29 mart. 2023 | 14:26

De ce este bine să bei mereu apă înainte de cafea. Efectul surprinzător pe care îl produce în corp

Sfaturi Nutriție
De ce este bine să bei mereu apă înainte de cafea. Efectul surprinzător pe care îl produce în corp
De unde a pornit obiceiul

De ce este bine să bei mereu apă înainte de cafea? Mulți oameni știu că a bea ceai sau cafea înainte de a merge la culcare sau pe stomacul gol este un obicei prost. Însă foarte puțini știu că trebuie să bei neapărat un pahar de apă înainte de a bea cafea.

De ce este bine să bei mereu apă după cafea

Motivul este că dacă bei apă înainte de a bea ceai sau cafea vei reduce conținutul de acid din stomac. Ceaiul are un pH de aproximativ 6 (acid), iar cafeaua are un pH de 5 (tot în intervalul acid).

Așadar, atunci când bei ceai sau cafea, fie dimineața, fie seara, acestea pot crește riscul de ulcer acut și de cancer. Dacă bei apă înainte de ceai sau cafea, apa nu numai că diluează nivelul de acid din stomac, dar și minimizează daunele aduse stomacului și sănătății generale.

De asemenea, apa reduce efectul cafelei asupra dinților, din cauza conținutului său ridicat de acid. Dar consumul de apă ajută la menținerea hidratării organismului și ajută la eliminarea toxinelor din organism. Mulți oameni au obiceiul de a bea cafea în timpul sau după masă.

Atât cafeaua, cât și ceaiul conțin o substanță chimică bogată în tanin, care este responsabilă pentru culoarea dinților. Pe măsură ce bei cafea sau ceai, substanța chimică stratifică dinții și provoacă mișcări intestinale. Consumul unui pahar de apă cu 15 minute înainte de a consuma cafea sau ceai creează un strat protector și poate reduce șansele de pătare.

Hidratează organismul

Dacă ai impresia că băutul unei cești de cafea dimineața te împrospătează, te înșeli amarnic. Consumul de cafea pe stomacul gol deshidratează organismul, cauzând multe probleme de sănătate. Nutrienții sunt reținuți prin consumul unui pahar de apă înainte de a bea ceai sau cafea.

Reduce aciditatea

Iritația după ce bei cafea sau ceai se datorează naturii acide a acestora. Consumul unui pahar de apă înainte de a bea ceai sau cafea reduce producția de acid, care reduce mucoasa stomacului.

Previne ulcerele

Consumul de cafea crește șansele de a dezvolta ulcer la stomac. Cafeaua are un nivel ridicat de acid care duce la apariția ulcerelor în mucoasa stomacală. Consumul de apă înainte de a bea cafea previne ulcerele.

Minimizează efectele secundare 

Cafeaua nu este o practică sănătoasă, dar pe undeva suntem dependenți de ea, iar să scapi de ea nu este o sarcină ușoară. O modalitate ușoară de a reduce efectele secundare ale cafelei este să consumăm un pahar de apă chiar înainte de a bea cafea.

De ce se oferă apă lângă espresso în Italia

În Italia este acum deja clasic: intri într-un bar, comanzi un espresso, iar barmanul îți servește și un pahar cu apă.  

Acest gest a devenit aproape natural și, în multe locuri, este automat ca barista să însoțească cafeaua cu apă, fără ca măcar să fi întrebat.

În acel moment, una dintre întrebările care apar spontan este: beau mai întâi apă sau cafea?  

Unele persoane așteaptă câteva secunde pentru a înțelege cum se comportă ceilalți.

Într-adevăr, odată cu evoluția celei mai iubite băuturi din lume, s-a născut și o adevărată etichetă a cafelei, plină de informații despre cum să servești corect cafeaua.

Apa, plată sau gazoasă, la temperatura camerei sau cu gheață, este unul dintre elementele necesare pentru a-i potența gustul și pentru a îți permite să îi înțelegi caracteristicile organoleptice. 

Funcția sa este foarte precisă și se schimbă în funcție de momentul în care este consumată.  

Ce spune eticheta

Servirea apei împreună cu cafeaua nu este un obicei al celor mai șic baruri sau al cafenelelor la modă.

Paharul cu apă lângă ceașca de cafea este un gest care te face să înțelegi că ai dat peste un local care cunoaște bine regulile cafelei.  

Pentru a servi cafeaua cu eleganță, respectând unul dintre cele mai importante simboluri ale tradiției italiene, apa nu trebuie să lipsească niciodată.

Apa este folosită pentru a curăța palatul și a se bucura pe deplin de proprietățile aromatice ale espresso-ului.

Mai mult, atunci când este băută după cafea, apa îndeplinește sarcina opusă: curăță gura de gustul neplăcut lăsat de o cafea de proastă calitate sau cu unele erori de preparare.  

Potrivit celor mai experimentați degustători, cei care beau apă după cafea nu apreciază această băutură. Iubitorii de cafea preferă ca aroma cafelei să rămână pe papilele gustative pentru o perioadă lungă de timp.

Ar trebui să bei mai întâi apa apoi cafeaua

Eticheta cafelei face totul pentru ca ritualul espresso să fie și mai plăcut. Iar apa este unul dintre elementele fundamentale pentru a spori gustul cafelei.  

Această tradiție își are originile în vechile prăjitorii de cafea italiene, în care apa era servită clienților înainte ca aceștia să guste cafeaua.  

De fapt, prăjitorii doreau ca clienții să aprecieze toate nuanțele aromatice ale cafelei fără a avea gustul altor alimente consumate anterior. Apa, așadar, era folosită tocmai pentru a curăța gura și a se bucura de toată aroma cafelei.

Un pahar de apă ajută la recunoașterea amestecului ales și a calității pulberii folosite. Prin urmare, acordând atenție, vei putea înțelege dacă produsul pe care îl bei este o cafea de înaltă calitate, dacă procedura de extracție a fost efectuată corect și dacă aparatul de cafea este profesionist sau nu.  

Prin urmare, consumul apei înainte de cafea pregătește palatul pentru a savura cafeaua în cele mai bune condiții. Cu toate acestea, dacă dai peste o cafea amară, arsă sau prost păstrată, poți opta și pentru apă după cafea. În acest fel, ai elimina gustul neplăcut din palat, fără a încălca regulile.

Apă plată sau minerală?

Care este cea mai potrivită apă cu cafea? În acest caz, eticheta cafelei nu este exprimată. În ceea ce privește combinația de apă minerală sau naturală cu cafea, fiecare își poate urma gusturile.  

Dacă preferi o aromă blândă, care să nu te deranjeze, poți opta pentru apa plată.

Dimpotrivă, dacă ești un fan al bulelor, alege fără probleme apa minerală.

Ia în considerare faptul că aceasta din urmă poate irita palatele sensibile, în timp ce este foarte potrivită pentru curățarea palatului după o masă copioasă și pentru a pregăti papilele gustative să savureze cafeaua.

În orice caz, important este ca apa să fie consumată mai întâi pentru ca urmele de cafea să rămână în gură și gustul să traverseze cât mai mult timp simțurile.

Temperatura apei nu afectează gustul cafelei

Unii preferă apa la temperatura camerei, iar alții sunt adepții apei reci. Chiar și în această situație, nu există reguli stabilite de etichetă.

Temperatura apei nu afectează gustul cafelei. Așadar, poți alege liniștit în funcție de preferințele tale.

Ține cont doar de faptul că, în cazul apei prea reci, va trebui să aștepți câteva secunde în plus pentru a gusta espresso-ul proaspăt făcut. Schimbul cald/ rece ar putea fi supărător.

Obiceiul de a servi un pahar cu apă la cafea este din ce în ce mai des întâlnit în cafenele. Acest obicei s-a născut în vechile prăjitorii italiene, unde prăjitorii de cafea ofereau apă celor care mergeau să îi viziteze pentru a pregăti mai bine palatul pentru gustul cafelei.  

Parteneri
Ce trebuie să ai în buzunar în a doua zi de Crăciun pentru a-ți merge bine tot anul
Redactia.ro
2025 este Anul Șarpelui, un an care anunță transformări profunde și șanse mari de a descoperi dragostea
Click.ro
VIDEO Imagini filmate în avionul Azerbaijan Airlines, chiar înainte de prăbușire. 29 de oameni au supraviețuit
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Al Bano a spus ce s-a întâmplat în noaptea în care fiica lui, Ylenia Carrisi, a dispărut: „Acesta e dramaticul adevăr!”
Unica.ro
Femeia care îi bântuie visele lui Mihai Bobonete. A divorțat de două ori
EVZ.ro
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews
Am pierdut cel mai mare actor din toate timpurile. A fost unic. Niciodată nu va fi uitat
Capital.ro
Cum arată casa de 2,5 milioane de euro a Monicăi Tatoiu. Are 9 dormitoare și mobilă de lux. Vila e o fortăreață: “Tot sistemul de protecție a casei este inventat de mine"
Avantaje
RĂSTURNARE după PRĂBUȘIREA AVIONULUI! S-a AFLAT ACUM!
Mediaflux
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Nicușor Dan, despre cum a cunoscut-o pe soţia sa, Mirabela şi unde va petrece Crăciunul. Ce spune ea despre Primarul Capitalei
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro