Dacă faci cozonac cu aluat opărit, acesta va rămâne proaspăt pentru cel puțin o săptămână. Oprirea aluatului îl face moale și pufos pentru o perioadă îndelungată. Totul este să fierbi bine laptele și apoi să ai grijă să folosești o lingură sau o spatulă pentru a amesteca totul. Acest cozonac se păstrează foarte bine și îl poți umple cu ce vrei, de la nucă și cacao, până la mac sau rahat.
Indiferent de umplutura pe care o alegi pentru cozonac, aluatul este același, în majoritatea rețetelor. Dacă vrei să alegi ceva mai neconvențional, poți alege să umpli cozonacul cu o cremă de fistic sau o cremă de alune de pădure făcută în casă. Umpluturile tradiționale sunt cele cu nucă și cacao, mac sau rahat.
Vezi și: Cozonac rapid, fără frământare. Creşte în doar jumătate de oră, uită de reţetele migăloase
Umplutura cu nucă și cacao
Dacă vrei o umplutura densă pentru cozonacul tău, trebuie să ții cont de câteva reguli simple. În primul rând, o umplutura care conține albușuri de ou se va întări la cuptor. Dacă vrei o cremă de ciocolată cu nucă, atunci va trebui să o faci de la zero, fără să folosești albușuri.
Dacă nu vrei bătăi de cap, poți bate albușurile rămase de la aluatul de cozonac, să adaugi cacao și nucă pentru o umplutură clasică.
Altfel, crema de ciocolată făcută în casă se obține din gălbenușuri, zahăr, esențe, toate la bain-marie, apoi cacao și la final se încorporează untul pentru cremozitate.
Pentru o umplutura clasică, folosește 300 g nucă mărunțită, 150g zahăr, 150ml lapte, 1 esență de vanilie, 1 gălbenuș și o lingură de zahăr brun. Pune totul într-o crăticioară și amestecă încontinuu până obții o cremă.
Lasă puțin să se răcească și apoi umple aluatul de cozonac.
Pentru umplutura cu rahat, folosește bucățele mici pe care să le împingi bine în coca de cozonac. Poți folosi nucă de cocos, stafide și o cremă simplă, făcută din lapte, cacao, zahăr și puțin unt.
Umplutura cu mac
Umplutura de mac necesită 250g de mac măcinat, 150g lapte, esență de vanilie, un praf de sare, coaja de la o lămâie, 100 ml suc de portocale și coajă.
Se pune la fiert laptele cu zahărul, sarea și coaja rasă de lămâi. Când dă un clocot, se ia de pe foc și se adaugă esența. Apoi se toarnă laptele clocotit peste macul măcinat. Se amestecă și se obține o cremă care se pune în cozonac după ce s-a răcit.
Poți pregăti crema pentru umplutură înainte de a te apuca de aluatul de cozonac sau în timp ce acesta este la dospit. El trebuie să stea la crescut măcar o oră, așa că vei avea suficient timp pentru a face crema și pentru a îți curăța blatul de lucru.
Pentru aluat vei avea nevoie de:
Înainte de a te apuca de făcut cozonac, asigură-te că ai scos toate ingredientele, inclusiv ouăle, și că bucătăria ta este caldă. Când faci cozonac, nu trebuie să ai geamuri deschise sau să ai curenți de aer în bucătărie, mai ales în etapa în care aluatul crește.
Cu ingredientele la temperatura camerei, activează drojdia punând 50g de făină într-un castron și 100 ml de lapte clocotit deasupra. Amestecă u o lingură ca să se răcească puțin, adaugă drojdia în centru și puțin zahăr. Amestecă-le împreună până drojdia devine lichidă și se umflă.
Gălbenușurile se omogenizează cu sarea, coaja de lămâie și portocala, esența de vanilie, zahărul vanilinat și uleiul.
Adaugă restul de lapte cald și restul de 500 g de făină. Adaugă amestecul cu drojdia și frământă totul bine.
Poți muta întregul aluat pe o suprafață de lucru astfel încât să îl poți frământa mai bine. Trebuie ca aluatul să ți se dezlipească de mâini ca să știi că nu mai trebuie frământat.
În acest moment se adaugă untul topit călduț, împachetându-l în fâșiile de aluat. Trage de aluat și adaugă unt, apoi pune fâșiile laolaltă.
Odată ce ai încorporat untul, aluatul trebuie pus în castron, acoperit cu folie alimentară și lăsat la crescut într-un loc cald, ferit de curenți de aer pentru cel puțin 90 de minute.
Odată ce aluatul a crescut, îl poți unge cu umplutura preferată. Când ai împletit cozonacii și i-ai pus în forme, acoperă-i pe fiecare cu un prosop curat și mai lasă-i la crescut 20 de minute. Deasupra, unge-o cu gălbenuș de ou și presară zahăr tos pentru o coajă crocantă și dulce.
Vezi și: De ce crapă cozonacul în cuptor. Cum poți să previi acest lucru
Când au ieșit de la cuptor, lasă-i măcar 30 de minute în tavă să se răcească, altfel îi vei rupe încercând să îi scoți.