18 dec. 2022 | 12:50

Cum să protejezi pomii iarna. Trucul grădinarilor profesioniști pentru a-i feri de îngheț

Știri generale
Cum să protejezi pomii iarna. Trucul grădinarilor profesioniști pentru a-i feri de îngheț

În această perioadă probabil foarte mulți dintre noi se întreabă cum să protejezi pomii iarna, pentru ca aceștia să nu fie afectați de îngheț și de temperaturile scăzute. Chiar dacă se aflăm în sezonul rece, asta nu înseamnă că nu se fac lucrări în livadă. Pomii trebuie să fie îngrijiți si în această perioadă.

Cum să protejezi pomii iarna de îngheț

Lucrările de îngrijire și protecție a pomilor, continuă și în perioada de iarnă, chiar dacă aceștia se află în repaus vegetativ. De această îngrijire acordată iarna, depinde sănătatea ulterioară a pomilor, după cum spun specialiștii.

Este important să se știe ce este de făcut, deoarece această îngrijire, din timpul iernii este mai complexă decât cea din timpul anului. Atunci când vine vorba de temperaturi scăzute, pomii fructiferi sunt destul de sensibili, lucru care este deja cunoscut. Acest lucru este accentuat de faptul că există perioade în care temperaturile foarte scăzute vin după perioade ceva mai calde.

Îngrijirea pomilor iarna

Scoarța pomilor poate crăpa din cauza variațiilor foarte mari de temperatură. Foarte multe persoane au bătăi de cap atunci când vine vorba despre îngrijirea pomilor pe timpul iernii.

Indiferent dacă ninge sau nu, în timpul iernii, pomii fructiferi au de suferit. Pomii se scutură în cazul în care sunt încărcați cu prea multă zăpadă, atunci când ninge abundent. Motivul este acela că se pot rupe crengile din cauza greutății zăpezii. Se procedează la fel și cu tufele sau gardurile vii.

Protejarea pomilor fructiferi de ger și zăpadă

Foarte importantă pentru pomi este mușuroirea bazei acestora. Astfel, trunchiul este protejat de îngheț. În același timp, acest proces ajută și ca pomul să aibă necesarul de umiditate, la apariția primelor dezghețuri. În ceea ce privește zăpada, aceasta este ca o pătură pentru pomi, fiind un bun izolator împotriva înghețului.

Dacă există zăpadă, mușuroirea se face cu zăpadă, dar dacă nu ninge, acesta trebuie făcută cu pământ. Trebuie reținut faptul că, acest proces se face înainte ca pământul să înghețe.

Cum să protejezi pomii iarna

Îngrijirea pomilor iarna

Efectuarea mușuroirii

Pomul este protejat de îngheț, dacă la baza acestuia, se ridică un mușuroi de pământ. Nu se recomandă să se folosească pământ înghețat. În cazul în care a dat deja înghețul până să apucați să faceți asta, utilizați pământ din altă parte.

Se pot folosi foarte bine și paie, fân sau coceni de porumb, pentru a efectua acest proces, dacă nu vreți să apelați la pământ. Se mai poate înveli trunchiul copacului în hârtie de ziar sau pânză de sac. De foarte multe ori, în livezile de la noi din țară, se apelează și la văruirea trunchiurilor pomilor.

Udarea pomilor iarna

Acum că am aflat cum putem proteja cel mai bine pomii pe timpul iernii, utilizând mai multe metode, iată câteva informații cu privire la udarea acestora pe timp de iarnă.

S-a constat că pe parcursul iernii nu mai cad atât de multe precipitații. Asta înseamnă că pomii trebuie să fie udați, pentru a avea rezerve de apă până în primăvară, la apariția primelor ploi. Specialiștii ne spun că putem uda pomii prin intermediul unei găuri mici care poate fi făcută la rădăcina pomului, pentru a turna apă. Foarte important de reținut este faptul că pomii se udă doar când nu este înghețat pământul și în perioadele fără ger, din cauză că apa înghețată poate face rău copacilor.

Parteneri
Adevărul despre dispariția gemenilor din Târgu Jiu. Tatăl celor doi copii a spus totul despre adolescenți
Redactia.ro
Cine are prioritate într-o astfel de intersecție. Puțini șoferi cunosc răspunsul corect
Click.ro
O femeie care primea zilnic peste 100 de apeluri cu număr ascuns a descoperit că cel care o suna era soțul ei. Explicația bărbatului
Digi24
S-a aplecat și S-A VĂZUT TOT: Corina Bud, FĂRĂ lenjerie! Fanilor nu le-a venit să creadă că a apărut AȘA
Vocea.biz
Cum a aflat Victor Slav că iubita lui, Selina, l-a înșelat. S-a întâmplat înainte de Asia Express!
Unica.ro
Băsescu și Constantinescu, obiceiuri culinare ciudate, la Cotroceni
EVZ.ro
Bogdan de la Ploiești a anunțat despărțirea de Cristina Pucean! „Nu a fost vorba de trădare, înșelat”. De ce ar fi ajuns la separare din nou
Spynews
Plata cu cardul. Se dau banii înapoi. Anunț pentru românii care plătesc mereu cu cardul bancar
Capital.ro
Ea are 27 de ani, el are 57 și tocmai au anunțat că vor deveni părinți: „Mama te așteaptă…”. Vedeta abia a divorțat anul trecut
Avantaje
TRUMP scoate ATU-UL campaniei! ÎNTÂLNIREA surpriză care îl va ÎNFURIA pe PUTIN
Mediaflux
Descinderi acasă la Nuțu Cămătaru! Au fost găsite maimuțe, păsări răpitoare, cangur și alte exemplare exotice
Spynews.ro
Zodii ale căror vieți se îmbunătățesc semnificativ înainte de sfârșitul lunii septembrie 2024. Succesul bate la ușa lor
Realitatea.net
Cum arată acum fiica Adrianei Iliescu. Eliza a fost fotografiată recent alături de mama sa, într-o ipostază emoționantă
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro