Suma uriașă destinată sistemului de pensii, după banii primiți din partea PNRR. Anunțul Ralucăi Turcan

Suma uriașă destinată sistemului de pensii, după banii primiți din partea PNRR. Anunțul Ralucăi Turcan
Raluca Turcan, detalii despre suma destinată sistemului de pensii

Care este suma totală din dreptul sistemului de pensii? Raluca Turcan vine cu detalii despre banii primiți din partea PNRR destinați reformei sistemului de pensii. Care este planul?

Raluca Turcan, anunț despre sistemul de pensii: sumă primită din partea PNRR

Ministrul Muncii are acum la dispoziție 368 de milioane de euro prin PNRR pentru a putea susține reforma marilor sisteme politice. Aceștia sunt destinați infrastructurii sociale și digitalizării instituțiilor care țin de minister, a afirmat ministrul.

Potrivit celei din urmă, suma de 85 de milioane de euro din PNRR este alocată reformei sistemului de pensii care include elaborarea unui nou cadru legislativ și digitalizarea dosarelor, ambele deja marcate, dar și digitalizarea Casei Naționale de Pensii Publice și a structurilor teritoriale.

187 de milioane de euro ajung în infrastructura socială pentru: 150 de centre de zi pentru copii aflați în risc de separare, centre de recuperare pentru copii cu dizabilități și centre de zi pentru consiliere și sprijin pentru părinți și copii.

Precizări

Ministrul Muncii a mai precizat și că în acest moment 89% din unitățile administrativ teritoriale nu sunt deservite de astfel de centre. Suma de 50 de milioane de euro merge către 55 de centre de zi, centre de servicii de recuperare de tip ambulatoriu pentru persoane cu dizabilități.

„Pe lângă aceste investiţii, în PNRR sunt prevăzute reforme care asigură: un nou cadru legal pentru sprijinirea familiilor care trăiesc în sărăcie, cu copii în întreţinere, astfel încât aceştia să poată fi menţinuţi în familie; un sistem de protecţie a persoanelor adulte cu dizabilităţi prin prevenirea instituţionalizării.

De asemenea, îmbunătăţirea calităţii vieţii persoanelor adulte cu dizabilităţi; crearea unui cadru ce asigură îngrijirea de lungă durată pentru persoanele vârstnice şi promovează îmbătrânirea activă; implementarea venitului minim de incluziune; un nou cadru legal pentru calcularea salariului minim pe economie”, a mai precizat Raluca Turcan.

Alte detalii

Ministrul a anunțat că a început deja implementarea celor mai importante proiecte incluse pentru finanțare: „digitalizarea dosarelor de pensii, inclusiv suplimentarea personalului necesar pentru a finaliza la timp acest demers, demararea procedurilor de elaborare a documentaţiilor pentru implementarea măsurilor pe reformă a pensiilor, a salarizării în sectorul public şi a îngrijirii de lungă durată pentru persoane vârstnice şi lucrăm la definitivarea noului cadru legal în domeniul pensiilor, salarizării, asistenţei sociale.”

Comisia Europeană a adoptat în cursul zilei de ieri o evaluare pozitivă a Planului de redresare și reziliență al României care va putea primi granturi din partea Uniunii Europene în valoare de 14.2 miliarde de euro.

De asemenea, aici este vorba și de împrumuturi în valoare de 14.9 de milioane de euro în cadrul Mecanismului de redresare și reziliență (MRR).

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI