Ultima semnătură, în calitate de premier, a lui Florin Cîțu era pe acordul de asumare al Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR). În cadrul acestuia un punct extrem de sensibil este și reforma sistemului de pensii din România. Tocmai acest punct a devenit în aceste zile mărul discordiei în cadrul coaliției de guvernare PSD-PNL-UDMR. Motivul pentru care acum Florin Cîțu nu vrea să dea înapoi, este faptul că România ar pierde, la o potențială renegociere, aproximativ 30 de miliarde de euro.
Încă din primele zile de negociere a portofoliilor ministeriale dintre PSD și PNL, Marius Budăi declara că procentul din PIB de 9,4%, prevăzut în PNRR, este unul extrem de mic. După aprobarea mai multor pachete de măsuri sociale pentru pensionari, ministrul Muncii a declarat încă odată că ceea ce a fost negociat în PNRR este infim pe lângă necesitățile bugetare pentru sistemul de pensii.
Reforma sistemului de pensii, asumarea unui nou sistem de calcul, și, implicit procentul din PIB de 9,4%, sunt noile motive de disensiuni din coaliție. Florin Cîțu, semnatarul acodului direct PNRR, nu vrea sub nicio formă o renegociere a acestor lucruri asumate.
„Am spus partenerilor internaţionali, atunci când am negociat PNRR-ul, aceasta este forma finală. Toată lumea s-a uitat acolo şi au fost de acord cu toţii,. Am semnat o formă finală a PNRR, şi am spus că nu vom reveni asupra lui.
Şi atunci când am făcut această coaliţie, am spus în coaliţie că nu vom reveni asupra PNRR, pentru că asta înseamnă să reiei toată procedura de negociere a PNRR. Asta înseamnă că aruncăm la coş 30 de miliarde de euro.”, a spus Florin Cîţu.
Deși pus sub presiune, Florin Cîțu nu cedează deloc, când vine vorba de renegocierea planului, declarând că „Nu voi permite niciodată aşa ceva. PNRR-ul a fost negociat foarte bine, a fost printre cele mai bune rezultate”.
De cealaltă parte, PSD, în frunte cu Marius Budăi și Mircea Ciolacu, încearcă să-și preseze partenerii din coaliție, și să-i convingă că o renegociere a acestui punct este extrem de importantă. Dar, liderul PNL nu renunță, fiind categoric în afirmații:
„Nu, PNL rămâne concentrat pe reforme mari. Reforme care să împingă România în viitor. Nu pe dispute foate mici, pe teme mici, declaraţii belicoase în spaţiul public.
Ne interesează reforma salarizării, toate veniturile din sistemul bugetar să fie legate de performanţă. Avem majoritate, putem să facem aceste lucruri, care să împingă România în viitor.”, a mai afirmat preşedintele PNL.
Noile disensiuni din cadrul coaliției, plus cele legate de pachetul de măsuri legate de criza energetică, sunt deja la cote mari. Niciuna din părți nu vrea să cedeze, lucru care ar putea arunca România, din nou, într-o eventuală criză politică.