Când ne referim la masa de Crăciun, acest desert tradițional este nelipsit. Cu toate că vorbim despre o rețetă veche, transmisă din generație în generație de gospodinele din toate colțurile țării, prepararea sa dă multora emoții. Scapă de griji cu o variantă inedită a rețetei clasice, vei fi uimit să vezi cât de simplu se face acest cozonac rapid, fără frământare.
Cozonacul este, fără doar și poate, unul dintre cele mai apreciate deserturi din gastronomia românească. Este un preparat asociat cu ideea de sărbătoare, nelipsit de pe mesele de Crăciun și de Paște. Cu câteva zile înainte de primirea familiei si musafirilor, gospodinele din toate colțurile țării dau startul pregătirilor.
În ciuda faptului că vorbim despre un preparat tradițional, rețeta fiind transmisă din generație în generație, nu este deloc simplu de făcut. Există mulți pași ce trebuie respectați îndeaproape, altfel, rezultatul va fi departe de cel dorit. De acum, poți uita de rețetele migăloase. Cu efort minim și risc redus de greșeli, poți pune pe masă un adevărat răsfăț pentru papilele gustative.
Pentru această variantă de cozonac rapid, fără frământare, vei avea nevoie de ingredientele din lista de mai jos:
Pentru umplutură, vei avea nevoie de:
Te-ar putea interesa și: Funcţia pe care trebuie să o setezi la cuptorul electric pentru cozonaci perfecţi. Aşa vor creşte mari şi pufoşi, fără să se ardă
Foto: Profimedia
Se cerne făina împreună cu sarea. Separat, se dizolvă drojdia în puțin lapte cald și se adaugă în vasul cu făină. Se pun și ouăle, untul topit, toate stafidele, zahărul, aromele și se amestecă bine, până la omogenizare.
Se toarnă treptat și restul laptelui și se amestecă până când aluatul devine elastic și nu se mai lipește de mâini. Se acoperă bolul cu un prosop și se lasă într-un loc călduros, la crescut, timp de cel puțin 30 de minute.
În acest timp, se pregătește umplutura, prin amestecarea tuturor ingredientelor.
După ce aluatul își dublează volumul, se împarte în jumătate. Fiecare bucată se întinde pe masa de lucru și se pune jumătate din cantitatea de umplutură.
Se transferă apoi într-o formă de copt unsă înainte cu unt din belșug. Se procedează la fel și cu a doua jumătate de aluat. Unge suprafața lor cu un ou bătut și pune-i la cuptor, pentru 40 sau 45 de minute, la foc mediu.
Te-ar putea interesa și: Top 5 greşeli în prepararea cozonacului. Ingredientul care nu îl lasă să crească pufos, puţine gospodine ţin cont de asta