13 mart. 2023 | 14:09

Cu ce se stropesc pomii după înflorire. Amestecul care ține departe dăunătorii. Vei obține o recoltă bogată

Diverse
Cu ce se stropesc pomii după înflorire. Amestecul care ține departe dăunătorii. Vei obține o recoltă bogată
Cu ce se stropesc pomii după înflorire

Stropirea pomilor este destul de importantă pentru a avea o grădină cu pomi roditori și sănătoși. De regulă, principalele stropiri se realizează toamna și iarna, mai exact în perioada februarie-martie. Cele mai multe soiuri de pomi înfloresc la scurt timp după ce ziua devine egală cu noaptea, iar vremea se încălzește. Așadar, astăzi vă arătăm cu ce se stropesc pomii după înflorire!

Cu ce se stropesc pomii după înflorire

Fertilizarea copacilor este o tehnică esențială pentru a avea o livadă frumoasă și sănătoasă. Acest lucru ajută la creșterea și dezvoltarea armonioasă a pomilor. Imediat după o iarnă geroasă, tratamentele din primăvară sunt foarte importante pentru sănătatea pomilor din grădină sau livadă. Important este să știi și când anume este momentul optim pentru stropirea acestora, dar și cu ce se stropesc pomii după înflorire.

Specialiștii în domeniu precizează că este esențial să respectați aplicarea tratamentelor pentru copaci, astfel veți evita pagube însemnate și pierderi de recoltă.

„Cel mai important lucru care se poate întâmpla din punct de vedere al bolilor este că pomii de măr, de exemplu, pot avea o serie de boli, cum ar fi tărtăcuța mărului, rugina mărului de cedru și există o nouă boală cu care ne confruntăm, numită Marssonina leaf blotch.

Dacă aceste boli se agravează, pot defolia pomul. Dacă pomul se defoliază, atunci nu mai poate face fotosinteză. Și dacă nu poate face fotosinteză, atunci nu poate crea zaharurile, nutrienții și compușii de care are nevoie pentru a se menține sănătos ca pom sau pentru a produce fructe bune.”, avertizează specialiștii.

La noi în țară, copacii sunt stropiți cu produse chimice imediat după ce au terminat de înflorit. Aceste produse sunt folosite pentru a oferi protecție împotriva diferitelor boli și dăunători.

Cu ce se stropesc pomii după înflorire? Fertilizantul folosit cel mai des este este un amestec de azot, fosfor și potasiu. Există, însă, mai multe tipuri de fertilizanți care pot fi folosiți în acest proces.

De reținut, însă! Tratamentele se aplică încă de la apariția primelor frunze, 15-30 martie. Mai mult de atât, stropirile se execută atunci când vremea de afară permite, adică nu bate vântul și nu sunt precipitații. Produsele folosite se aplică prin pulverizator sau manual. După ce ați terminat de stropit copacii, aceștia trebuie monitorizați cu atenție pentru a vă asigura că nu sunt afectați în niciun fel de substanțele chimice.

Substanțele cel mai des folosite pentru stropirea copacilor

De regulă, selectarea substanțelor potrivite pentru fertilizarea pomilor este influențată de specia lor, vârsta livezii, condițiile climatice ale zonei, dar și de etapa de vegetație. Cele mai întâlnite substanțe utilizate pentru tratamentelor pomilor după stropire sunt:

  • substanțe pe bază de cupru: fungicide
  • substanțele pe bază de ulei horticol: insecticide

Dacă nu știați până acum, fungicidele sunt folosite pentru a controla bolile fungice, cum ar fi mucegaiul praf, rugina și crusta. În schimb, insecticidele ajută la controloarea insectelor dăunătoare, precum afidele, omizile, insectele solzi și muștele albe.

Citește și: Cu ce trebuie să stropești pomii. Așa vei avea o recoltă bogată anul viitor

Cei mai întâlniți dăunători ai pomilor fructiferi

Dăunătorii pot compromite într-o mare măsură productivitatea unei livezi, punându-și amprenta atât asupra cantității de fructe recoltate cât și asupra calității acestora. În România, cei mai răspândiți factori care pot afecta dezvoltarea pomilor sunt:
  • Făinarea. Aceasta este vizibilă încă la înmugurirea pomilor și constă în uscarea frunzelor și fructelor.
  • Focul bacterian. Această boală se manifestă prin înnegrirea și ofilirea florilor pomilor fructiferi.
  • Rapanul. Acesta atacă pomii în toate perioadele vegetative și apare cel mai des pe frunze.
  • Putregai sau bolile de depozit. Putregaiul este periculos și poate provoca pierderi substanțiale ale producției de fructe.
  • Dăunătorii. Cei mai periculoși dăunători sunt păduchele de San Jose, păduchele negru, puricele melifer, molia fructelor, acarianul roșu al pomilor, păianjenul roșu și viespea neagră a prunului.
Parteneri
De ce se mănâncă pomana porcului de Ignat deși suntem în Postul Crăciunului
Redactia.ro
O zodie va trece printr-o lecție karmică intensă la final de 2024, care îi va aduce multă suferință. Se va afla la răscrucea destinului, va fi nevoită să-și confrunte greșelile din trecut și să plătească pentru ele
Click.ro
Influencerul Makaveli, amenințări din Parlament cu limbaj suburban: „Ascundeți-vă soțiile”
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Cât costă pantofii de lux pe care îi poartă Marcel Ciolacu. Au garanție pe viață!! 'Am două perechi... Ai lui Grindeanu sunt identici. Nu port alți pantofi'
Unica.ro
Crăciun. Zodii care își fac un tatuaj anul viitor. Își doreau de multă vreme
EVZ.ro
Un bărbat și-a ucis soția în luna de miere. Înainte să comită crima, spunea despre femeie că este „totul” pentru el
Spynews
Se montează obligatoriu pe mașini. Ordin pentru 2025. Nu mai poți circula după 21 februarie
Capital.ro
Pentru el s-a transformat Maria Popovici? A fost surprinsă la ceas de seară cu un bărbat elegant și galant. Divorțul de Mincu a schimbat-o radical. 20 de imagini în care nu o mai recunoști
Avantaje
Anunț privind PENSIILE din 2025! Cum se MAJOREAZĂ de FAPT
Mediaflux
Ion Șaulescu de la Mireasa, sezonul 4, adevărul despre separarea de Raluca, după trei ani de relație: „Nu sarcina a fost motivul”. Ce s-a întâmplat între foștii concurenți
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Iubire cu parfum de lavandă, rezumat episoade 38, 39 și 40, 20 decembrie 2024. Anda, bulversată! Soțul ei, Albert, a găsit-o
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro