01 feb. 2023 | 14:03

Ce se întâmplă în corpul tău când stai două ore în trafic. Specialiştii, avertisment îngrijorător

Sănătate
Ce se întâmplă în corpul tău când stai două ore în trafic. Specialiştii, avertisment îngrijorător
Concluziile studiului, un avertisment îngrijorător

Mai mult ca sigur că v-ați săturat să așteptați în ambuteiaje în fiecare zi. Poluarea care se adună în interiorul mașinilor în ambuteiaje și la semafoare este mult mai mare decât cea care se găsește în mașinile care se află în mișcare. Acum, o cercetare publicată recent arată ce se întâmplă în corpul tău când stai două ore în trafic, iar ca și concluzie a studiului, specialiştii dau și un avertisment îngrijorător.

Noi studii europene anunță date îngrijorătoare

Cele mai recente sutdii realizate de OMS arată că poluarea din aer ca fiind un „risc de mediu major pentru sănătate”, legând-o de 3,7 milioane de decese premature la nivel mondial.

În același timp, studiile mai relevă faptul că simptomele de stres me pot afecta sănătatea, chiar dacă nu ne dăm seama de acest lucru. Majoritatea populației crede că boala este de vină pentru acea durere de cap iritantă, pentru insomniile frecvente sau pentru scăderea productivității la locul de muncă, dar stresul poate fi, de fapt, cauza.

Vezi și: Orașele din România cu poluarea scăzută în 2021. Aici poți respira aer curat, în pandemie

Specialiștii vorbesc despre ce se întâmplă în corpul tău când stai două ore în trafic

Deși stresul este, în general, o boală asociată unui loc de muncă, noile studii arată că nu este chiar așa. O nouă cercetare în domeniul neuroștiințelor de la Universitatea din British Columbia arată că expunerea la poluarea din trafic, chiar și numai două ore, duce la scăderea funcțiilor cerebrale.

Studiul s-a axat pe conectivitatea funcțională a unei persoane, care este o măsură care testează cât de bine interacționează diferitele regiuni ale creierului între ele. Potrivit autorilor studiului, acesta este primul experiment controlat care arată dovezi că oamenii prezintă o alterare a conectivității rețelelor cerebrale ca urmare a expunerii la poluarea atmosferică.

Timp de mai multe decenii, oamenii de știință au crezut că creierul ar putea fi protejat de efectele nocive ale poluării aerului”, a declarat Chris Carlsten, profesor și șef al catedrei de medicină respiratorie și președinte al catedrei de cercetare canadiană în domeniul bolilor pulmonare profesionale și de mediu de la UBC.

Vezi și: Cele mai poluate zone din București în noiembrie 2022. Unde să eviți să mergi

Concluziile studiului, un avertisment îngrijorător

În cadrul studiului, 25 de adulți sănătoși au fost expuși fie la gaze de eșapament diesel, fie la aer filtrat, iar imagistica prin rezonanță magnetică funcțională (fMRI) a fost apoi folosită pentru a le măsura activitatea cerebrală înainte și după fiecare expunere.

Scanările care au analizat rețeaua de mod implicit a creierului, care include mai multe regiuni ale creierului conectate care au un impact asupra gândurilor și amintirilor interne ale unei persoane, au arătat că persoanele expuse la gazele de eșapament diesel au o activitate  mai scăzută în comparație cu grupul de persoane cu aer filtrat.

Cercetătorii au observat că efectele neurologice ale gazelor de eșapament diesel au fost temporare și că la fiecare persoană expusă la poluarea aerului activitatea cerebrală a revenit la normal. Când vine vorba de expunerea pe termen lung, cum ar fi statul zilnic în trafic blocat, autorii studiului au spus că aceasta poate provoca daune mai permanente.

Medicii i-au sfătuit pe oameni să se gândească de două ori înainte de a deschide geamurile atunci când sunt blocați în trafic și să se asigure că filtrul de aer al mașinii este în formă maximă. Dacă este posibil, luați în considerare folosirea unei rute mai puțin aglomerate sau, în schimb, mergeți pe jos sau cu bicicleta până la destinație.

Parteneri
Divorț neașteptat în lumea mondenă. O cunoscută artistă de muzică populară s-a despărțit în secret
Redactia.ro
Banca din România care oferă cele mai bune dobânzi la depozite în lei, în ianuarie 2025. Unde poți să câștigi cei mai mulți bani
Click.ro
Românii, obligați să își recicleze hainele vechi. Ministrul Fechet a explicat ce trebuie să facem cu ele
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Revelion de coșmar pentru Brigitte și Florin Pastramă, în Poiana Brașov! Incredibil ce li s-a întâmplat în restaurantul unde s-a ținut petrecerea. 'Am plătit 600 de euro!'
Unica.ro
Noua lege care se aplică în toată țara. Premieră în România
EVZ.ro
DeSanto, prima reacție după conflictul cu Jador: „Iubiți pe cine nu trebuie”. Cum a răspuns când a fost întrebat de banii pe care ar trebui să-i dea manelistului
Spynews
Noua taxă obligatorie în România din 1 ianuarie. S-a dat ordin de la Guvern
Capital.ro
WOW, ce palat! Cum arată vila din Pipera a familiei Borcea. Imagini de Crăciun cu gemenele și frățiorul Milan. Prințesele lui Borcea sunt ca două păpuși
Avantaje
OBLIGAȚIE nouă pentru salariați și angajatori. 5000 de lei AMENDĂ dacă nu faci
Mediaflux
Alexandru Ciucu, partea lui de adevăr despre divorțul de Alina Sorescu, la doi ani de la despărțire. Ce își reproșează creatorul de modă
Spynews.ro
Ce mesaj neașteptat a transmis Michele Răduță, după finala Chefi la cuțite sezonul 14. Orlando Zaharia a reacționat imediat
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro