03 feb. 2022 | 11:58

Nor de cenușă peste Craiova de la Complexul Energetic Oltenia. Locuitorii se plâng din cauza aerului irespirabil

News
Nor de cenușă peste Craiova de la Complexul Energetic Oltenia. Locuitorii se plâng din cauza aerului irespirabil
Poluare masivă în Craiova și Gorj

Casele și mașinile din mai multe cartiere din Craiova au fost acaparate de funingine, toate acestea din cauza Complexului Energetic Oltenia. Locuitorii se tem, deoarece le este pusă sănătatea în pericol, iar în același timp, aerul este irespirabil.

Craiova, acoperită de cenușă

Comisarii Gărzii de Mediu Dolj au amendat, zilele trecute, Complexul Energetic Oltenia cu suma de 100.000 de lei. De asemenea, conducerea complexului trebuie să remedieze situația, în caz contrar, se vor alege cu autorizația de mediu suspendată. Aerul a devenit irespirabil pentru locuitori, deoarece praful de cărbune de la coșurile cazanelor se ridică atunci când vântul bate mai tare.

Cenușa a acoperit casele și mașinile oamenilor. Unii sunt nevoiți să spele mașina în fiecare dimineață din cauza cenușii. Nici măcar nu mai pot deschide geamurile caselor pentru a aerisi. Un bărbat își șterge parbrizul cu mopul în fiecare dimineață înainte de a pleca la muncă.

„Ne deranjează că noi respirăm cenușa asta . Vântul aduce toată cenuşa, nu numai cea care este eliminată pe coş, ci și cea care e depozitată, pentru că e un depozit de cenușă în jur și de acolo o spulberă vântul.”

Cu toate că autoritățile au amendat Complexul Energetic Oltenia, reprezentanții acestuia susțin că se fac reparații anual. În cazul în care problema nu se rezolvă, comisarii Gărzii de Mediu vor suspenda autorizația de mediu. De asemenea, locuitorii spun că vor protesta dacă cenușa continuă să le acopere gospodăriile.

Poluare cu praf de cărbune în Gorj

O comună cu peste 5.000 de locuitori din județul Gorj se confruntă cu indici mari de poluare. Problema provine de la stația de încărcare și de la depozitul carierei miniere din cadrul aceluiași complex, Complexul Energetic Oltenia, fiind cel mai mare producător de energie electrică pe lignit din România. Localnicii sunt afectați de praful de cărbune de fiecare dată când vântul bate cu putere.

„A bătut vântul şi praful de la cele două depozite de cărbune ajunge în localitate. Aşa se întâmplă mereu când bate vântul. Era praf de nu puteai să te vezi om cu  om. Trebuie îndeplinite mai multe măsuri pentru ca această poluare să nu se manifeste. Până acum câţiva ani erau plantaţi salcâmi, dar nu au fost îngrjiţi. Au şi sisteme de pulverizare cu apă, dar nu sunt folosite. Este vorba de calitatea vieţii locuitorilor“, a precizat Ion Buzărin, consilier local de la USR. 

Medicii avertizează că praful de cărbune poate produce o serie de boli și afecțiuni grave precum: silicoză, agravări de astm, agravări de bronhopneumopatii, fibroză secundară și multe altele.