02 apr. 2024 | 15:51

Cozonac cu aluat opărit. Rămâne proaspăt timp de o săptămână

Diverse
Cozonac cu aluat opărit. Rămâne proaspăt timp de o săptămână
Cât de ușor se face

Dacă faci cozonac cu aluat opărit, acesta va rămâne proaspăt pentru cel puțin o săptămână. Oprirea aluatului îl face moale și pufos pentru o perioadă îndelungată. Totul este să fierbi bine laptele și apoi să ai grijă să folosești o lingură sau o spatulă pentru a amesteca totul. Acest cozonac se păstrează foarte bine și îl poți umple cu ce vrei, de la nucă și cacao, până la mac sau rahat.

Umpluturi pentru cozonac

Indiferent de umplutura pe care o alegi pentru cozonac, aluatul este același, în majoritatea rețetelor. Dacă vrei să alegi ceva mai neconvențional, poți alege să umpli cozonacul cu o cremă de fistic sau o cremă de alune de pădure făcută în casă. Umpluturile tradiționale sunt cele cu nucă și cacao, mac sau rahat.

Vezi și: Cozonac rapid, fără frământare. Creşte în doar jumătate de oră, uită de reţetele migăloase

Umplutura cu nucă și cacao

Dacă vrei o umplutura densă pentru cozonacul tău, trebuie să ții cont de câteva reguli simple. În primul rând, o umplutura care conține albușuri de ou se va întări la cuptor. Dacă vrei o cremă de ciocolată cu nucă, atunci va trebui să o faci de la zero, fără să folosești albușuri.

Dacă nu vrei bătăi de cap, poți bate albușurile rămase de la aluatul de cozonac, să adaugi cacao și nucă pentru o umplutură clasică.

Altfel, crema de ciocolată făcută în casă se obține din gălbenușuri, zahăr, esențe, toate la bain-marie, apoi cacao și la final se încorporează untul pentru cremozitate. 

Pentru o umplutura clasică, folosește 300 g nucă mărunțită, 150g zahăr, 150ml lapte, 1 esență de vanilie, 1 gălbenuș și o lingură de zahăr brun. Pune totul într-o crăticioară și amestecă încontinuu până obții o cremă.

Lasă puțin să se răcească și apoi umple aluatul de cozonac.

Vezi și: Funcţia pe care trebuie să o setezi la cuptorul electric pentru cozonaci perfecţi. Aşa vor creşte mari şi pufoşi, fără să se ardă

Pentru umplutura cu rahat, folosește bucățele mici pe care să le împingi bine în coca de cozonac. Poți folosi nucă de cocos, stafide și o cremă simplă, făcută din lapte, cacao, zahăr și puțin unt. 

Umplutura cu mac

Umplutura de mac necesită 250g de mac măcinat, 150g lapte, esență de vanilie, un praf de sare, coaja de la o lămâie, 100 ml suc de portocale și coajă. 

Se pune la fiert laptele cu zahărul, sarea și coaja rasă de lămâi. Când dă un clocot, se ia de pe foc și se adaugă esența. Apoi se toarnă laptele clocotit peste macul măcinat. Se amestecă și se obține o cremă care se pune în cozonac după ce s-a răcit.

Cozonac cu aluat opărit. Secrete ca să iasă pufos

Poți pregăti crema pentru umplutură înainte de a te apuca de aluatul de cozonac sau în timp ce acesta este la dospit. El trebuie să stea la crescut măcar o oră, așa că vei avea suficient timp pentru a face crema și pentru a îți curăța blatul de lucru. 

Vezi și: Top 5 greşeli în prepararea cozonacului. Ingredientul care nu îl lasă să crească pufos, puţine gospodine ţin cont de asta

Pentru aluat vei avea nevoie de:

  • 550 g făină specială pentru cozonac 
  • 4 gălbenușuri 
  • 300 ml lapte cu 3,5% grăsime
  • 25 ml ulei 
  • 30 g drojdie proaspăt 
  • 100 g unt de 82% grăsime 
  • 100 g zahăr 
  • coaja rasă de la o lămâie și o portocală 
  • 1 vârf de cuțit de sare 
  • 1 pliculeț zahăr vanilinat
  • Extract de vanilie

Înainte de a te apuca de făcut cozonac, asigură-te că ai scos toate ingredientele, inclusiv ouăle, și că bucătăria ta este caldă. Când faci cozonac, nu trebuie să ai geamuri deschise sau să ai curenți de aer în bucătărie, mai ales în etapa în care aluatul crește.

