06 iun. 2022 | 08:53

Cum a ajuns un telefon mobil să fie un pericol real în Ucraina. Totul din cauza războiului cu Rusia

News
Cum a ajuns un telefon mobil să fie un pericol real în Ucraina. Totul din cauza războiului cu Rusia
Rusia învinge Ucraina la războiul electronic

Au trecut mai mult de trei luni de la declanșarea războiul dintre Rusia și Ucraina. Rând pe rând au fost și sunt folosite arme distructive moderne.  Potrivit ultimelor informații, dacă porniți telefonul mobil pe câmpul de luptă din Ucraina, se poate ajunge la bombardamente extrem de precise. De asemenea, se pot trage obuze cu ajutorul radarelor de artilerie și al telecomenzilor pentru avioane fără pilot (UAV). Este vorba de războiul electronic. Rusia se pare că este victorioasă la acest capitol, în aceste zile.

Rusia învinge Ucraina la războiul electronic

Deși, aparent, Rusia nu reușește să-și atingă scopul militar în Ucraina, specialiștii recunosc că este un război electronic. Acesta este un aspect în mare parte invizibil al războiului Rusiei împotriva Ucrainei. Comandanții militari par să evite să discute despre el.

Ei se tem că, împărtășind informații confidențiale, vor pune în pericol campania. Tehnologia războiului electronic vizează comunicațiile, navigația etc. pentru a localiza și a lansa atacuri mortale asupra inamicului.

Au trecut 100 de zile de la declanșarea războiului ruso-ucrainean, și toată lumea se întreab acum ce urmează? Va fi o încetare a focului sau atacurile rusești vor continua?

Ucraina pierde în fața Rusiei în materie de război electronic

În cadrul acestuia, sunt folosite artileria, avioanele de vânătoare, rachetele de croazieră, dronele etc. Acesta este un domeniu în care Rusia pare să aibă în mod clar un avantaj în acest război.

„Bruiază tot ceea ce fac. Nu putem spune că domină, dar ne împiedică foarte mult.”, a declarat un oficial de la Arorozvidka, o echipă care se ocupă de dronele ucrainene.

Acest război a împlinit 100 de zile, dar nu pare să ajungă la nicio concluzie. Rusia nu se aștepta ca Ucraina să fie capabilă să stea în fața uriașei sale armate atât de mult timp.

Care va fi viitorul războiului după 100 de zile?

Întreaga lume a fost afectată din cauza acestui război. A avut loc o creștere uriașă a prețurilor la grâu și la țiței în întreaga lume. Dar acum, chiar și după 100 de zile, ce se va întâmpla în continuare?

Dacă războiul dintre Rusia și Ucraina nu va dura ani de zile, atunci cu siguranță poate continua în următoarele câteva luni. Rusia este o mare putere în sine, în timp ce țările occidentale sprijină Ucraina.

Din când în când, vor exista câștiguri și pierderi pentru ambele părți în luptă, sunt de părere analiștii. Cu toată degringolada și haosul din rândul trupelor rusești, războiul electronic se pare că este câștigat, cel puțin deocamdată, de tehnologia folosită de ruși în Ucraina.

Chiar și un simplu telefon mobil, așa cum spuneam la început, ar putea desconspira pozițiile rezistenței ucrainene, asta ducând la bombardamente consistente din partea armatei rusești.

Războiul electronic influențează războiul ruso-ucrainean

Pe câmpurile de luptă din Ucraina, radarul de artilerie și telecomenzile pentru vehiculele aeriene fără pilot pot să invite ploi de șrapnel asupra pozițiilor de rezistență ucrianene.

Este un domeniu în care se credea că Rusia avea un avantaj clar la intrarea în război. Cu toate acestea, din motive care nu sunt pe deplin clare, mult lăudatele sale abilități în materie de război electronic abia au fost observate în primele etape ale războiului, în eșecul haotic de a cuceri capitala ucraineană Kiev.

Ea a devenit un factor mult mai important în luptele acerbe din estul Ucrainei. Aici liniile de aprovizionare mai scurte și mai ușor de apărat permit Rusiei să deplaseze echipamentul de război electronic mai aproape de câmpul de luptă.

Un oficial al serviciilor de informații ucrainene a calificat amenințarea rusă drept „destul de severă” în ceea ce privește perturbarea eforturilor de recunoaștere și a comunicațiilor comandanților cu trupele.

„Bruiajul rusesc al receptoarelor GPS de pe dronele pe care Ucraina le folosește pentru a localiza inamicul și a direcționa focul de artilerie este deosebit de intens pe linia de contact”, a spus acesta.

Ucraina a înregistrat unele succese în contracararea eforturilor de război electronic ale Rusiei. Aceasta a capturat piese importante de hardware.

A fost o lovitură semnificativă pentru serviciile de informații, și a distrus cel puțin două unități mobile de război electronic cu mai multe vehicule.

Propria sa capacitate de război electronic este greu de evaluat. Rusia și-a perfecționat tehnologia folosită în acest gen de acșiuni, încă din 2014, când ocupa Crimeea și odată cu revoltele din Ucraina.

