Sistemul de pensii de stat din România este plin de inechități, și asta se întâmplă de ani buni. Prin noul sistem de calcul, care va intra în vigoare de anul viitor, conform ministrului Muncii, mare parte din inechități vor dispărea. Unul din punctele discutate este și cel al românilor care au lucrat o singură zi și care au contribuit la bugetul de asigurări sociale de stat o singură zi. Citește mai departe și află ce pensie primeşte un român care a lucrat o singură zi.
Tema de față, și anume sistemul de de pensii publice din România, avea nevoie de o schimbare, încă de acum 10 ani, cel puțin.
Citește despre: 500 de lei în plus la pensie pentru acești pensionari
Se pare că, în cele din urmă, această schimbare a fost asumată de actuala guvernare, condusă de Marcel Ciolacu, prin introducerea unui nou sistem de calcul al pensiilor, la care se lucrează de mai bine de un an. Conform ministrului Muncii Simona Bucura Oprescu, prin introducerea acestui nou sistem se vor elimina mai multe inechități, printre acestea și sumele încasate de acei români care au muncit o singură zi, și care, din varii motive, au fost scoși la pensie, încasând indemnizația minimă socială.
Același minisstru a mai explicat că din septembrie 2025 se va introduce definitiv noul mod de calculare al pensiilor, sistem în care „ținem cont de contributivitate”, spune Simona Bucura Oprescu
Deși pare ireal, există la acest moment români care au lucrat chiar și o singură zi, și au avut contribuții la bugetul de asigurări sociale de stat o singură zi. Motivele pentru care aceștia au ieșit la pensie, mai explică ministrul, sunt de ordin medical, sau cel puțin așa ar fi trebuit să fie.
În acest context, Simona Bucura Oprescu explică ce pensie primeşte un român care a lucrat o singură zi, suma fiind cea minimă fiind de 1.125 de lei, iar de la 1 ianuarie suma a crescut, ajungând la 1.218 de lei, însemnând pensia minimă garantată de stat.
„Este foarte interesant să privim împreună situația celor din indemnizația minimă socială.
Printre cei care care astăzi primesc 1.125 de lei, iar de la 1 ianuarie vor primi 1281 de lei (atât va fi pensia minimă), sunt români care au contribuit la bugetul de asigurări sociale de stat o singură zi – au avut un accident de muncă din cauza căruia și-au pierdut capacitatea de muncă și au intrat în sistemul public de pensii doar cu o zi de contributivitate, dar cu indemnizația minimă socială, fiindcă au devenit pensionari încadrați în invaliditate.
Și tot în indemnizația minimă socială avem români care au contribuit la bugetul asigurărilor sociale de stat timp de 35 de ani – adică stagiul complet de cotizare – dar care timp de 35 de ani au fost pe salariul minim pe economie”, declară ministrul Muncii.
În baza noi legi a pensiilor, una extrem de dezbătută, se va introduce un nou sistem de calcul al pensiilor, iar conform ministrului, acesta va fi intodus din septembrie 2025. Partea de noutate a acestui nou proces de calculare al pensiilor coinstă în „puncte de pensie contributive, dar vom avea și acele puncte de stabilitate”, declară Simona Bucura Oprescu:
„În noua lege, am spus așa: ținem cont de contributivitate și la contributivitate veți constata că avem elemente importante – de exemplu faptul că, inclusiv pentru sporurile nepermanente pentru care s-au reținut și achitat contribuții de asigurări sociale, vom avea puncte de pensie contributive, dar vom avea și acele puncte de stabilitate”, spune Simona Bucura Oprescu, conform Antena 3 CNN.
În cadrul aceluaiși interviu la Atena 3, ministurl a explicat și ce reprezintă și cum vor fi calculate acele puncte de stabilitate pentru românii cu contribuții la sistemul de pensii:
„Valoarea totală a punctelor de pensie este formată din punctele contributive, punctele necontributive asimilate, respectiv punctele de stabilitate. Punctele de stabilitate sunt cele obținute în muncă peste 25 de ani.
Dacă eu lucrez peste 25 de ani, pentru perioada pe care o desfășor în muncă după 25 de ani, între 25 de ani și 30 de ani, obțin 0,5 puncte pe an, pentru fiecare an lucrat. Pentru perioada între 30 și 35 de ani, 0,75 de puncte. Peste 35 de ani, un punct pe an.
În felul acesta pensiile românilor vor crește în funcție de stabilitatea în muncă”, a explicat Simona Bucura Oprescu în exclusivitate la Antena 3 CNN.
Vezi despre: Cât vor primi pensionarii cu cele mai mici pensii din ianuarie 2024. Bucurie pentru milioane de seniori
În afară de aceste situații, despre care ni se spune că vor fi rezolvate, mai rămân inechitățile referitoare la pensiile speciale, un subiect extrem de delicat, pe care nu au reușit să-l rezolve nici prin recentul amendament din Parlament, dar în dreptul căruia votul a fost unul negativ.