Orașele din România cu poluarea scăzută în 2021. Aici poți respira aer curat, în pandemie

Orașele din România cu poluarea scăzută în 2021. Aici poți respira aer curat, în pandemie
Orașele din România cu poluarea scăzută în 2021. Aici poți respira aer curat, în pandemie

Orașele din România cu poluarea scăzută în 2021. Țara noastră se confruntă cu o mare problemă atunci când vine vorba despre poluare. Există totuși, în România, și orașe în care poluarea este scăzută. Mulți cetățeni iau cu asalt aceste orașe, indiferent că aleg să se mute sau pur și simplu să călătorească preț de câteva zile.

Orașele din România cu poluarea scăzută în 2021

Orașele mari adună foarte mulți oameni din diferitele colțuri ale țării. Acest lucru face ca nivelul poluării să crească la nivel municipal. Există totuși și orașe care nu se confruntă cu această problemă. Bănățenii și ardelenii sunt cei care se pot lăuda cu astfel de orașe. Așadar, a fost făcut un top la nivel mondial, în care au fost nominalizate Timișoara și Cluj.

Ministerul Mediului are planuri de îmbunătățire a echipamentelor. Acestea urmează să monitorizeze calitatea aerului. În acest fel, cetățenii vor fi mereu informați cu privire la nivelul de poluare. Potrivit publicației de vineri pe SEAP, ministerul Mediului a făcut un anunț cu privire la licitația care prevede extinderea la nivel național. Această extindere are în vedere monitorizarea calității aerului.

Rețeaua Națională de Monitorizare a Calității Aerului va fi dotată cu alte 30 de aparate care vor analiza particulele în suspensie. București-Ilfov va fi echipat cu 50 de senzori de monitorizare a aerului. Alte 4 autolaboratoare vor fi distribuite în București, Iași, Brașov și Bacău.

Pe lângă această finanțare, va fi dezvoltată și o aplicație pe mobil. Scopul aplicației este de a informa publicul cu privire la măsurătorile calității aerului în timp real.

Cele mai poluate orașe din țară

Valoarea acestui contract de achiziție se ridică la 11,7 milioane de lei. Finanțarea vine din partea Fondului de Mediu. Potrivit topului, România ocupă trei poziții din primele cinci la nivel european din punct de vedere al poluării. Dacă anterior erau menționate orașele din România în care poluarea este scăzută, iată care sunt orașele cu cea mai mare poluare.

Așadar, Bucureștiul și Brașovul sunt orașele care se confruntă cu poluarea. Din cauza mașinilor vechi, nivelul de noxe depășește cu mult limitele admise. Românii reprezintă cei mai afectați europeni din punctul de vedere al costurilor de sănătate cauzate de poluare. Bucureștiul are cele mai mari pierderi din acest punct de vedere și anume 3.004 euro pe cap de locuitor.

La nivel european, singurul oraș care depășește Bucureștiul din acest punct de vedere, este Londra. Notele acordate de britanici au fost în cazuri precum rata de poluare, durata de viață, obezitate și servicii medicale.

În topul celor mai puțin poluate orașe din Europa, Timișoara și Clujul se află pe poziția 15, respectiv 16. Pe primul loc se clasează Valencia, urmată de Madrid. Clima ideală face ca orașele din Spania să fie clasate pe primele poziții ale topului.