12 ian. 2022 | 18:59

România primește încă 1,9 miliarde de euro din PNRR. Ce va face Guvernul cu banii

Știri generale
România primește încă 1,9 miliarde de euro din PNRR. Ce va face Guvernul cu banii

Țara noastră va primi o nouă tranșă din PNRR, în valoare de 1,9 miliarde de euro, potrivit anunțului făcut de Ministerul Proiectelor și Investițiilor Europene. Această sumă vine în completarea primei tranșe, în valoare de 1,85 miliarde euro. Ce va face Guvernul României cu acești bani și cum i-ar putea ajuta acest fapt pe români, afli în continuare.

România primește încă 1,9 miliarde de euro din PNRR

Maine, 13 ianuarie 2022, România va primi suma de 1,9 miliarde de euro din PNRR, reprezentând a doua tranșă a prefinanțării.

Odată cu intrarea în vigoare a Acordului de împrumut (Mecanismul de redresare și reziliență) între Comisia Europeană și România, către țara noastră va fi virată suma aferentă prefinanțării din componenta de împrumut, în cuantum de 1.942.479.890 euro, reprezentând 13% din valoarea totală a împrumutului, conform anunțului făcut de Ministerul Proiectelor și Investițiilor Europene.

După cum aminteam și mai sus, această sumă vine în completarea primei tranșe a prefinanțării, pe componenta de grant, plătită la data de 2 decembrie 2021 de către Comisia Europeană. Valoarea primei tranșe a fost de 1,85 miliarde euro.

Citește și: Taxă auto nouă în 2022? Comisia Europeană, decizie de ultimă oră pentru România

Ce va face Guvernul cu banii

Făcând un simplu calcul, constatăm că până la acest moment, României i-a fost acordată o sumă totală de 3,79 miliarde euro, de la momentul aprobării și demarării implementării Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), la 3 noiembrie 2021.

„Împrumuturile din acest program, atrase în condiții foarte avantajoase, vor fi utilizate pentru finanțarea unor proiecte de anvergură pentru România, fie că vorbim de sute de kilometri de autostradă, zeci de mii de locuințe racordate la rețele de apă și canal, facilități pentru digitalizarea a câtorva mii de IMM-uri sau zeci de mii de hectare de reîmpăduriri.

Accesul la aceste fonduri este condiționat însă de îndeplinirea reformelor asumate prin PNRR, și de aceea este nevoie de un efort comun al tuturor cordonatorilor“, a declarat ministrul Investițiilor și Proiectelor europene, Dan Vîlceanu.

Sumele împrumutului vor fi disponibilizate în 10 tranșe, în baza îndeplinirii de partea română a jaloanelor și țintelor în cadrul reformelor și investițiilor asociate împrumutului, conform Deciziei de punere în aplicare a Consiliului din 3 noiembrie 2021.

Sumele trase din împrumut şi virate în contul în valută deschis pe numele Ministerului Finanţelor la Banca Naţională a României vor fi utilizate pe măsura necesităţilor de finanţare a deficitului bugetului de stat şi de refinanţare a datoriei publice guvernamentale, precum și pentru finanțarea reformelor și investițiilor prevăzute în Planul Național de Redresare și Reziliență.

 

Parteneri
BREAKING NEWS! Florin Piersic a fost transportat de urgență la București! Primele imagini, după ce infecția a ajuns în tot corpul
Redactia.ro
3 zodii care au șanse să câștige la Loto în această lună. Se pare că norocul este de partea lor
Click.ro
GALERIE FOTO Cele mai extravagante ținute de la Met Gala 2024. Un bilet la dineu a costat 75.000 de dolari
Digi24
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un judecător i-a spus că în căsătorie e permis orice
Digi24
Kim Kardashian, senzația serii la Gala Met 2024! Rochia despre care vorbește tot internetul / FOTO
Unica.ro
Curg veștile proaste de la ANM. Cum va fi vremea astăzi
EVZ.ro
Luna Nouă în Taur, astăzi, 7 mai 2024, ora 23:22 . Semnele zodiacale care vor străluci în această perioadă
Spynews
BANCNOTELE cu care nu mai poți plăti. Decizia ESTE FINALĂ. Avertisment pentru cei cu bani cash
Capital.ro
Miercurea din Săptămâna Luminată, tradiții și superstiții. Ce nu au voie femeile să facă în această zi
Antena 3
A divorțat de un celebru prezentator TV și s-a recăsătorit cu un om de afaceri. Cum arată acum și cu ce se ocupă
Avantaje
Se ADAUGĂ VECHIME în muncă! SCHIMBAREA de la PENSIE
Mediaflux
Alertă de inundații în România! Hidrologii au emis o atenționare pentru 12 județe. Care sunt zonele vizate
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
Gabriela Cristea, prima reacție după problemele de la afacerea cu cozonaci. Cum a explicat situația: „Nimeni nu v-a țepuit”
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro