Ce efecte are asupra organismului consumul de carne de porc. Experții în nutriție și sănătate spun că acest tip de carne este un aliment ce oferă o varietate de nutrienți, pe lângă gustul plăcut. Carnea de porc conține grăsimi mononesaturate, la fel ca uleiul de măsline. Deși consumul de carne de porc a fost stigmatizat, iar oamenii cred este bogată în grăsimi nesănătoase, carnea de porc are o serie de proprietăți benefice, necesare pentru o bună nutriție.
Carnea de porc conține proteine, minerale, vitamine B și aminoacizi esențiali. Experții spun însă că acest tip de carne trebui consumat cu moderație. Acest tip de carne furnizează proteine, vitamine și minerale, fiind ideal pentru menținerea oaselor, iar în timpul sarcinii și alăptării, furnizează nutrienții necesari pentru mamă și copil.
Carnea de porc conține 18-20% de proteine cu valoare ridicată, este bogată în vitaminele B și în minerale precum fier, zinc, fosfor și potasiu. Conținutul caloric nu este foarte ridicat, mai ales în părțile slabe. Deși grăsimea de porc este considerată rea, de fapt, este mai benefică decât cea din carnea de vită sau de mânzat. Ea este o sursă bună de proteine de calitate.
Astfel, carmea de porc este aliment recomandat, mai ales părțile ca mușchiul, ceafa și pulpa, în special datorită consumului scăzut de grăsimi și a aportului de lipide oleice, palmitice și linoleice, cei trei acizi grași principali pe care îi conține. Însă cotletul, slănina și coastele au un ridicat conținut de grăsimi și ar putea să contribuie la creșterea colesterolului și a trigliceridelor.
Experții în alimentație recomandă consumul de carne de porc de maximum trei ori pe săptămână, ca orice carne roșie, excepție făcând cazul în care este indicat medical și combinarea cu alte grupe de alimente.
Compoziția nutrițională a acestei cărni variază în funcție de felul în care este tăiată. Bucățile slabe de carne de porc au puține calorii, 104 kcal la 100 de grame de pulpă de porc, proteine cu o valoarea biologică ridicată, dar și un conținut moderat de grăsimi în care predomină acizii grași nesaturați.
Porcul face parte din familia Suidae și provine de la mistreţul sau porcul sălbatic. Apariţia acestui animal este din prima perioadă a erei terţiare, cu circa 30 de milioane de ani înainte de Iisus Hristos. De precizat este că vechii egipteni, dar și fenicieni, canaaniţi, cretani, etiopieni şi hinduşi, dar şi religiile iudaică şi musulmană, au renegat acest animal ca hrană, spre deosebire de alte culturi.