Odată cu venirea primăverii românii încep să își curețe curțile, să tundă vița de vie, să îngrijească grădina, precum și pomii fructiferi. Aceștia din urmă au nevoie de o îngrijire specială dacă vrem să dea rod așa cum trebuie. Așadar, când se pune îngrășământ la pomii fructiferi și cum se aplică corect ca să fie roditori.
Când se pune îngrășământ la pomii fructiferi este întrebarea multor români care vor să mănânce fructe cât mai multe din curtea proprie.
Astăzi vă dezvăluim când se face această operație și, mai ales, cum se face pentru a vă putea bucura de cât mai multe fructe din pomii dumneavoastră.
Trebuie să știm că perioada în care se pune îngrășământ la pomii fructiferi contează foarte mult. Dacă aceasta este greșită atunci rezultatul nu va fi deloc cel așteptat.
Potrivit experților horticultori, cea mai bună perioadă în care să se aplice îngrășământ la pomi este înainte de dezmugurit.
Aceasta este perioada în care pomii intră în perioada de vegetație și au nevoie de substanțe nutritive, dar și perioada în care „se hrănesc” cel mai mult.
Poți fertiliza pomii și cu o luna înainte de dezmugurit, iar dacă ai uitat sau din diverse alte motive nu ai făcut-o la timp, mai poți fertiliza pomii cam până pe la sfârșitul lunii iunie.
După luna iunie nu se mai aplică îngrășământ, pentru că pomul va crește și mai mult ca sigur o să fie afectat de îngheț.
Fertilizarea pomilor se face în așa fel încât să ne asigurăm că substanțele nutritive ajung la rădacinile acestora. Acesta este scopul acestei acțiuni, astfel că trebuie făcută cât mai corect, mai spun experții horticultori.
Astfel, pentru a ajuta pomul să se hrănească cât mai bine, va trebui să aplicați îngrășământul la o distanta de 40-50 de centimetri de trunchi. Se face un cerc în jurul trunchiului pomului, după care fertilizatorul se încorporează în pământ.
De asemenea, o altă metodă foarte bună de fertilizarea a pomilor fructiferi este ca îngrășământul să ajungă la rădăcini, iar pentru asta se fac niște găuri în pămant, la aceeași distanță de trunchi, 40-50 de centimetri.
Gropile pot avea în jur de 15 centimetri adâncime, iar distanta dintre ele trebuie să fie de 30-40 de centimetri.
După ce ați pus îngrășământul în aceste gropi, experții horticultori recomandă să se arunce peste un strat de compost sau gunoi de grajd. Apoi, totul trebuie bine udat. Așa vă veți asigura că pomii dumneavoastră vor fi plini de fructe.