15 apr. 2024 | 23:12

Ce trebuie să faci cu făina pentru cel mai bun cozonac opărit. Secretul rețetei de zeci de ani

Diverse
Ce trebuie să faci cu făina pentru cel mai bun cozonac opărit. Secretul rețetei de zeci de ani
Foto: Profimedia

Ai nevoie de răbdare, câteva ingrediente și dorința de a pune pe masă un desert tradițional delicios, cu care să îți răsfeți familia și musafirii. Află, din rândurile de mai jos, ce trebuie să faci cu făina pentru a obține cel mai bun cozonac opărit. Rețeta este veche de zeci de ani, folosită cu încredere de gospodine din toate colțurile țării.

Rețetă veche de cozonac opărit

Nu există masă de sărbătoare de pe care să lipsească acest desert tradițional. Cu toate că, la prima vedere, nu pare să fie prea complicat de făcut, practica ne dovedește că realitatea este cu totul alta.

Secretul succesului poate fi o rețetă veche de zeci de ani, folosită cu încredere de gospodine din toate colțurile țării.

Ingrediente

Cozonacul opărit poate fi umplut cu nucă, mac, rahat, stafide, mere sau brânză. Pentru a prepara doi cozonaci, vei avea nevoie de ingredientele din lista de mai jos:

  • un kilogram de făină
  • 12 gălbenușuri
  • o jumătate de litru de lapte
  • 50 grame de drojdie
  • patru linguri de smântână
  • 250 mililitri de ulei
  • coaja rasă de la o lămâie
  • vanilie
  • o lingură de untură

Te-ar putea interesa și: Cozonac de Paște, rețeta preferată a lui Arsenie Boca. Datează din 1865

Ce trebuie să faci cu făina pentru cel mai bun cozonac opărit. Secretul rețetei de zeci de ani

Foto: Profimedia

Mod de preparare

Modul de preparare este diferit față de rețeta clasică. Vei începe prin a pune la fiert 200 mililitri de lapte. Făina trebuie să fie opărită. Se lasă la răcit și se prepară maiaua din drojdie, sare, zahăr și puțin lapte călduț (nu fierbinte). Se lasă câteva minute să crească.

Într-un bol separat, se bat bine cele 12 gălbenușuri cu zahăr, smântănă și puțină sare.

Cantitățile rămase de zahăr și lapte se pun la fiert pentru a obține un sirop. După ce se răcește puțin și maiaua a crescut, se combină, se amestecă și apoi începe frământarea.

Aluatul se frământă mult, în jur de o oră, adăugând treptat ulei. Se lasă apoi la crescut până când își dublează volumul.

Din aluatul obținut se pot face doi cozonaci opăriți, cu umplutura preferată – nucă, mac, rahat, stafide, mere sau brânză.

Te-ar putea interesa și: Cozonac mare și pufos după o rețetă veche de 170 de ani. Marii bucătari nu uitau niciodată de acest ingredient secret

Parteneri
Tragedie pentru Tzancă Uraganu. Nepotul manelistului a murit la o vârstă fragedă
Redactia.ro
Companiile aeriene au introdus o nouă regulă! Însoțitorii de bord nu vor primi pasagerii în avion dacă nu o respectă
Click.ro
O olandeză cu depresie va fi eutanasiată, pentru că „nu mai poate face față”. Are doar 28 de ani
Digi24
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani. Abia acum polițiștii au aflat cine este și povestea ei ciudată
Digi24
Jojo, apariția serii la Premiile Gopo 2024! Rochia ei decupată a făcut senzație! FOTO
Unica.ro
Ce s-a arătat pe geam, în casa lui Lucas, nepotul lui Tzancă Uraganu, înainte ca acesta să moară. Alina Marymar, postare cutremurătoare: „Alt semn...” / FOTO
Spynews
Se schimbă totul din 1 iunie. Românii, obligați să accepte. Guvernul a dat ordin
Capital.ro
Oraşul din România în care se construieşte cel mai modern stadion din țară. Simona Bucura: "Va avea peste 15.000 de locuri"
Antena 3
Vor avea un băiețel. Ce frumos au făcut anunțul: „Visele devin realitate”. Imagini de la petrecere
Avantaje
Alertă în SPAȚIUL AERIAN ROMÂNESC! Avion IRANIAN, interceptat
Mediaflux
Dublă tragedie în Săptămâna Mare, în Călărași. O bunică a murit dupa ce a aflat că nepoata de patru ani s-a stins din viață
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
Ce a putut găsească o mamă în camera fiicei care spunea că aude „monștri”. Trăiau în peretii casei!
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro