce urmează pentru Meszaros Zsombor, criminalul care a evadat în București. Poate primi un spor de pedeapsă simbolic
Romania TV
Gata! Gabriela Cristea a recunoscut tot pe Facebook şi Instagram. Mesajul nu lasă loc de interpretări
Capital.ro
Devine obligatoriu în România. Ordinul a venit de la UE. Se introduce în toate statele membre
EVZ.ro
Cât valorează cuvântul lui Piedone. Ce jurământ făcea în octombrie 2023
Adevarul
Romi sau țigani. Sociolog: „Și-au inventat romii un nume ca să-i facă de râs pe români?“
BZI.ro
Dănuţ Lupu riscă să ajungă iar la închisoare! Are un nou dosar penal
Spynews.ro
Xtra Night Show. Dana Marijuana, reacție după ce s-a aflat că a anulat nunta! Artista, despre problemele partenerului ei: „Nu mai trebuie să bea” / VIDEO
Libertatea.ro
Patronii clubului din Caracal care foloseau minore în show-urile erotice, condamnaţi cu suspendare sau achitaţi. Ca să-i prindă, poliţia a trimis investigatori sub acoperire la spectacolele de striptease
Sport.ro
FOTO Ivana Knoll se pregătește de EURO 2024 în cele mai incendiare ținute! Fanii au reacționat imediat când au văzut-o așa
Impact.ro
ȘOC! Cum arăta Gabriela Firea acum 20 de ani. Imaginile pe care SIGUR le-ai uitat
Parteneri
Noi reguli și scumpiri pentru vacanțele în Grecia. Ce trebuie să știe românii care vor să viziteze plajele elene
Redactia.ro
FOTO A apărut cea mai scumpă mașină din lume: doar un om o poate avea! Cum arată și cât costă
Digisport.ro
Unde se află Zidul Uriașilor, locul din România a cărui origine nu o cunoaște nimeni
Click.ro
De ce boală suferă fiul chef-ului Orlando Zaharia: „Doctorii fugeau de mine. Am dormit cu soția într-o mașină, în curtea spitalului”. Andreas are 18 ani
Viva.ro
Cum s-a fotografiat Bianca Drăgușanu pe plajă, în Dubai. Imaginile au stârnit sute de comentarii / Foto
Unica.ro
Fosta parteneră a lui Bendeac, din nou fericită. Cine e alesul
EVZ.ro
Român, mort în explozia unei hidrocentrale din Italia! Bărbatul de 45 de ani se numără printre victimele care și-au pierdut viața
Spynews
SE SCHIMBĂ BANII! Noile bancnote vor intra în circulație pe 5 iunie
Capital.ro
Soluția ieftină, făcută în casă, care te scapă de petele galbene de pe adidași. Așa vor arăta ca noi
Antena 3
Ce a făcut Cristina Ciobănașu după ce Vlad Gherman și Oana Moșneagu au devenit soț și soție. A uimit pe toată lumea
TV Mania
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României! CUTREMUR la nivel național
Mediaflux
Xtra Night Show. Dana Marijuana, reacție după ce s-a aflat că a anulat nunta! Artista, despre problemele partenerului ei: „Nu mai trebuie să bea” / VIDEO
Spynews.ro
Câte ouă poţi mânca pe zi. Ce diferență este între oul fiert și oul prăjit
Realitatea.net
Îți amintești de Nicolas Alex, băiatul „Super-Super” care făcea furori cu videoclipurile sale de la bâlci în 2017? Cum arată acum
Antena 1
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!' 5 motive pentru care nu-l recunosc ca pe Mesia
Shtiu.ro