Cu ingredientele la temperatura camerei, activează drojdia punând 50g de făină într-un castron și 100 ml de lapte clocotit deasupra. Amestecă u o lingură ca să se răcească puțin, adaugă drojdia în centru și puțin zahăr. Amestecă-le împreună până drojdia devine lichidă și se umflă. 

Vezi și: Ce să presari peste gălbenușul de ou înainte de a-l pune în aluatul de cozonac. Ingredientul pe care nu l-ai folosit până acum

Gălbenușurile se omogenizează cu sarea, coaja de lămâie și portocala, esența de vanilie, zahărul vanilinat și uleiul.

Adaugă restul de lapte cald și restul de 500 g de făină. Adaugă amestecul cu drojdia și frământă totul bine. 

Poți muta întregul aluat pe o suprafață de lucru astfel încât să îl poți frământa mai bine. Trebuie ca aluatul să ți se dezlipească de mâini ca să știi că nu mai trebuie frământat.

În acest moment se adaugă untul topit călduț, împachetându-l în fâșiile de aluat. Trage de aluat și adaugă unt, apoi pune fâșiile laolaltă. 

Odată ce ai încorporat untul, aluatul trebuie pus în castron, acoperit cu folie alimentară și lăsat la crescut într-un loc cald, ferit de curenți de aer pentru cel puțin 90 de minute. 

Odată ce aluatul a crescut, îl poți unge cu umplutura preferată. Când ai împletit cozonacii și i-ai pus în forme, acoperă-i pe fiecare cu un prosop curat și mai lasă-i la crescut 20 de minute. Deasupra, unge-o cu gălbenuș de ou și presară zahăr tos pentru o coajă crocantă și dulce. 

Vezi și: De ce crapă cozonacul în cuptor. Cum poți să previi acest lucru

Când au ieșit de la cuptor, lasă-i măcar 30 de minute în tavă să se răcească, altfel îi vei rupe încercând să îi scoți. 

Parteneri
De ce se mănâncă pomana porcului de Ignat deși suntem în Postul Crăciunului
Redactia.ro
Serialul numărul, 1 pe Netflix. E inspirat din evenimente reale și a oprit planeta în loc!
Click.ro
Ultimele mesaje trimise de pe front de soldații ruși. „E un munte de cadavre”. Mărturii cutremurătoare
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Cât costă pantofii de lux pe care îi poartă Marcel Ciolacu. Au garanție pe viață!! 'Am două perechi... Ai lui Grindeanu sunt identici. Nu port alți pantofi'
Unica.ro
Un ciclon polar lovește România exact înainte de Crăciun
EVZ.ro
Un bărbat și-a ucis soția în luna de miere. Înainte să comită crima, spunea despre femeie că este „totul” pentru el
Spynews
Călin Georgescu a luat decizia. A anunțat în direct: Mă dezic total!
Capital.ro
Pentru el s-a transformat Maria Popovici? A fost surprinsă la ceas de seară cu un bărbat elegant și galant. Divorțul de Mincu a schimbat-o radical. 20 de imagini în care nu o mai recunoști
Avantaje
PARTIDELE au BĂTUT PALMA! Anunț privind VIITORUL GUVERN! AU RECUNOSCUT
Mediaflux
Ion Șaulescu de la Mireasa, sezonul 4, adevărul despre separarea de Raluca, după trei ani de relație: „Nu sarcina a fost motivul”. Ce s-a întâmplat între foștii concurenți
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Rezultate Loto azi, 22 decembrie 2024. Numerele câștigătoare duminică la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super Noroc și Noroc Plus
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro