19 dec. 2023 | 15:37

Cozonac rapid, fără frământare. Creşte în doar jumătate de oră, uită de reţetele migăloase

Diverse
Cozonac rapid, fără frământare. Creşte în doar jumătate de oră, uită de reţetele migăloase
Cozonac rapid, fără frământare

Când ne referim la masa de Crăciun, acest desert tradițional este nelipsit. Cu toate că vorbim despre o rețetă veche, transmisă din generație în generație de gospodinele din toate colțurile țării, prepararea sa dă multora emoții. Scapă de griji cu o variantă inedită a rețetei clasice, vei fi uimit să vezi cât de simplu se face acest cozonac rapid, fără frământare.

Rețetă cozonac fără frământare

Cozonacul este, fără doar și poate, unul dintre cele mai apreciate deserturi din gastronomia românească. Este un preparat asociat cu ideea de sărbătoare, nelipsit de pe mesele de Crăciun și de Paște. Cu câteva zile înainte de primirea familiei si musafirilor, gospodinele din toate colțurile țării dau startul pregătirilor.

În ciuda faptului că vorbim despre un preparat tradițional, rețeta fiind transmisă din generație în generație, nu este deloc simplu de făcut. Există mulți pași ce trebuie respectați îndeaproape, altfel, rezultatul va fi departe de cel dorit. De acum, poți uita de rețetele migăloase. Cu efort minim și risc redus de greșeli, poți pune pe masă un adevărat răsfăț pentru papilele gustative.

Ingrediente

Pentru această variantă de cozonac rapid, fără frământare, vei avea nevoie de ingredientele din lista de mai jos:

  • un kilogram de făină
  • 100 de grame de unt
  • 400 mililitri de lapte
  • trei ouă
  • 300 grame de zahăr
  • 40 grame de drojdie
  • 50 grame de stafide
  • o jumătate de fiolă de esență de rom
  • o jumătate de linguriță de sare
  • o linguriță cu coajă rasă de lămâie
  • o linguriță cu coajă rasă de portocale

Pentru umplutură, vei avea nevoie de:

  • două sau trei linguri de cacao
  • 100 grame de nuci mărunțite
  • o jumătate de fiolă de esență de rom
  • trei sau patru linguri de zahăr
  • 10 linguri de lapte

Te-ar putea interesa și: Funcţia pe care trebuie să o setezi la cuptorul electric pentru cozonaci perfecţi. Aşa vor creşte mari şi pufoşi, fără să se ardă

Cozonac rapid, fara framantare. Creste in doar jumatate de ora, uita de retetele migaloase

Foto: Profimedia

Mod de preparare

Se cerne făina împreună cu sarea. Separat, se dizolvă drojdia în puțin lapte cald și se adaugă în vasul cu făină. Se pun și ouăle, untul topit, toate stafidele, zahărul, aromele și se amestecă bine, până la omogenizare.

Se toarnă treptat și restul laptelui și se amestecă până când aluatul devine elastic și nu se mai lipește de mâini. Se acoperă bolul cu un prosop și se lasă într-un loc călduros, la crescut, timp de cel puțin 30 de minute.

În acest timp, se pregătește umplutura, prin amestecarea tuturor ingredientelor.

După ce aluatul își dublează volumul, se împarte în jumătate. Fiecare bucată se întinde pe masa de lucru și se pune jumătate din cantitatea de umplutură.

Se transferă apoi într-o formă de copt unsă înainte cu unt din belșug. Se procedează la fel și cu a doua jumătate de aluat. Unge suprafața lor cu un ou bătut și pune-i la cuptor, pentru 40 sau 45 de minute, la foc mediu.

Te-ar putea interesa și: Top 5 greşeli în prepararea cozonacului. Ingredientul care nu îl lasă să crească pufos, puţine gospodine ţin cont de asta