23 feb. 2023 | 15:52

Ceasurile inteligente și aparatele de fitness sunt periculoase pentru oameni. Ce s-a descoperit într-un studiu

Sănătate
Ceasurile inteligente și aparatele de fitness sunt periculoase pentru oameni. Ce s-a descoperit într-un studiu
Tehnologia a ajuns o extensia a omului secolului XXI

Suntem în sceolul XXI, o eră în care tehnologia este aproape o extensie a noastră în fiecare zi. De la telefoanele smart, la ceasurile inteligente, televizoarele smart, și chiar aparatele de fitness, sunt prezente în viața noastră. Dar nu și-a pus nimeni problema că ceasurile inteligente și aparatele de fitness sunt periculoase pentru oameni, sau cel puțin aceasta este concluzia într-un studiu.

Tehnologia a ajuns o extensia a omului secolului XXI

Tehnologia, așa cum o cunoaștem dintotdeauna, a fost mijlocul de comunicare al omenirii. Pe măsură ce tehnologia pe care am creat-o, de-a lungul timpului, a început încet să înlocuiască nevoia de comunicare față în față, omenirea a început să trăiască cu tehnologia digitală dincolo de termenii unei simple asocieri.

Am intrat într-o relație fixă cu aceasta, prin care astăzi suntem reprezentați, judecați, evaluați și manipulați, atât de noi înșine, cât și de alții, mai ales în mediul online, prin utilizarea mai multor platforme pe mai multe dispozitive.

Nu trece o zi fără să ne verificăm ecranele personale pentru mesaje, notificări, texte, actualizări de tot felul. Suntem fixați, prinși într-o zonă care abia și-a început călătoria și care nu dă semne că se va limpezi sau încetini.

Au existat multe discuții și cercetări cu privire la relația complicată și intrinsecă dintre tehnologie și umanitate, în special în ceea ce privește modul în care devenim, ca să spunem așa, o parte a mașinii pe care am creat-o inițial.

Dar, deși exaltați de noile descoperiri tehnologice, nu ne-am oprit pentru un moment și să ne întrebăm dacă toate aceste tehnologii ne fac bine, sau am devenit dependenți de ele, iar realitatea ne dovedește că telefoanele, televizoarele smart, și chiar ceasurile inteligente și aparatele de fitness sunt periculoase pentru oameni. Așa se arată, cel puțin, într-un studiu publicat recent.

Vezi și: Cum a ajuns un telefon mobil să fie un pericol real în Ucraina. Totul din cauza războiului cu Rusia

De ce ceasurile inteligente și aparatele de fitness sunt periculoase pentru oameni

Tehnologia din corpul nostru poate avea o problemă cu tehnologia de pe corpul nostru, este o concluzie a unui studiu recent. Un studiu publicat în revista Heart Rhythm afirmă că ceasurile inteligente și alte dispozitive de urmărire a activității fizice pot interfera cu stimulatoarele cardiace și alte dispozitive implantate.

Dispozitivele purtabile, de obicei axate pe monitorizarea unor aspecte ale sănătății noastre, cum ar fi ritmul cardiac, tensiunea arterială și alte semne vitale, au devenit populare. Cu toate acestea, cercetătorii spun că, în ciuda beneficiilor evidente, anumite dispozitive de urmărire a fitness-ului și a stării de bine ar putea prezenta, de asemenea, riscuri serioase pentru persoanele care au dispozitive electronice implantabile cardiace, cum ar fi stimulatoarele cardiace, defibrilatoarele cardiovertoare implantabile și dispozitivele de terapie de resincronizare cardiacă.

„Conform constatărilor, atât stimulatoarele cardiace, cât și dispozitivele inteligente funcționează prin emiterea de sarcini electrice. Ceasurile inteligente ar putea eventual să depășească pragul aprobat pentru aceste tensiuni.

Acest aspect, la rândul său, ar putea afecta performanța implanturilor de pacemaker. În unele cazuri, tensiunea crescută s-ar putea manifesta sub forma unor șocuri pentru pacienți.

Numai acest lucru ar putea să le sporească anxietatea, mai ales dacă nu sunt conștienți de cauza reală a acestor descărcări ocazionale.”, spun cercetătorii din acest studiu.

Preocupările legate de siguranța sănătății în ceea ce privește ceasurile inteligente și dispozitivele de urmărire a activității fizice, precum Amazfit band 7, Samsung Galaxy Watch4, cântarele inteligente Fitbit și inelele inteligente Moodmetric, sunt larg răspândite. În unele cazuri, multe persoane au raportat iritații ale pielii și erupții cutanate în urma purtării dispozitivului, se mai arată în acest studiu

Ceasurile inteligente și dispozitivele de urmărire a activității fizice sunt tehnologii portabile care se conectează la smartphone-urile noastre sau la alte dispozitive utile, și ne oferi informații despre nivelul nostru de fitness, ritmul cardiac, caloriile arse, abilitățile de cronometrare și multe altele.

n timp ce aceste dispozitive pot fi foarte utile și ne pot ajuta să devenim mai sănătoși și mai activi, rapoartele privind problemele de sănătate cauzate de aceste dispozitive care emit radiații sunt foarte răspândite.

Parteneri
Ce trebuie să porți în buzunar de Sfinții Mihail și Gavriil pentru a avea succes pe toate planurile
Redactia.ro
Fructul care e o adevărată bombă calorică. Ne îngrașă și e echivalentul a 600 grame de carne de vită
Click.ro
Echipa lui Trump vrea să amâne aderarea Ucrainei la NATO pentru cel puțin 20 de ani. Ce primește Kievul în schimb
Digi24
Casa lui Ion Țiriac, MARE cât 10 terenuri de tenis! Imaginile IMPRESIONANTE din interior te vor lăsa mască
Vocea.biz
'În fața camerelor, zâmbet. În spate...' Bursucu, dezvăluiri despre latura nevăzută a Andreei Marin. Au lucrat 3 ani împreună! Ce se întâmpla când camerele de filmat se opreau
Unica.ro
Meghan și Harry, dispută cu privire la Crăciun. Se despart?
EVZ.ro
Destinația care atrage milioane de vizitatori anual a impus o taxă pentru drumeții. Cât vor trebui să scoată turiștii din buzunar pentru un traseele superbe
Spynews
România a pierdut cea mai iubită actriță. A fost una dintre cele mai remarcabile doamne ale teatrului
Capital.ro
Andra rupe tăcerea despre plecarea de la „Vocea României”, după doar un sezon: „Nu mi-a mai trebuit”. De ce a făcut-o Tudor Chirilă să plângă
Avantaje
Incineratorul Repsan Energy Oarja, închis de autorități după o descindere de proporții! Bomba ecologică a fost oprită și destructurată
Mediaflux
De ce este interzis să lucrezi de sărbătoarea Sfinților Mihail și Gavriil. Ce li se întâmplă celor care nu respectă această regulă, conform superstiției
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Urări de Sfinții Mihail și Gavriil 2024. Cele mai frumoase felicitări și imagini cu mesaje de „La mulți ani”, pentru sărbătoriți
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro