Cozonacul este nelipsit de pe masa de Paște, iar rețeta preferată de Arsenie Boca era făcută la mănăstire de fiecare sărbătoare. Tradiția spune că în Joia Mare se pun cozonacii la dospit și tot în această zi se vopsesc ouăle. Dacă vrei să faci cozonac de Paște după rețeta preferată a lui Arenei Boca, ai nevoie de câteva ingrediente simple și puțină dragoste.
Cozonacul este desertul preferat al românilor de Paște și de Crăciun. Sunt o mulțime de feluri în care poți să îl faci, de la cozonac simplu fără frământare, până la cozonac însiropat sau plin de ciocolată ori mac delicios.
Această rețetă datează din 1865 și este un cozonac care se făcea la mănăstiri, pufos, aromat și gustos.
Măicuțele și călugării sunt renumiți pentru rețetele lor speciale, pline de savoare. De asemenea, se știe că ei nu folosesc ingrediente procesate, ci mai mult gătesc din ceea ce cultivă singuri și folosesc rețete simple, dar gustoase.
De altfel, ei pun în mâncare harul lor divin și o fac cu bună credință și dragoste, împărțind-o cu dragoste cu toți cei care le calcă pragul.
Această rețetă de cozonac este foarte simplă și ai nevoie de ingrediente pe care oricine le are la îndemână: unt, lapte, ouă, drojdie proaspătă, un praf de sare și făină cât cuprinde. Unitățile de măsuri de pe vremea rețetei sunt diferite față de cele pe care le cunoaștem astăzi.
Rețeta aceasta de cozonac nu include și umplutura, așa că o poți face după cum dorești, de la nucă, cacao și rahat, până la umplutură de mac sau cremă de ciocolată ori fistic.
Iată cum sună rețeta:
„Ia 100 dramuri de unt căldicel, o oca de lapte tot căldicel, 4 ouă, drojdie de bere ca o nucă topită în lapte, sare și pui atâta făină încât aluatul să fie mult mai moale decât cel de pane. Pe la jumătatea frământăturii, pui puțin zahăr și stafide și frămânți până ce nu se mai lipsește aluatul de mâni, apoi lași de se dospește. Îl așezi împletindu-l pe o tavă unsă cu unt. Ungi pe deasupra cu gălbinare de ou și pui de se coace într-un cuptor cald”, se explică în reţeta de cozonac ce datează din 1865.
Dacă vrei să faci o umplutură simplă cu cacao și nucă, ai nevoie de următoarele:
Miezul de nucă se amestecă cu zahărul, cacaua și abuzul de ou bătut. Apoi, se pune laptele fierbinte și se amestecă bine. Se lasă puțin la răcit.
Aluatul de cozonac se împarte în patru bucăți egale. Fiecare bucată se întinde bine și se unge cu compoziția de cacao și nucă, se rulează bine, apoi se împletesc două bucăți de aluat rulat și se pun în tavă.
Cozonacul se unge cu gălbenuș de ou bătut, se presară cu zahăr tos și se pune la cuptorul preîncins la 170 de grade până se rumenește pe deasupra trece testul scobitorii. Formele se scot pe blatul de lucru și se lasă la răcit măcar 30 de minute, apoi cozonacii se scot din forme și se mai lasă la răcorit 10 minute, după care se poate servi.
Cozonacii îi poți însiropa cu un lichid făcut din părți egale de apă și zahăr, apoi puțină esență de vanilie. Fie înmoi partea de jos în sirop, fie îi ungi cu pensula pe deasupra ca să absoarbă cât mai mult.