Europa este în criză, iar efectele războiului se resimt inclusiv în Germania. Deși partener tăcut cu Rusia, Germania chiar suferă în aceste zile, anunțând inclusiv raționalizarea unor produse de bază. Cu toate astea, guvernul german a aprobat cea mai mare majorare a pensiilor în ultimele decenii. În condițiile în care se preconizează că inflația va exploda, vestea nu a fost primită cu atât de mult entuziasm pe cât ar fi sperat Berlinul.
Cabinetul de coaliție al cancelarului german Olaf Scholz a dat miercuri undă verde celei mai mari creșteri a pensiilor. Decizia a fost luată pe fondul unei inflații galopante. Până acum pensiile din Germania au fost ajustate în fiecare an în funcție de salariul mediu național.
Decizia vine după ce unii pensionari nu au primit nicio majorare anul trecut, în condițiile în care pandemia de coronavirus a afectat economia. În landurile care au format fosta Germanie de Vest nu a existat nicio majorare anul trecut.
Pensionarii de aici vor primi o creștere de 5,35% de la 1 iulie. Este cea mai mare creștere pentru această regiune din 1983 încoace. În fostele state din Germania de Est, unde a avut loc o ușoară creștere de 0,72% în 2021, pensiile vor crește cu 6,12%. Aceasta reprezintă cea mai mare creștere din 1994, la aproximativ patru ani după reunificarea Germaniei.
„Pensia legală funcționează foarte bine, în ciuda provocărilor cu care ne confruntăm în prezent.
Acestea sunt cele mai mari creșteri ale pensiilor din ultimii aproximativ 30 de ani.”, a declarat ministrul german al Muncii, Hubertus Heil.
Nivelul actual ridicat al inflației din Germania a atenuat oarecum vestea majorării pensiilor. Inflația se situa deja la 5,1% în Germania în februarie. Impactul economic al invaziei Rusiei în Ucraina s-a resimțit, ulterior, și în economia germană.
„Majorarea relativ bună a pensiilor din acest an este înghițită complet de creșterea prețurilor.”, a declarat Anja Piel, membră a consiliului de administrație al Confederației Sindicatelor Germane (DGB).
Asociațiiile de protecție socială din Germania au declarat că majorarea nu va compensa faptul că anul trecut nu au existat majorări pentru mulți pensionari. De asemenea, s-a subliniat rata ridicată a inflației, spunându-se că orice majorare din acest an va fi înghițită de costul vieții.
Guvernul german, format din social-democrații de centru-stânga ai lui Olaf Scholz, din ecologiștii Verzi și din neoliberalii din Partidul Liber-Democraților, este, de asemenea, pregătit să reintroducă așa-numitul „factor de recuperare” în sistemul german de pensii.
Măsura a fost suspendată de guvernul din Germania în 2018, condus de fostul cancelar Angela Merkel. Pensiile din Germania ar trebui să crească în mod normal în fiecare an în funcție de salari. Cu toate astea, nu există nicio scădere dacă salariile se încadrează în ceea ce se numește „garanția pensiilor” din Germania.
Factorul este menit să servească drept tampon pentru a împiedica creșterea excesivă a pensiilor după perioade de creștere negativă a salariilor. Coaliția a declarat că acest lucru este necesar dacă dorește să onoreze garanția pensiilor.
În cele din urmă, pensiile vor crește cu 5,35% în landurile vestice și cu 6,12% în fostele landuri est-germane. Majorările se vor face începând cu luna iulie, a anunțat Ministerul Muncii și Afacerilor Sociale.
Vestea va fi o surpriză plăcută pentru persoanele cu vârsta de pensionare din Germania. Acestea fuseseră avertizate anterior să se aștepte la o creștere mai modestă, de aproximativ patru procente, la 1 iulie.
Prin aceste modificări, coaliția își redusese previziunile de creștere a pensiilor pentru a recupera o parte din fondurile folosite pentru a evita o reducere a pensiilor în 2021, când pandemia încă destabiliza economia.
Potrivit Ministerului Muncii și Afacerilor Sociale, creșterile țin cont de factorul de recuperare. Majorările vor reprezenta o creștere mai mică decât de obicei. Acest lucru va permite guvernului să recupereze în timp o parte din banii folosiți pentru a evita o reducere a pensiilor din 2021.
„Mă bucur că putem anunța astăzi o ajustare semnificativă a pensiilor. Mai ales având în vedere provocările actuale. Fie că este vorba de creșterea prețurilor sau de situația de criză internațională.
Este important să vedem că sistemul nostru de pensii funcționează. Evoluția pensiilor nu ar trebui să fie decupată de evoluția salariilor”, a mai anunțat Ministerul Muncii și Afacerilor Sociale
În ultimii ani, Germania s-a confruntat cu provocări, deoarece un număr tot mai mare de persoane din generația baby-boomer ajunge la vârsta de pensionare.
Cu toate acestea, în parte datorită creșterii imigrației calificate și a numărului de femei care intră pe piața forței de muncă, a crescut și numărul de persoane care contribuie la fondul de pensii.
Având în vedere că se așteaptă ca un nou val de persoane să se pensioneze în următorul deceniu, coaliția intenționează să abordeze chestiunile legate de pensii și de îmbătrânirea populației țării prin tranziția către un sistem de tip suedez, conform publicației Deutche Welle.