Nu este o surpriză faptul că unul dintre pilonii cheie ai unui stil de viață sănătos este o dietă echilibrată. Dar, deși să știm că trebuie să mâncăm sănătos, identificarea celor mai nutritive opțiuni poate fi o provocare, mai ales în cazul numeroaselor tipuri de carne disponibile. Așa că, ne-am gândit să-ți spunem care este cea mai sănătoasă carne pe care trebuie să o consumi, și nu, nu e vorba de pește sau pui.
Mulți oameni presupun că înlocuitorii de carne pe bază de plante sunt mai sănătoși decât mâncarea adevărată, dar nu este chiar așa. Cercetătorii din Suedia raportează că ”alternativele de carne, cum ar fi burgerii vegetarieni și alți înlocuitori pe bază de plante, nu au valoarea nutritivă a alimentelor pe care le înlocuiesc”.
Vezi și: Ce trebuie să mănânci pentru o viață lungă și sănătoasă. Experții au decis care e dieta anului
Studiul lor a constatat că înlocuitorii de carne conțin proteine și nutrienți pe care corpul uman nu îi poate absorbi, lăsând clienții cu o deficiență de fier. Aceasta este o veste grozavă pentru aceia dintre noi care nu vor să se simtă vinovați pentru că mănâncă carne, dar apoi există întotdeauna întrebarea care este cea mai sănătoasă carne pe care trebuie să o consumi?
Vezi și: Cum să slăbești rapid cu ‘dieta minții’. Alimentele pe care să le consumi, de fapt
Carnea slabă este definită de ghidurile guvernamentale ca având mai puțin de 10 grame de grăsimi totale, 4,5 grame sau mai puțin de grăsimi saturate și mai puțin de 95 miligrame de colesterol la 90 de grame. Carnea de vită, însă, poate fi mai sănătoasă decât puiul, peștele sau tofu. De altfel, în funcție de cantitatea consumată și de modul în care este preparată, carnea de vită proaspătă și slabă, poate fi o sursă bună de vitamine și minerale.
Vezi și: Ce efecte are asupra organismului tău consumul de carne de porc. Cât este de sănătoasă, de fapt
Dieteticienii și nutriționiștii spun că, mâncată cu moderație, carnea de vită și, în special carnea de vită slabă, atunci când este gătită corespunzător, are proteine de înaltă calitate și este o sursă bună de niacină, vitamina B-12, colină, zinc, seleniu și fier heme biodisponibil. Poate fi utilizată ca înlocuitor ocazional pentru alte tipuri de carne slabă, ouă, fructe de mare și tofu.
Vezi și: Adevărul despre „carnea“ printată 3D s-a aflat. Cât de sănătoasă este, de fapt
Potențialul de hormoni reziduali utilizați în producția de carne de vită este mai mic decât cel găsit în soia și ouă. Incidența E. coli 0157:H7 în carnea de vită proaspătă tocată a scăzut, de asemenea, în ultimii 10 ani. Cea mai bună apărare împotriva intoxicațiilor alimentare este să gătiți carnea la o temperatură cel puțin medie de 68 de grade timp de 15 secunde.
Când vine vorba de cele mai sănătoase cărnuri care au cea mai mare putere nutritivă, curcanul ar trebui să fie în capul listei, mai spun nutriționiștii. Carnea de curcan este aproximativ egală din punct de vedere nutrițional cu cea de pui, curcanul având tendința de a fi mai slab decât puiul.
Vezi și: Alimentele care se pot consuma și după data de expirare. Nu sunt periculoase pentru sănătatea ta
Ceea ce mai trebuie reținut, este că păsările de curte sunt cele mai sănătoase dacă îndepărtați pielea, care este partea cea mai grasă. Odată îndepărtată pielea, diferența dintre carnea albă și cea neagră este neglijabilă în ceea ce privește grăsimile și caloriile, așa că alegeți-o pe cea care vă place, recomandă specialiștii.
Deși părerile sunt împărțite când vine vorba de cea mai sănătoasă carne pe care trebuie să o consumi, mulți vorbind despre carnea slabă de vită, alții despre carnea de curcan sau de pui, este important să-ți alegi dieta care ți se potrivește și care, în mod clar, îți poate aduce un aport de nutrienți. Așadar, în cele din urmă, cea mai sănătoasă carne este cea pe care o alegi tu.