Lumea rețetelor culinare este plină de preparate, unul mai special ca altul. Printre acestea, și cu mare trecere la public, este și cea prin care poți afla cum faci chifteluțe grecești la cuptor, fără ulei. Gospodinele, care deja au făcut acest preparat, dezvăluie secretul ca să iasă moi la interior și crocante la exterior.
Înainte de orice, trebuie menționat că autorul acstui materila este un pasionat gurmand, dar nicidecum un practicant. Așa că, am decis să vă vorbsc despre rețeta pentru chifteluţe grecești la cuptor, din punctul de vedere al profanului, a celui care doar a încercat acest preparat, și ca o primă concluzie, pot să vă spun că sunt, într-adevăr, delicioase.
Dar, trecând peste acest aspect, este recunoscut faptul că, în general, bucătăria grecească este una spectaculoasă, plină de rețete delicioase și cu un gust de neuitat.
Când vorbim despre acest preparat, ne gândim din start la chifteluțe fragede pline de arome, cu o crustă crocantă și un sos de lămâie ușor și strălucitor. Această rețetă poate fi servită ca aperitiv, dar face și boluri gustoase pentru cină sau sandvișuri de pita.
Keftedes, cunoscute și sub numele de chifteluțe grecești, sunt pentru persoanele care iubesc aroma, așa cum este și subsemnatul. Acest preparat este, de fapt, un amestec de carne de vită și de miel tocate.
La carnea tocată se adaugă mentă proaspătă, usturoi, lămâie, coriandru, chimen, scorțișoară și multe altele pentru a crea chifteluțele bine condimentate care sunt crocantela exterior, dar fragedă și suculentă în interior. Întregul fel de mâncare se asezonează cu un sos ușor, cu lămâie, pentru o cină ușor de preparat pe care familia o va cere din nou și din nou.
Conform gospodinelor care au încercat rețeta, Keftedes nu sunt greu de făcut, dar poate dura puțin timp, mai ales atunci când faci chifteluţe și le rostogolești în făină.
Dar, înainte de a vă spune cum faci chifteluțe grecești la cuptor, fără ulei, este important să aveți următoarele ingrediente pregătite pentru un preparat delicios:
Pentru a face chifteluțe grecești, aveți nevoie de carne tocată, câteva aromate, ouă, multe ierburi și condimente și o felie de pâine veche de o zi.
Radeți o ceapă și tocați câțiva căței de usturoi. Acestea vor fi sotate în puțin ulei de măsline extravirgin pentru a le reduce ascuțimea și a scoate în evidență puțină dulceață. Folosiți uleiul nostru de măsline grecesc, un ulei de intensitate medie cu note de ierburi proaspete și piper în profilul său de aromă.
Tăiați în cuburi o felie de pâine veche de o zi sau pâine pita și înmuiați-o în lapte pentru câteva minute. Acesta este ingredientul secret pentru chiftele suculente.Gospodinele recomandă să folosiți o combinație de carne tocată slabă de vită și carne tocată de miel sau de porc.
La acest amestec folosiți 1 ou în amestecul de chiftele și folosiți un gălbenuș de ou pentru a îngroșa sosul de lămâie la sfârșit. Apoi este momentul să aduceți și ierburile aromate, precum menta proaspătă, oregano uscat, acesta din urmă oferind un element pământesc. Nu utați de condimente, precum coriandru, chimen, scorțișoară și nucșoară.
Folosiți făină pentru a îngroșa chifteluţele, astfel încât să obțineți acea crustă perfectă atunci când se prăjesc la tigaie. Umrătorul pas este sucul și coaja de la 3 lămâi. O parte din coaja de lămâie se pune direct în amestecul de chiftele, iar restul de coajă și tot sucul parfumează sosul. La tot acest amestec adăugați un sos de legume.
Acum a sosit momentul important, acela de a afla cum faci chifteluțe grecești la cuptor, fără ulei, așa că, dacă ai toate ingredientele, iată ce trebuie să faci pentru a avea cele mai bune chifteluțe grecești.
Primul pas este să încălzești 2 linguri de ulei de măsline extravirgin într-o tigaie mare de fontă și se adaugă 1 ceapă galbenă rasă și 3 căței de usturoi tocați mărunt. Se gătește până când devine aurie și translucidă și se transferă într-un bol mare, apoi îndepărtați tigaia de pe foc pentru moment.
În timp ce pregătești tigaia, stoarce excesul de lapte din pâinea înmuiată și adaugă terciul de pâine în castronul care conține ceapa și usturoiul. Adaugă în castron și 1 kilogram de carne de vită măcinată slabă și jumătate de kilogram de carne de miel sau de porc măcinată, și pune-le într-o tavă.
Apoi adăugați 1 ou, trei sferturi de ceașcă de mentă proaspătă tocată, 1 lingură de coriandru, 1 linguriță de oregano uscat, 1 linguriță de chimen, o linguriță de scorțișoară, o linguriță de nucșoară, 1 lingură de coajă de lămâie și sare și piper negru.
Se amestecă cu mâna până când totul este încorporat, dar nu amesteca prea mult, deoarece astfel vei obține chifteluţe tari. Fă chiftelele și tăvălește-le prin făină, apoi ia puțin din amestecul de chiftele și rulează-l într-o minge.
Repetă cu amestecul de carne rămas. Apoi, tăvălește fiecare chifteluță prin făină, astfel încât să aibă un strat ușor. ulerior așează chiftelele tăvălite prin făină pe o tavă mare și prăjește-le la tigaie.
Pune totul la cuptor și redu focul la mediu. Gătește-le timp de aproximativ 10 minute până când chiftelele sunt complet fierte și au dezvoltat o crustă frumoasă.
A venit un alt moment, și anume să pregătești sosul despre care vorbeam ce va mai devreme, și este gata, acum le puteți servi. Poftă bună!