Dieta MIND, cunoscută și drept „dieta minții” reprezintă un regim alimentar inovator, care combină elemente din dieta mediteraneană și dieta DASH, care are țelul de a îmbunătăți sănătatea psihică a oamenilor. Ce presupune acest stil alimentar.
Specialiștii explică felul în care intervenția dietei mediteraneene -DASH pentru întârzierea neurodegenerativă, sau dieta MIND, presupune îmbunătățirea sănătății creierului.
În anul 2015, dr. Martha Clare Morris și colegii săi de la Rush University Medical Center și Harvard Chan School of Public Health au publicat două lucrări în care prezintă beneficiile umării acestei diete.
Atât dieta mediteraneană, cât și DASH ar fi fost deja asociate cu păstrarea funcției cognitive, probabil prin efectele lor protectoare împotriva bolilor cardiovasculare, care, la rândul lor, au păstrat sănătatea creierului, relatează cei de la harvard.edu.
Scopul cercetării a fost de a vedea dacă dieta MIND, bazată parțial pe dietele mediteraneene și DASH, ar putea preveni direct apariția sau încetini progresia demenței.
Toate cele trei diete evidențiază alimentele pe bază de plante și limitează aportul de alimente de origine animală și bogate în grăsimi saturate.
Dieta MIND recomandă consumul unor alimente „sănătoase pentru creier”, precum cele bogate în antioxidanți, acizi grași omega-3, vitamine și minerale, care au rolul de a proteja și a susține funcționarea creierului.
Citește și Alimentele magice pentru sănătatea ta. Toți ar trebui să le consume, dar puțini o fac
Experții le recomandă gospodinelor să gătească doar cu ulei de măsline și să consume alimente bogate în nutrienți, precum urmează:
Carnea roșie, produsele de patiserie, zahărul și grăsimile saturate sunt alimentele pe care trebuie să le eviți atunci când urmezi dieta MIND și nu numai. Meniul aceste diete presupune următoarele mese:
Citește și Fructele pe care să nu le consumi dacă ești la dietă. Silueta ta va avea de suferit