07 apr. 2024 | 10:30

Cozonac mare și pufos după o rețetă veche de 170 de ani. Marii bucătari nu uitau niciodată de acest ingredient secret

Utile
Cozonac mare și pufos după o rețetă veche de 170 de ani. Marii bucătari nu uitau niciodată de acest ingredient secret
Cozonacul, nelipsita tradiție de Paște și Crăciun

După cum bine știe toată lumea, atât de Paște, cât și de Crăciun, bunicile se grăbeau să facă cel puțin un cozonac mare și pufos, dar cum ar fi să faci unul după o rețetă veche de 170 de ani, la care marii bucătari nu uitau niciodată de ingredientul secret?

Cozonacul, nelipsita tradiție de Paște și Crăciun

Când eram mici, și mergeam la țară, la bunici, mai ales în perioada Paștilor sau de Crăciun, diminețile ni se păreau ca de poveste, mai ales când ne trezeam în mirosul cozonacilor fierbinți, atunci scoși din cuptorul pe vatră al bunicii. Acest preparat este una din nelipsitele tradiții a românilor, fie că vorbim de Paște, fie că vorbim de sărbătoarea Crăciunului, pe 25 decembrie.

De zeci, poate sute de ani, româncele au pregătit cozonaci, făcuți ca în Ardeal, Moldova, Oltenia sau Muntenia, și indiferent de unde ar fi, de fiecare dată sunt la fel de buni.

Cozonac mare și pufos după o rețetă veche de 170 de ani. Marii bucătari nu uitau niciodată de acest ingredient secret

Multe dintre rețete au evoluat, iar astăzi vorbim și de cozonac cu aluat opărit, sau fără adaos de ouă, și multe alte rețete inedite. Dar, cum ar fi să faci un cozonac mare și pufos după o rețetă veche de 170 de ani, de pe vremea celebrului Mihail Kogălniceanu și Costache Negruzzi?

Fă cozonac mare și pufos după o rețetă veche de 170 de ani

La jumătatea secolului XIX, pe vremea a doi mari cărturari ai României, rețetele erau ceva mai complexe, și majoritatea făcute cu ingrediente naturale, nu ca astăzi, când avem destule substitute pentru ele. Pentru contemporanii anului 1841, se știa despre pasiunea lui Mihail Kogălniceanu și a lui Costache Negruzzi pentru bucătăria neaoșă, autentică, românească.

Cozonac mare și pufos după o rețetă veche de 170 de ani. Marii bucătari nu uitau niciodată de acest ingredient secret

Mihail Kogălniceanu și Costache Negruzzi

Așa că, cei doi s-au decis să scrie o carte împreună, denumită „200 rețete cercate de bucate , prăjituri și alte trebi gospodărești”. În celebra lucrare a celor doi cărturari, vom regăsi, așadar, cum să faci un cozonac mare și pufos după o rețetă veche de 170 de ani.

Rețeta lui Mihail Kogălniceanu și Costache Negruzzi

Preparatul ne aduce și azi aminte de copilărie, iar mirosul, inconfundabil, ne trezește amintiri deosebite de fiecare dată. Există și alte reșete, la fel de vechi, cum ar fi rețeta de cozonac moldovenesc de peste 150 de ani.

Așa cum spuneam, în cartea publicată la 1841, Mihail Kogălniceanu și Costache Negruzzi le propunea românilor cum să facă un cozonac mare și pufos după o rețetă veche, după cum urmează:

„Ia trei ocă (1 oca = aproximativ 1 kg n.n.) de făină, faci plămădeală cu o litră (aproximativ 250 g n.n.) de drojdie de bere și cu una litră de Lapte, puind și trei ouă întregi.

Lași de dospește frumos și pui două litre și jumătate de lapte, 18 ouă întregi, trei litre de unt topit și sarea trebuincioasă și, frământându I până ce se desprinde de mâini.

Apoi lasă de dospește frumos și, după ce au dospit bine, întoarce aluatul, îl mai lasă putin de șede, pe urmă, făcând cozonaci, îi ungi cu gălbenuș de ou și-i dai la cuptori.”

Cozonac mare și pufos după o rețetă veche de 170 de ani. Marii bucătari nu uitau niciodată de acest ingredient secret

Așa că, dacă ai înțeles ce ai de făcut, când se apropie Paștele, apucă-te și fă un cozonac mare și pufos după o rețetă veche de 170 de ani.

Parteneri
Ce trebuie să ai în buzunar în a doua zi de Crăciun pentru a-ți merge bine tot anul
Redactia.ro
Povestea tragica a Zarazei, bruneta „de o frumusețe dumnezeiască”, ucisă de un asasin plătit de Zavaidoc
Click.ro
Proiectul ambițios al tunelului de 20 de trilioane de dolari prin care s-ar putea ajunge de la New York la Londra într-o oră
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Prinși în fapt! Ei formează cel mai nou cuplu din lumea mondenă. Au fost fotografiați împreună, în ipostaze tandre prin oraș! Avem imaginile!
Unica.ro
Catastrofă de Crăciun. Sute de mii de oameni și-au pierdut viața
EVZ.ro
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews
Statul vrea banii românilor. Cetățenii sunt obligați să plătească. Decizia se aplică în toată țara
Capital.ro
Cum arată casa de 2,5 milioane de euro a Monicăi Tatoiu. Are 9 dormitoare și mobilă de lux. Vila e o fortăreață: “Tot sistemul de protecție a casei este inventat de mine"
Avantaje
MILIOANE de PENSIONARI au primit MAJORĂRI! ANUNȚ privind RECALCULAREA PENSIILOR
Mediaflux
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Nicușor Dan, despre cum a cunoscut-o pe soţia sa, Mirabela şi unde va petrece Crăciunul. Ce spune ea despre Primarul Capitalei
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro