20 mart. 2023 | 09:18

Copacul pe care nu trebuie să îl plantezi în curte. E periculos, poți scoate mulţi bani din buzunar din cauza lui! Puțini români au habar

Utile
Copacul pe care nu trebuie să îl plantezi în curte. E periculos, poți scoate mulţi bani din buzunar din cauza lui! Puțini români au habar
Plopul, cel mai popular arbore de umbră, dar și cel mai periculos

Atunci când te decizi să-ți înfrumusețezi curtea, mai ales dacă ai puține cunoștințe în acest domeniu, de cele mai multe ori faci greșeli, iar ele pot să te coste. Nu puțini sunt cei care vor să aibă plantați în curte pomi care să înfrumusețeze spațiul, dar nu toți pomii sunt și utili. Așa că, astăzi, vorbim despre copacul pe care nu trebuie să îl plantezi în curte. Specialiștii spun că este periculos, și că poți scoate mulţi bani din buzunar din cauza lui.

Plopul, cel mai popular arbore de umbră, dar și cel mai periculos

Plopul este unul unii dintre cei mai populari arbori de umbră, cu cea mai rapidă creștere. Sunt aproximativ 35 de specii, fără a include un număr masiv de hibrizi. O întrebare pe care mulți proprietari de locuințe doresc să o afle este dacă sunt rădăcinile de plop invazive?

Plopii sunt invazivi deoarece au un sistem radicular extins, cu creștere rapidă și puțin adânc, de până la trei ori mai lat decât înălțimea copacului, care poate ridica trotuarele, zidurile de sprijin și înfundă conductele. Rădăcinile plopilor trimit drajoni la 30 de metri de la baza copacului, în timp ce răspândesc rapid semințele. Din păcate, îndepărtarea lor nu este chiar simplă. Înainte de a planta orice arbore de plop în peisajul curții, citiți mai departe pentru a afla dacă îi doriți cu adevărat în curte și ce trebuie să faceți dacă aveți unul.

Ce sunt arborii de plop?

Plopii fac parte din genul Populus și reprezintă aproximativ 35 de arbori diferiți, printre care se numără și plopii și bumbacul. Sunt arbori cu creștere rapidă, arătoși, care pot ajunge destul de mari. Este posibil să îi vedeți în parcuri și pe străzile orașelor, deoarece cresc foarte repede și se umplu pentru a crea o cantitate mare de umbră.

Au frunze triunghiulare sau rotunjite, care sunt adesea albe pe partea inferioară. Scoarța lor poate varia de la alb la gri, până la negru, ceea ce îi face să fie copaci foarte atractivi. Unele dintre cele mai populare tipuri de arbori polari includ:

  • Plopii japonezi
  • Plop tremurător
  • Plop cu dinți mari
  • Plop lombard
  • Plop alb
  • Plop negru
  • Plop cu frunze de salcie
  • Lemn de bumbac de est
  • Plop cenușiu
  • Copac de bumbac Freemont
  • Plop canadian

Dimensiunile plopilor pot varia de la 6 metri la maturitate la peste 48 de metri înălțime. Bolta lor poate ajunge până la 21 de metri în diametru. Acești copaci cu creștere rapidă au totuși o viață scurtă pentru copaci, chiar și cu o îngrijire imaculată, aceștia trăiesc doar aproximativ 50 de ani.

Plopul este copacul pe care nu trebuie să îl plantezi în curte

Imaginați-vă un plop înalt de peste 30 de metri și cu o boltă de 15 metri lățime. Acum imaginați-vă sistemul de rădăcini care crește sub el. V-ați imaginat ceva aproape de lungimea unui teren de fotbal? Atât de mari pot crește unele rădăcini de plop. Rădăcinile se pot extinde de trei ori mai mult decât este înalt copacul și rămân în adâncurile solului. Rar se întâmplă ca rădăcinile de plop să crească mai adânc de un metru.

Aceste rădăcini de mică adâncime vor ridica trotuarele în căutarea apei. Ele pot crăpa și ridica alei, pot da peste cap zidurile de sprijin, iar dacă fundația are fisuri sau crăpături minuscule, aceste rădăcini își pot face loc. Odată ce au intrat în aceste mici fisuri, rădăcinile încep să se extindă, provocând fisuri și probleme mai mari. Deși aceste rădăcini nu pot intra de obicei în țevile moderne de instalații sanitare, dacă există scurgeri sau puncte slabe care supurează apă, să știți că rădăcinile de plop le vor căuta. Concluzia, deși par a fi spectaculoși, este că plopul este copacul pe care nu trebuie să îl plantezi în curte

Vezi și: Când se văruiesc pomii, de fapt. Ce trebuie să faci neapărat înainte de a aplica varul. Secretul pe care îl știu doar grădinarii pricepuți

De ce sunt plopi încă arbori populari?

În ciuda faptului că sunt atât de invazivi și au rădăcini masive care pot cauza o mulțime de probleme, plopi sunt încă plantați peste tot. Acești copaci au câștigat popularitate pentru că cresc foarte repede. În condițiile potrivite, unele specii de plopi pot crește între cinci și opt metri pe an. În jurul vârstei de 12 ani, unii dintre acești arbori sunt deja adulți și încep să înflorească și să își răspândească semințele.

Acești copaci au o scoarță atractivă albă, neagră sau gri, care încă arată bine chiar și iarna, așa că mulți oameni îi aleg pentru estetica plăcută ochiului. Dacă adăugați rata de creștere excepțional de rapidă, aveți un copac popular pe care mulți oameni îl doresc, până când încep să aibă probleme cu ei.

Obiceiul de creștere rapidă al acestor arbori îi face să fie perfecți pentru bariere împotriva vântului și eficienți în controlul eroziunii solului. Adesea sunt plantați de-a lungul unor suprafețe mari și plate de terenuri de cultură sau zone de pășunat pentru vite, pentru a le proteja de pagubele mari produse de vânt.

În ciuda acestei popularități, plopii nu sunt niște arbori foarte buni pentru peisaj, din cauza problemelor pe care le pot cauza rădăcinile și a altor probleme care pot apărea odată cu ei. În general, plopii sunt susceptibili la ciuperci care pot face ca întregul copac să își piardă frunzele la sfârșitul verii. Acest lucru face ca arborele să devină și mai stresat și apoi poate invita o serie de insecte invadatoare care pot contribui la terminarea lui.

Cea mai gravă problemă pe care o pot avea plopii este caniculita. Această problemă nu poate fi vindecată și se poate răspândi la alți copaci. Plopii sunt foarte sensibili la caniculă, iar odată contractați, aceștia vor pieri în câțiva ani. Chiar dacă sunt populari, mulți oameni consideră că plopii sunt unul dintre cei mai urâți copaci.

Vezi și: Cu ce se stropesc pomii după înflorire. Amestecul care ține departe dăunătorii. Vei obține o recoltă bogată

Plopul este extrem de invaziv

Plantele invazive sunt considerate specii non-native care tind să se răspândească într-un ritm alarmant. Această etichetă este de obicei atașată plantelor care sunt introduse din alte zone. Plantele invazive, non-native, adesea nu au nici mulți prădători naturali care să le țină în frâu.Plopii albi pot fi incredibil de invazivi, iar rădăcinile pot crea drajoni la peste 30 de metri distanță, unde se pot forma colonii dense. Chiar și fragmente din tulpini și rădăcini pot regenera copacul.

Plopii albi masculi sunt rari, dar arborii femele pot fi polenizați prin vânt de alte specii de plop, rezultând arbori masculi, femele sau hermafrodiți care pot produce cantități copioase de semințe viabile. Plopii au mai multe moduri de procreare. Aceștia trimit o mulțime de semințe care pot parcurge distanțe și se pot stabili, pot trimite drajoni din rădăcini și pot să crească din nou chiar dacă sunt tăiați. Toate aceste motive fac ca plopii și rădăcinile lor să fie invazive.

Concluzie

Acum ai aflat care este copacul pe care nu trebuie să îl plantezi în curte. După cum vezi, este periculos, pși oți scoate mulţi bani din buzunar din cauza lui. Așa că, înainte de a planta un astfel de copac, ia în calcul toate aceste date, nu de alta, dar să nu te trzești cu probleme după.

Parteneri
De ce s-a stins, de fapt, actorul Mircea Diaconu. Fiica sa vine cu dezvăluiri cutremurătoare. "Am sufletul sfâșiat"
Redactia.ro
Povestea tragica a Zarazei, bruneta „de o frumusețe dumnezeiască”, ucisă de un asasin plătit de Zavaidoc
Click.ro
Deținuții vor lucra pe viitoarele şantiere de autostrăzi şi drumuri expres. Vor primi bani, iar pedeapsa li se va reduce
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Care este 'marele păcat' pe care credincioșii îl fac în Ajunul Crăciunului. Preotul Vasile Ioana avertizează: 'Dragii mei, vă implor! Nu se face!'
Unica.ro
Viscol pe 26 și 27 decembrie. Harta cu zonele îngropate de zăpadă
EVZ.ro
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews
Călin Georgescu aruncă bomba. Complotul a fost pregătit: „Am devenit un...”
Capital.ro
Pentru el s-a transformat Maria Popovici? A fost surprinsă la ceas de seară cu un bărbat elegant și galant. Divorțul de Mincu a schimbat-o radical. 20 de imagini în care nu o mai recunoști
Avantaje
MAJORARE de PENSIE, după SĂRBĂTORI. Lista CREȘTERILOR de venituri, din IANUARIEI
Mediaflux
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews.ro
Cum arată mama lui Marcel de la Insula Iubirii. Cum a surprins-o fosta ispită masculină chiar în aeroport înainte de căsătorie
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro