Este considerată apă minerală, apa potabilă provenită dintr-o sursă naturală, cum ar fi un izvor, sau forată artificial cu ajutorul unei sonde și care prin structura ei fizică și compoziția chimică – de obicei complexă – poate exercita efecte terapeutice.
Apele minerale trebuie să aibă o anumită origine, să nu fie supuse unor modificări artificiale, excepție făcând adăugarea de dioxid de carbon. Trebuie să se deosebească de apa potabilă:
În multe locuri, termenul de „apă minerală” descrie cotidian orice tip de apă minerală cu efervescență (uzual carbogazoasă) îmbuteliată, pentru a o deosebi de apă potabilă de la robinet. Apa minerală fără efervescență este identificată cu termenul de apă plată. apa minerală carbogazoasă are un conținut de săruri minerale mai mare decât apa minerală plată.
Apa minerală carbogazoasă este benefică și ideală pentru refacerea echilibrului electrolitic din organism. Este natural carbogazoasă sau îmbogățita cu dioxid de carbon natural captat de la sursă, nu este acidă, ci se descompune în molecule bazice, calmând aciditatea. Din păcate, puține sunt apele îmbuteliate care se laudă cu astfel de proprietăți.
În cazul lipsei de calciu și magneziu, se recomandă consumul intensiv de apă minerală carbogazoasă, pentru a reface în mod natural deficiențele din organism.
Două dintre mineralele esențiale pentru sănătate sunt calciul și magneziul, deoarece sunt implicate în foarte multe procese metabolice importante. Conținutul acestora în apă nu trebuie să fie foarte mare, pentru a evita depunerile de calciu. Din toate sursele, cantitatea maximă admisă pe zi este de 1500 mg de calciu.
Apele minerale se pot folosi în mai multe moduri:
Se mai numesc și ape minerale de masă. Trebuie să aibă un gust plăcut, să nu depună în sticlă precipitat și să nu aibă efecte nocive, chiar dacă sunt consumate în cantități mari. De preferință sticla trebuie să fie de culoare închisă, pentru a evita efectele destabilizante ale luminii.
Majoritatea apelor de masă conțin CO2. Uneori pentru a crește stabilitatea compușilor în soluție, apele de masă se încarcă artificial cu acesta. Pentru a evita precipitarea unele ape sunt deferizate.