07 dec. 2023 | 16:13

De ce crapă cozonacul în cuptor. Cum poți să previi acest lucru

Diverse
De ce crapă cozonacul în cuptor. Cum poți să previi acest lucru
Tot ce trebuie să știi ca să ai un cozonac pufos

Să faci cozonaci este, probabil, una dintre cele mai așteptate activități de Crăciun. Mirosul care îmbie toată casa și rezultatul pufos și delicios, plin de umplutură, merită tot efortul. Dacă ești novice în ce privește prepararea acestui desert tradițional de Crăciun, probabil te întrebi de ce crapă cozonacul în cuptor? Ei bine, ar putea exista câteva motive pentru asta, dar la fel de bine există și metode pentru a preveni acest lucru. 

Cum să îți iasă cozonacul pufos de fiecare dată

Dacă vrei un cozonac pufos care să se rupă fâșii, atunci ar trebui să știi că există câteva lucruri de care să ții cont. În primul rând, cumpără ingrediente naturale și de calitate. De la ouă care ar trebui să aibă gălbenușul portocaliu intens, untul care ar trebui să fie cu cât mai multă grăsime, la fel ca laptele, până la făina care ar trebui cernută bine, pudra de cacao cât mai de calitate și drojdia care trebuie să fie proaspătă.

Te-ar putea interesa și: Emisiunea în care poate fi văzut Cătălin Scărlătescu de când a fost concediat de Antena 1. Unde apare acum celebrul Chef

Apoi, toate aceste ingrediente trebuie să fie la temperatura camerei, așa că lasă-le pe blatul din bucătărie măcar o oră sau două înainte de a te apuca să faci aluatul de cozonac. 

Tehnica de frământare contează și ea. Chiar dacă lucrurile funcționează bine cu un robot de bucătărie performant care să frământe pentru tine, uneori mâinile pot întrece tehnologia. La pasul în care adaugi untul topit, aluatul de cozonac ar trebui să se separe în fâșii. Aceste fâșii ar trebui ridicate și apoi băgate dedesubtul aluatului, într-o tehnică ce seamănă cu împachetatul unor haine. 

Acest lucru te asigură că se dezvoltă glutenul din făină și că aluatul se va rupe fâșii odată ce este copt. 

Un alt aspect important este dospitul. Aluatul de cozonac trebuie să crească de două ori. O dată după ce ai terminat de frământat, când acoperi bolul și pui castronul la loc călduț, ferit de curenții de aer, apoi încă o dată când ai format cozonacul și l-ai pus în tavă. La fel, se acoperă cu folie alimentară și un prosop curat și se mai lasă la crescut cam 30-40 de minute. 

Citește și: Cu ce se unge cozonacul ca să iasă rumen şi lucios. Nu, nu este vorba despre gălbenuş

De ce crapă cozonacul în cuptor

Există două posibile motive pentru care cozonacul ta s-a crăpat.

Cuptorul este prea fierbinte – Atunci când temperatura cuptorului este prea ridicată, rezultatul poate fi un cozonac crăpat pe deasupra. 

Acest lucru se întâmplă pentru că stratul exterior este expus la mult mai multă căldură decât aluatul din interior. Prin urmare, suprafața cozonacului se coace mai repede decât centrul, iar pe măsură ce aluatului îi ia mai mult timp să se coacă, va ajunge în cele din urmă să se extindă și să spargă crusta deja coaptă.

Forma este prea mică –  Când forma este prea mică sau cozonacul a dospit prea mult, nu există alt loc pentru cozonac decât să se ridice, așa că se crează un crater și se crăpă sau poate crăpa pe margini, în funcție de cum l-ai împletit. 

Citește și: Cozonac, reţeta moldovencelor. Ingredientul care îl face pufos, aerat. Sigur nu l-ai folosit până acum

Este important să verifici rețeta și să te asiguri că ai forma potrivită pentru cantitatea de cozonac pe care o faci. Cele mai multe rețete îți vor spune ce fel de forme ai nevoie și ce cantitate de cozonaci îți ies. 

Așadar, ai grijă să preîncingi cuptorul la o temperatură potrivită. Nu sunt șanse ca un cozonac să se ardă dacă ai cuptorul la foc mediu, dar ai toate șansele să fie ars pe deasupra și crăpat dacă temperatura e prea mare. 

Totuși, dacă ți se întâmplă asta și vezi crusta că se închide la culoare mai devreme decât trebuie, acoperă cozonacul cu folie de aluminiu, astfel încât să nu se ardă complet când tot aluatul e gătit.

Parteneri
Drama actorului Valeriu Pavel Dan. Ce a îndurat cu un an înainte de moarte
Redactia.ro
De ce se pune orez la varza murată. Metoda folosită de adevăratele gospodine
Click.ro
Kim Jong Un, prima declarație după ce Coreea de Nord a aruncat în aer drumurile de legătură cu Coreea de Sud
Digi24
Propunerea INDECENTĂ primită de Prințesa Diana de la un celebru miliardar. E INCREDIBIL ce a putut să-i spună!
Vocea.biz
EXCLUSIV / Oana Roman a ajuns la Psihiatru. Ce s-a întâmplat cu vedeta. Primele declarații
Unica.ro
Regele Charles, sabotat de Harry și Meghan. S-a întâmplat într-un moment crucial
EVZ.ro
Lora o pune la punct pe Ilinca Vandici după ce aceasta a comentat despre nunta cântăreței! Ce a enervat-o la culme pe artistă 
Spynews
Sumele au fost virate direct în conturile românilor. Au demarat plata de miercuri, 16 octombrie
Capital.ro
Sfântul pe care îl sărbătorim azi, 18 octombrie. O mulțime de români îi poartă numele. E cruce neagră în calendar
Avantaje
Începe al TREILEA RĂZBOI MONDIAL! ZELENSKI a AVERTIZAT
Mediaflux
Cum arată Gina Felea în 2024! A împlinit recent 40 de ani și a trecut printr-o transformare uriașă | FOTO
Spynews.ro
De ce nu existau țărani grași acum 100 de ani. Dieta zilnică a strămoșilor noștri o să te surprindă
Realitatea.net
Imagini din garsoniera în care locuiește Ioana Tufaru, după ce a plecat din casa lui Gigi Becali: „Luca are în sfârșit camera lui”
Antena 1
Ce țări au același imn? O melodie este împărțită de 3 state!
Shtiu.ro