Televizorul este nelipsit din majoritatea locuințelor din ziua de azi. Mulți oameni exagerează cu această activitate potrivită deseori seara, dar cu toate astea nu reușesc să renunțe la programul obișnuit de la finalul zilei. Ce trebuie să știi despre televizorul tău de acasă? Te expui unor riscuri dacă îl ai în locuință. Specialiștii vin cu câteva sfaturi pentru cei care vor să se ferească de ‘inamicul’ din încăpere. Ce trebuie să faci?
Televizoarele smart pot ‘spiona’ utilizatorii. Televizoarele au devenit din ce în ce mai inteligente și se pot conecta la internet prin intermediul router-ului din casă și astfel să-și urmărească utilizatorii și activitatea lor. Din păcate, datele colectate de la ele pot fi trimise atacatorilor cibernetici.
Odată pornite, ele colectează date și de la sistemul de operare sau alte aplicații. Obiectul preferat din sufragerie nu mai este doar un dispozitiv care arată conținut, ci a devenit o reală oglindă cu două sensuri.
El permite observarea utilizatorilor de o rețea de agenți de publicitate și de brokeri de date, susține Rowenna Fielding, director al firmei de consultanță în domeniul protecției datelor Miss IG Geek.
„Scopul este de a colecta cât mai multe informații despre comportamentul, interesele, preferințele și datele demografice ale persoanelor, astfel încât să poată fi monetizate, în principal de publicitatea direcționată”, detaliază aceasta.
Spionajul dispozitivelor din ce în ce mai inteligente este dificil de evitat. Un studiu realizat de un grup de cercetători arată că date de la televizoare și alte dispozitive au fost trimise către afacerea publicitară a Google și către Netflix, chiar și în cazul în care oamenii nu aveau Netflix.
Televizorul va colecta date și nu poți împiedica acest lucru, dacă este conectat la internet. Există și câteva măsuri de bază pe care le poți lua foarte simplu pentru a te proteja de ‘spionaj’.
Mai exact, dezactivează ACR în setări, dezactivează personalizarea, renunță la toate funcțiile de publicitate și acoperă sau dezactivează camerele video și microfoanele. Mai mult decât atât, este util să te asiguri că router-ul este și el protejat prin schimbarea parolei și reconfigurarea unei rețele de oaspeți.
Poți îmbunătăți securitatea prin refuzarea urmăririi web atunci când aceasta este oferită și prin aplicarea actualizărilor de software imediat ce acestea sunt disponibile. Urmează întocmai pașii de aici și cu siguranță nu vei mai avea această problemă.