19 dec. 2023 | 13:44

Funcţia pe care trebuie să o setezi la cuptorul electric pentru cozonaci perfecţi. Aşa vor creşte mari şi pufoşi, fără să se ardă

News
Funcţia pe care trebuie să o setezi la cuptorul electric pentru cozonaci perfecţi. Aşa vor creşte mari şi pufoşi, fără să se ardă
Cozonaci preparați la cuptor electric

Cozonacul devine vedeta meselor tradiționale românești, aducând cu sine mirosul inconfundabil și gustul delicios. Acest desert îndrăgit este nelipsit în Ajunul Crăciunului și în apropierea Paștelui, însuflețind atmosfera cu savoarea tradițiilor culinare. Cu toate acestea, multe gospodine întâmpină mici provocări în procesul de preparare a cozonacilor pufoși din cauza cuptorului. Ce trebuie să știi în funcție de tipul de cuptor pe care îl folosești?

Secretele cozonacilor perfecți de Crăciun

Un aspect esențial în pregătirea cozonacului este timpul de coacere la cuptor, important pentru a obține acea crustă aurie și textura pufosă pe care o asociem cu acest delicios preparat de sărbătoare.

Durata de coacere poate varia în funcție de tipul de cozonac preferat, dar și în funcție de cuptorul ales și de funcțiile pe care acesta le are.

Cozonacii au gust divers, în funcție de fiecare rețetă și de trucurile gospodinelor iscusite, astfel că, aveți șansa să îl reinventați în fiecare an, dacă doriți ceva diferit.

Astfel, de la frământare până la umplutură, dospire și coacere, fiecare detaliu contează în procesul de preparare a acestui desert tradițional.

Pe de altă parte, una dintre cele mai importante etape în realizarea cozonacului perfect este coacerea, iar experiența gospodinelor vine la pachet cu cunoașterea trucurilor adaptate la fiecare tip de cuptor.

Un aspect esențial este ajustarea timpului și temperaturii în funcție de specificul fiecărui aparat.

CITEȘTE ȘI: Cât a ajuns să coste un cozonac preparat de Cătălin Scărlătescu. Puțini români își permit

Cât se ține cozonacul la cuptorul cu gaz

Pentru cei care se bucură de beneficiile cuptorului cu gaz, iată un ghid detaliat despre cum să obții deliciul perfect folosind acest aparat.
Pentru a începe procesul de coacere, cuptorul pe gaz trebuie încins în prealabil.

Se recomandă o temperatură de 190 de grade Celsius sau treapta medie a cuptorului, în cazul în care nu este gradat. Poziționați grătarul pe al doilea rând, de jos în sus, și așteptați atingerea temperaturii dorite.

Odată ce cuptorul este încins, puneți tăvile cu cozonaci și începeți procesul de coacere. Primele 15 minute, cozonacii vor fi ținuți la temperatura de 180-190 de grade, după care se reduce temperatura la 150-160 de grade pentru următoarele 30-35 de minute.

Timpul total de coacere se estimează la aproximativ 50 de minute, iar la final, cozonacii ar trebui să prezinte o culoare aurie și apetisantă.

Pentru cozonacii mai voluminoși, este posibil să fie necesar să-i lăsați la cuptor chiar și o oră pentru a se asigura că sunt copti uniform la interior. Efectuați testul cu scobitoarea după primele 50 de minute: dacă aluatul este încă umed, mai lăsați-i la cuptor pentru încă 10 minute.

CITEȘTE ȘI: Cozonac pufos care se desface fâșii. Ce ingredient trebuie să adaugi

Cât timp se coace cozonacul în cuptorul electric

Pentru cei care au privilegiul de a folosi un cuptor electric, procesul de coacere devine mult mai simplu și mai controlat. Iată un ghid detaliat pentru a obține cozonacul perfect în cuptorul electric.

Pasul inițial constă în setarea cuptorului la 185 de grade Celsius, cu căldură de jos, cu aproximativ o jumătate de oră înainte de a introduce cozonacul. Așezați tăvile de cozonac pe treapta a doua, de jos în sus, și lăsați cuptorul să atingă temperatura dorită.

După primele 15 minute, reduceți temperatura la 160 de grade și continuați coacerea. Durata totală de coacere variază între 45 și 50 de minute sau până când cozonacii capătă o nuanță aurie și atrăgătoare.

În ultimele 15 minute, adăugați căldură și de sus, și de jos, și activați funcția de ventilație a cuptorului pentru a asigura o coacere uniformă. Un aspect esențial în coacerea cozonacului în cuptorul electric este abținerea de la deschiderea ușii în primele 30 de minute.

Acest lucru permite aluatului să-și dezvolte structura în mod corespunzător, asigurându-vă astfel un rezultat perfect.

Spor la treabă!

Parteneri
Cum poți face cea mai bună salată de boeuf. Secretul neștiut de multe gospodine. Chef Florin Dumitrescu are rețeța perfectă
Redactia.ro
În ce relații a rămas Alexandru Papadopol cu fiica lui după divorț?! De ce-și evită adolescenta și acum tatăl, fugit de acasă?! Ce a zis Ioana Ginghină, despre actrița care i-ar fi luat bărbatul?
Click.ro
Patriarhia Română îl anchetează pe ÎPS Teodosie pentru implicare politică, după ce a spus că Georgescu e „un trimis al lui Dumnezeu”
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Klaus Iohannis și-ar fi făcut o operație estetică la față! 'Arată cu mult mai tânăr!' Ce spun medicii esteticieni
Unica.ro
Nimic nu va mai fi la fel în IT. Noul cip face calcule la viteze inimaginabile
EVZ.ro
Rețetă tradițională de turte - Scutecele lui Iisus. Se prepară simplu și sunt delicioase
Spynews
Dezvăluire bombă despre Cristela Georgescu. Adevărul neștiut despre soția lui Călin Georgescu: Începând cu anii 2014-2015...
Capital.ro
S-a iubit cu Florin Chilian, a dispărut din showbiz, a născut, iar acum e complet schimbată. Imagini rare cu soțul și fetița ei
Avantaje
ANUNȚ privind FINALUL RĂZBOIULUI din UCRAINA! VEȘTI de la KREMLIN:
Mediaflux
Ce planuri are Amna de Crăciun! Cântăreața iubește din nou, la cinci ani de la divorț: ”A fost un an bun”
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Ana Bodea revine pe micile ecrane în cel mai nou serial original semnat Ruxandra Ion – Ana, Mi-ai fost scrisă în ADN
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro