Angela Merkel, prima reacție publică despre războiul din Ucraina, de la începutul invaziei rusești. Ce a transmis susținătoarea lui Vladimir Putin

Angela Merkel, prima reacție publică despre războiul din Ucraina, de la începutul invaziei rusești. Ce a transmis susținătoarea lui Vladimir Putin
Angela Merke, Vladimir Putin și Volodimir Zelenski

Angela Merkel rupe tăcerea despre războiul din Ucraina, după ce timp de trei luni de zile a decis să nu comenteze asupra acestui conflict militar sângeros. Fostul cancelar al Germaniei și-a exprimat solidaritatea față de Ucraina în timpul unui evenimenr desfășurat miercuri, la Berlin.

Susținătoarea lui Vladimir Putin, primul mesaj adresat Ucrainei

În ciuda discreției absolute manifestate în ultimele trei luni de foc pentru poporul ucrainean, Angela Merkel, aspru criticată pentru decizia de a nu interveni sub nicio formă în acest conflict ruso-ucrainean, a avut primul discurs public în care și-a exprimat solidaritatea față de Ucraina.

După câteva declarații făcute în contextul întâlnirii de la Berlin, Angela Merkel a făcut destul de rapid trecerea la subiectul legat de războiul din Ucraina, criticând în fața unei audiențe de 200 de persoane încălcarea dreptului internațional de către Rusia.

„Nu pot să țin acest discurs fără a menționa încălcarea flagrantă a dreptului internațional de care Rusia s-a făcut vinovată. Solidaritatea mea se îndreaptă spre Ucraina, atacată și invadată de Rusia, și spre susținerea dreptului său la autoapărare”, a susținut fostul cancelar al Germaniei, dând asigurări cu privire la susținerea Germaniei, NATO, UE de a găsi cea mai bună metodă pentru „a pune capăt acestui război barbar”.

Fostul cancelar al Germaniei a etichetat războiul din Ucraina ca fiind „o situație de tristețe infinită”, exprimându-și speranța reprezentată de unitatea și solidaritatea toate statele lumii, făcând referire în special la vecinii polonezi și moldoveni.

Angela Merkel a subliniat, asemenea altor oficiali străini, că pacea și libertatea nu pot fi răpite brusc, ala cum s-a dorit în urma izbucnirii acestui război sângeros, afirmații făcute în ciuda relațiilor bune pe care fostul cancelar le-ar fi avut cu Vladimir Putin.

„Evenimentele actuale ne amintesc că pacea și libertatea nu pot fi niciodată luate de la sine înțeles”, a avertizat ea, subliniind că „Europa este o comunitate bazată pe valori și pe apărarea Păcii”.

Ce relații au existat între Angela Merkel și Vladimir Putin

Una dintre întâlnirile oficiale memorabile dintre Vadimir Putin și Angela Merkel este aceea în care fostul cancelar al Germaniei a venit la Moscova pentru a discuta pentru ultima dată îninte de încetarea funcției sale oficiale, în august 2021. Deși relațiile dintre Rusia și Germania erau la cel mai scăzut nivel, Angela Merkel a pledat pentru continuarea dialogului cu Rusia, în ciuda diferențelor de păreri între cele două țări.

„Chiar dacă avem diferende profunde, noi vorbim între noi şi acest lucru trebuie să continue să rămână așa”, i-a transmis Angela Merkel lui Vladimir Putin, potrivit AFP.

Tot în contextul acestei întâlniri, Vladimir Putin i-a dăruit Angelei Merkel un buchet de flori, subliniind faptul că această întâlnire nu este una doar de rămas-bun, fiind necesară dezbaterea mai multor subiecte importante.

„Germania rămâne unul dintre principalii noştri parteneri în Europa și în lume, în special datorită eforturilor dumneavoastră din ultimii 16 ani”, i-a transmis Vladimir Putin Angelei Merkel la acel moment.

 

 

 

Urmăriți Playtech.ro și pe