Pe fondul asumărilor din Programul de Redresare și Reziliență, România poate pierde sume extrem de mari, dacă nu iau în calcul decizia de a fac concedieri în masă. Este vorba de câteva mii de angajați care ar putea rămâne fără locuri de muncă. Citește mai departe și vezi despre ce sector este vorba.
În cadrul acestui pogram, finanțat de Comisia Europeană, România și-a asumat anumite reforme și, în același timp, reorganizarea anumitor sectoare din economie. Printre aceste reorganizări se numără și sectorul energetic, iar statul român ar putea pierde sume importante dacă nu va lua decizia de a face concedieri în masă.
Mai exact este vorba de cel puțin două grupuri energetice cu cel puțin 3.000 de angajați, majoritatea fiind în postura de a rămâne șomeri, tocmai datorită reformelor asumate în acest sector. Conform informațiilor, angajații care ar putea să-și piardă locurile de muncă fac parte din cele două grupuri energetice pe bază de cărbune din Complexul Energetic Oltenia.
Deși guvernul condus de Nicoae Ciucă ar fi dat garanțile necesare că cei aproape 3.000 de angajați nu vor avea de suferit, realitatea este cu totul alta, dacă ținem cont de sumele care sunt în joc, și anume 700 de milioane de euro, bani care ar trebui să intre în vistieria statului prin PNRR.
Cu o rată a șomajului în creștere, în raport cu anii trecuți, în cazul în care se vor produce aceste concedieri în masă, statul român ar putea ajunge în situația să cheltuiască și mai mult cu ajutoarele sociale de șomaj, având în vedere că vorbim, totuși, de 3.000 de oameni. Cu toate astea, Guvernul transmite prin purtătorul său de cuvânt că aceste măsuri nu pot fi ocolite sau să nu fie luate în calcul?
„România trebuie să îţi îndeplinească aceste obligaţii privind intrarea acestor grupuri în conservare, fără însă ca acest lucru, cel puţin potrivit situaţiei existente în acest moment să aducă atingere în vreun fel situaţiei contractuale a celor care muncesc în acest moment”, a spus Dan Cărbunaru, purtător de cuvânt Guvern.
Aceste măsuri de reorganizare a sectorului energetic vine și pe fondul semnării unui acord preliminar, regăsit acum în PNRR, prin care România și-a asumat faptul că până în anul 2032 va închide definitv mineritul de cărbune, care va fi înlocuit cu energie mai puțin poluantă.
Deși decizia este una extrem de dură, iar prezumția de a pierde cele 700 de milioane de euro plutește în aer, în cele din urmă cei care vor avea de suferit sunt cei 3.000 de angajați din cele două grupuri energetice, dar până la final, decizia ar putea afecta toți cei 11.000 de angajați ai Complexului Energetic Oltenia.