Țara noastră va primi o nouă tranșă din PNRR, în valoare de 1,9 miliarde de euro, potrivit anunțului făcut de Ministerul Proiectelor și Investițiilor Europene. Această sumă vine în completarea primei tranșe, în valoare de 1,85 miliarde euro. Ce va face Guvernul României cu acești bani și cum i-ar putea ajuta acest fapt pe români, afli în continuare.
Maine, 13 ianuarie 2022, România va primi suma de 1,9 miliarde de euro din PNRR, reprezentând a doua tranșă a prefinanțării.
Odată cu intrarea în vigoare a Acordului de împrumut (Mecanismul de redresare și reziliență) între Comisia Europeană și România, către țara noastră va fi virată suma aferentă prefinanțării din componenta de împrumut, în cuantum de 1.942.479.890 euro, reprezentând 13% din valoarea totală a împrumutului, conform anunțului făcut de Ministerul Proiectelor și Investițiilor Europene.
După cum aminteam și mai sus, această sumă vine în completarea primei tranșe a prefinanțării, pe componenta de grant, plătită la data de 2 decembrie 2021 de către Comisia Europeană. Valoarea primei tranșe a fost de 1,85 miliarde euro.
Citește și: Taxă auto nouă în 2022? Comisia Europeană, decizie de ultimă oră pentru România
Făcând un simplu calcul, constatăm că până la acest moment, României i-a fost acordată o sumă totală de 3,79 miliarde euro, de la momentul aprobării și demarării implementării Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), la 3 noiembrie 2021.
„Împrumuturile din acest program, atrase în condiții foarte avantajoase, vor fi utilizate pentru finanțarea unor proiecte de anvergură pentru România, fie că vorbim de sute de kilometri de autostradă, zeci de mii de locuințe racordate la rețele de apă și canal, facilități pentru digitalizarea a câtorva mii de IMM-uri sau zeci de mii de hectare de reîmpăduriri.
Accesul la aceste fonduri este condiționat însă de îndeplinirea reformelor asumate prin PNRR, și de aceea este nevoie de un efort comun al tuturor cordonatorilor“, a declarat ministrul Investițiilor și Proiectelor europene, Dan Vîlceanu.
Sumele împrumutului vor fi disponibilizate în 10 tranșe, în baza îndeplinirii de partea română a jaloanelor și țintelor în cadrul reformelor și investițiilor asociate împrumutului, conform Deciziei de punere în aplicare a Consiliului din 3 noiembrie 2021.
Sumele trase din împrumut şi virate în contul în valută deschis pe numele Ministerului Finanţelor la Banca Naţională a României vor fi utilizate pe măsura necesităţilor de finanţare a deficitului bugetului de stat şi de refinanţare a datoriei publice guvernamentale, precum și pentru finanțarea reformelor și investițiilor prevăzute în Planul Național de Redresare și Reziliență.