Tu știi ce se întâmplă cu carnea rămasă la KFC în fiecare zi? Este greu de aproximat cât va vinde un magazin, astfel încât să se gătească exact această cantitate. De aceea, multe fast-fooduri ajung să gătească mai mult decât se vinde și la finalul zilei rămân cu mâncare. Dacă și tu te-ai întrebat ce fac angajații cu mâncarea la finalul zilei, iată răspunsul.
Jurnalistul Cătălin Oprișan a mers într-un restaurant KFC pentru a îi adresa însuși directorului general al KFC România.
„Am promis că merg într-un restaurant KFC, cu toate întrebările voastre. De unde vine carnea? E congelată? Există bucătari KFC și cum sunt pregătiți cei care lucrează acolo? Cât de mult e folosit uleiul? Care sunt ingredientele sau ce se întâmplă cu bucățile de carne nevândute? La toate acestea și la multe altele, mi-a răspuns chiar Directorul General KFC România, Marian Gogu. Dați doar un click! Cu sos Glenn, neapărat!”.
Vezi și: De unde provine carnea de pui de la KFC, de fapt. Nu e congelată aşa cum credea toată lumea
Marian Gogu a explicat unde merge carnea la final de zi, dacă nu s-a vândut toată. Puiul de la celebrul fast-food se donează, iar ce nu se poate dona se aruncă.
El a explicat și ce se întâmplă cu uleiul. Acesta este ridicat din restaurante și folosit de firme specializate pentru bioliza.
„Ce rămâne în plus, la final de zi, se donează ce se poate dona, desigur. Ce nu se poate dona, se aruncă. Uleiul este ridicat de la noi şi folosit de firme specializate pentru bioliza, de exemplu.
Uleiul se verifică zilnic cu un aparat special care ne indică dacă mai poate fi sau nu folosit. Acesta le filtrează pentru a scoate posibilele bucăţi rămase, ele ard uleiul, de fapt. Este jumătate de floarea-soarelui, jumătate de rapiţă.
KFC are în România peste 3700 de angajaţi, avem deja 103 restaurante deschise. Oricine poate fi bucătar la KFC, noi îi învăţăm totul, o luăm de la 0, este un set de cursursi şi nişte teste care se dau pentru a ajunge la aceste cursuri”.
Vezi și: Ingredientul de aur pentru cele mai bune crispy strips. Vor ieși ca la KFC
El a explicat că a început să lucreze pentru KFC în 1998 ca manager de tură în KFC-ul din Piața Romană.
În Uniunea Europeană, se generează anual peste 58 de milioane de tone de deșeuri alimentare (131 kg/locuitor, confrm Eurostat, 2023), cu o valoare de piață asociată estimată la 132 de miliarde de euro.
Află și: Câte calorii are o porție de cartofi prăjiți de la McDonald’s sau KFC. Sunt o bombă calorică
Eurostat estimează în mare că aproximativ 10% din alimentele puse la dispoziție consumatorilor din UE (în comerțul cu amănuntul, serviciile alimentare și gospodării) pot fi risipite.
În același timp, peste 37 de milioane de oameni nu își pot permite o masă de calitate la fiecare două zile.
La nivel global, aproximativ o treime din toate alimentele produse pentru consumul uman sunt pierdute sau risipite.
Indicele FAO privind Pierderile Alimentare (FLI) estimează că la nivel mondial, aproximativ 14% din toate alimentele produse sunt pierdute de la etapa de recoltare până la etapa de vânzare cu amănuntul, excludând această ultimă etapă (FAO, 2019).
Conform Indicelui ONU privind Deșeurile Alimentare 2021, aproximativ 931 de milioane de tone de deșeuri alimentare au fost generate în 2019 – 61% provenind din gospodării, 26% din serviciile alimentare și 13% din comerțul cu amănuntul – sugerând că 17% din producția globală de alimente ar putea fi risipită în aceste etape ale lanțului de aprovizionare alimentară.
Vezi și: Trucuri ca să nu mai arunci mâncarea. Ce trebuie să faci pentru a economisi bani. Așa eviți risipa
Similar, în UE, gospodăriile generează peste jumătate din totalul deșeurilor alimentare (54%) din UE, cu 70% din deșeuri provenind din gospodării, servicii alimentare și comerț cu amănuntul (Eurostat, 2023).
Risipirea alimentelor nu este doar o problemă etică și economică, ci epuizează și mediul de resurse naturale limitate.