Ucraina a folosit în mod eficient tehnologia

La acest moment toată tehnologia și serviciile de informații sunt venite din partea Statelor Unite și a altor membri NATO. Astfel de informații au ajutat Ucraina să scufunde crucișătorul de luptă Moskva.

Sateliții aliați și avioanele de supraveghere ajută din cerurile apropiate, la fel ca și rețeaua de comunicații prin satelit Starlink a miliardarului Elon Musk.

Războiul electronic are trei elemente de bază

Într-un război de acest gen, bazat  pe tehnologie, spun specialiștii, sunt trei elemente de bază, și anume sondare, atac și protecție. În primul rând, se colectează informații prin localizarea semnalelor electronice inamice.

La atac, bruiajul „zgomotului alb” dezactivează și degradează sistemele inamice. Dezactivează, inclusiv comunicațiile radio și de telefonie mobilă, apărarea aeriană și radarele de artilerie. Apoi, există spoofing, care confundă și înșală. Atunci când funcționează, munițiile își ratează țintele.

„Să operezi pe un câmp de luptă modern fără date este foarte greu. Bruiajul poate orbi și asurzi o aeronavă foarte repede și foarte periculos.

Mai ales dacă pierzi GPS-ul și radarul și ești un avion cu reacție care zboară cu 965 de kilometri pe oră.”, a declarat colonelul Laurie Buckhout, fost șef al războiului electronic al armatei americane.

Toate acestea explică secretul din jurul războiului electronic.

„Este un domeniu incredibil de clasificat”

James Stidham, un expert în securitatea comunicațiilor, explică că genul acesta de tactici fac parte dintr-un domeniu foarte bine pus la punct și, cum era de așteptat, „un domeniu incredibil de clasificat”.

„Este un domeniu incredibil de clasificat. Acesta depinde foarte mult de tehnologiile de ultimă generație, în continuă evoluție, în care câștigurile pot fi copiate și șterse foarte repede.”, a declarat James Stidham.

Putin credea că va fi extrem de ușor să-și ducă la capăt operațiunea. Dar Ucraina era pregătită deja, având în vedere evenimentele din 2014 și 2015. Este momentul în cre Rusia a făcut demonstrația de forță a tehnologiior sale, bruind cam tot ce exista electronic.

Războiul dintre Rusia și Ucraina, pe lângă cel dus în teren, are și această parte invizibilă, a războiului electronic, care nu este dus de azi, de ieri. Genul acesta de acțiuni au fost întreprinse de SUA și vechiul bloc comunist rusesc, URSS, încă din timpul Războiului Rece. Ulterior, tehnologiile au permis și altor state să intre în acest gen de război, astăzi fiind la ordinea zilei.

Dacă pe plan uman, Rusia pierde oameni în teatrul de război ucrainean, spun specialiștii, Putin mai are o șansă de câștig în războiul electronic. Rămâne să vedem ce se va întâmpla. Deja au trecut 100 de zile, iar Rusia nu dă semne că ar ceda.

Parteneri
Cine este femeia care stă non stop lângă patul lui Florin Piersic. Soția marelui actor nu știe mai nimic despre relația lor
Redactia.ro
Amestecul minune, folosit de mii de ani, cu care trebuie să-ți uzi roșiile de 3 ori în timpul verii. Recolta va fi dublă, iar legumele mari și sănătoase
Click.ro
O femeie din Iași a păcălit moartea, după ce a vrut să traverseze în grabă prin fața unui TIR
Digi24
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un judecător i-a spus că în căsătorie e permis orice
Digi24
Cum arată adidașii Balenciaga cu care Delia face furori pe internet. Costă o avere! / FOTO
Unica.ro
Meghan îl duce pe Harry în Nigeria, în căutarea rădăcinilor familiei sale
EVZ.ro
Carmen Harra, mesaj după ce starea lui Florin Piersic s-a înrăutățit! Ce a transmis clarvăzătoarea: „Nu este timpul...” / FOTO
Spynews
Au intrat banii pe carduri. Informația a fost confirmată chiar astăzi, 10 mai
Capital.ro
Horoscop 11 mai 2024. Berbecii iau o decizie importantă, Scorpionii au un moment de sinceritate
Antena 3
După 12 ani, se întoarce la PRO TV. A bătut din nou palma cu postul TV din Pache Protopopescu și a dat lovitura. Primele declarații: „Tot felul de neajunsuri și neînțelegeri..”
Avantaje
Șeful Casei de PENSII, ANUNȚ despre PENSII. Se FACE și a DOUA recalculare. VIN PRIMELE decizii
Mediaflux
BOMBĂ! A apărut femeia cu care Traian Băsescu a avut o relație de DRAGOSTE
Stiri din Lume
Cât de bine arată Loredana Groza la vârsta de 53 de ani. Cum s-a afișat artista / FOTO
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
Mesaje de Izvorul Tămăduirii 2024. Ce să le transmiți celor dragi în această zi sfântă, Vinerea Luminată
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro