04 iul. 2023 | 16:01

Ce se întâmplă când pui apă minerală carbogazoasă în pahar. Aşa te îmbolnăveşti, avertismentul medicilor

Sănătate
Ce se întâmplă când pui apă minerală carbogazoasă în pahar. Aşa te îmbolnăveşti, avertismentul medicilor
Când bei apă minerală carbogazoasă eviți mâncatul în exces!

În ultimii ani au venit tot mai multe avertismente cu privire la consumul de apă minerală carbogazoasă, dar mulți au tendința de a nu crede. Suntem adesea avertizați să nu consumăm apă minerală, deoarece poate fi dăunătoare pentru intestine, oase și dinți. Dar există oare vreun adevăr în această afirmație? În cele ce urmează încercăm să răspundem la această întrebare, dar și la o altă întrebare, și anume ”ce se întâmplă când pui apă minerală carbogazoasă în pahar?” Citește mai departe și află care este efectul.

Dacă bem apă minerală carbogazoasă, ne face sau nu bine?

Știm cu toții că nu este o idee bună să bem băuturi dulci și acidulate toată ziua. Combinația dintre un conținut ridicat de zahăr și aciditatea cauzată de carbonatarea care le face spumoase, nu este deloc bună. Oricine a încercat să lase monede într-un pahar de cola peste noapte știe că acestea ies la suprafață strălucitoare și curate.

Vezi și: Ce se întâmplă în corpul tău dacă bei apă minerală în fiecare zi. Explicațiile neașteptate ale specialiștilor

Motivul este că acidul fosforic din băutură îndepărtează stratul de oxid care s-a format pe monedă. Așadar, o alternativă este să beți apă. ”Plată sau minerală?”, te întreabă în restaurante. Dacă nu ai curajul să spui ”de la robinet”, atunci cea carbogazoasă poate părea o schimbare plăcută.

Există totuși șanse ca, dacă te afli într-un grup, cel puțin o persoană să spună că atunci când bei apă minerală carbogazoasă este rea pentru tine, dar există vreo dovadă pentru această afirmație? Să începem cu stomacul. Apa gazoasă se obține prin adăugarea de dioxid de carbon sub presiune. Rezultatul este că apa conține un acid slab, acidul carbonic. Dacă o înghiți, aceasta îți poate da, bineînțeles, sughiț sau indigestie.

Vezi și: De ce este bine să bei mereu apă înainte de cafea. Efectul surprinzător pe care îl produce în corp

Când bei apă minerală carbogazoasă eviți mâncatul în exces

Dar ce se întâmplă dacă o bei într-un ritm mai cumpătat? Este adevărată ideea că dăunează stomacului? Dimpotrivă, se pare că este exact invers. În cadrul unui studiu de mică amploare, pacienții cu dispepsie frecventă sau constipație au fost repartizați să bea fie apă plată, fie apă minerală carbogazoasă timp de 15 zile, apoi li s-au făcut o serie de teste. Ambele afecțiuni s-au ameliorat la persoanele care au băut apă minerală carbogazoasă și nu au prezentat nicio îmbunătățire la cei care au băut apă de la robinet.

Vezi și: Nu-ți place să bei apă? 10 recomandări prin care vei face totul să fie mai simplu

Dacă bei multă apă mienerală s-ar putea să te simți balonat, dar cercetătorii din Japonia au descoperit că acest efect secundar ar putea fi folosit în mod util. Aceștia au pus un grup de femei să postească peste noapte și apoi să bea încet fie apă plată, fie apă minerală carbogazoasă.

Ei au descoperit că 900 ml de gaz au fost eliberate din doar 250 ml de apă, așa că nu este surprinzător faptul că stomacul femeilor s-a umflat ușor și au avut senzația că se simt pline, chiar dacă nu mâncaseră. Ele nu s-au simțit inconfortabil și, astfel, apa gazoasă a fost sugerată ca o modalitate de a evita mâncatul în exces, deoarece te face să te simți mai plin.

Vezi și: Câte pahare cu apă trebuie să bei pe zi ca să eviți deshidratarea. Sfatul specialiștilor

Ce se întâmplă când pui apă minerală carbogazoasă în pahar

După cum bine se știe, recomandarea medicilor este să bem zilnic apă, nu doar atunci când ne este sete, ci în mod regulată, fie că vorbim de apă plată, fie că vorbim de apă minerală carbogazoasă. Dar, în ambele cazuri, spun specialiștii, dacă turnăm oricare din cele două sortimente, vom observa la un moment dat pe pahar o depunere, aceasta fiind defapt depunerea de săruri existente atât în apa minerală garbogazoasă, cât și în cea plată.

Vezi și: Apa care încetinește îmbătrânirea. Cum o prepari acasă

Concret, conform specialiștilor, aceste săruri sunt elemente de litiu, magneziu, calciu normale în conținutul apei, dar care pot crea ”factori solubilizanți care ajută rinichiul să nu formeze pietre„, conform explicațiilor date de Dr. Rucsandra Manu pentru DCNews.

„Este și unul din motivele pentru care noi recomandăm pacienților litiazici să meargă să facă o cură de ape minerale la Olănești, Călimănești, Căciulata, unde este o adevărată bogăție naturală de care dispune România și care ar trebui mult mai mult fructificată.

Noi trebuie să consumăm lichide multe tot timpul, tot timpul. Tot timpul anului trebuie să bem lichide și trebuie să bem pe tot parcursul zilei, că tocmai aici este capcana. Degeaba bei seara foarte mult, când ajungi acasă.

Nu, trebuie să consum lichide de dimineața de când te trezești, pe tot parcursul zilei, astfel încât urina să nu facă salturi de concentrare, pentru că oricum urina este suprasaturată”, a mai spus medicul pentru sursa citată.

Vezi și: Ce este apa minerală și pentru ce o bem. Ce proprietăți are

Dar, cu toate astea, deși cunoașterea proprietăților salutare ale anumitor ape datează încă de la Hipocrate, primele date epidemiologice care leagă consumul de apă de sănătate și digestie au apărut în secolul XX, iar cercetările recente spun că o apă minerală carbogazoasă bogată în sodiu reduce riscul cardiovascular la femeile aflate la postmenopauză, de exemplu.

Parteneri
Acum s-a aflat totul. De ce inundațiile din Spania au făcut atât de multe victime
Redactia.ro
Ce pun turcoaicele în pilaf pentru a ieși cremos, gustos și cu o savoare de neuitat. Ingredientul care face diferența
Click.ro
A fost soluționat cazul avionului F-35 care a zburat de capul lui încă 100 de kilometri, după ce pilotul s-a ejectat
Digi24
Casa lui Ion Țiriac, MARE cât 10 terenuri de tenis! Imaginile IMPRESIONANTE din interior te vor lăsa mască
Vocea.biz
Iubitul însurat îi face toate poftele vedetei noastre, departe de soție și copii. Uite cu ce cadouri de lux o răsfață!
Unica.ro
Rusia se pregătește să atace Republica Moldova. Alertă la nivel mondial
EVZ.ro
Ce vitamine sunt necesare pentru un păr sănătos. Rezultatele sunt uimitoare
Spynews
România, obligată să aplice taxa. Noul ordin al UE impus ţărilor membre: Inutil şi dăunător
Capital.ro
Imagine rară cu Silvia Chifiriuc și Petre Roman. Cum au fost surprinși cei doi în Iași. „O pereche minunată”. Petre Roman nu se mai vopsește
Avantaje
ÎNTÂRZIE PENSIA în luna NOIEMBRIE 2024. CÂND se dau BANII pensionarilor
Mediaflux
Roxana Blenche, schimbare de look. Ce și-a făcut la păr prezentatoarea de la Hello Chef / FOTO
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Cum au arătat Sorin Brotnei și soția lui în ziua nunții. Imagini inedite cu mireasa la brațul nașului Nicolai Tand
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro