S-a aflat ce a discutat Vladimir Putin la telefon cu Emmanuel Macron și Olaf Schulz. Cei trei lideri au avut o discuție în trei, în care președintele Franței și cancelarul Germaniei i-au cerut lui Vladimir Putin să negocieze cu Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei, serios și direct.
Olaf Scholz și Emmanuel Macron au vorbit, ieri, cu Vladimir Putin într-un apel telefonic comun. Discuțiile au fost despre războiul din Ucraina. Astfel de discuții, în același format, au mai avut loc ultima dată în luna martie, relatează Bloomberg.
De asemenea, discuția celor trei vine în contextul în care mai mulți lideri occidentali, în special Emmanuel Macron și Olaf Scholz, au fost criticați dur pentru faptul că mențin deschise liniile de dialog cu președintele rus, în ciuda crimelor sângeroase pe care armata rusă le comite în Ucraina.
Vladimir Putin a amenințat despre „destabilizarea situației și de agravarea crizei umanitare dacă armament occidental continuă să intre în Ucraina”. Pe de altă parte, șeful de la Kremlin a mai susținut și că își dorește revenirea la discuțiile de pace.
De asemenea, acesta a repetat și comentarii făcute la începutul săptămânii, spunând că Rusia este pregătită să crească livrările de fertilizatori și bunuri agricole în schimbul eliminării unor sancțiuni impuse de Occident. Discuția celor 3 a durat 0 0ră și 20 de minute.
„Au insistat asupra unei încetări imediate a focului şi a retragerii trupelor ruse”, se arată într-un comunicat al guvernului german, citat de Agerpres.
Macron şi Scholz i-au spus lui Vladimir Putin că este nevoie să „vină la negocieri directe serioase cu preşedintele ucrainean şi să găsească o soluţie diplomatică a conflictului”.
Discuția a fost inițiată de cei doi lideri din Vest, convorbire în timpul căreia i-au cerut președintelui rus să găsească căi de a ameliora situația gravă în care se găsește populația civilă din Ucraina invadată de armata rusă.
De asemenea, în cursul convorbirii s-a luat în discuție şi „situaţia alimentară mondială, deosebit de tensionată din cauza războiului de agresiune rus”, guvernul german precizând că „Putin a dat asigurări că vrea să permită exportul de cereale din Ucraina, mai ales pe cale maritimă”.
„Putin s-a angajat ca Rusia să nu profite de deschiderea centurii de mine instalate pentru a proteja porturile ucrainene, spre a permite exporturile de cereale cu nave, pentru a purta acţiuni ofensive”, se arată în comunicatul Berlinului, precizând că cei trei lideri au căzut de acord asupra „rolului central” pe care trebuie să-l joace ONU în garantarea exporturilor.
Nu în ultimul rând, Emmanuel Macron şi Olaf Scholz i-au cerut lui Vladimir Putin să-i elibereze pe cei 2.500 de luptători din Azovstal care au fost făcuţi prizonieri de ruşi.