Noua lege a pensiilor vine cu schimbări majore pentru majoritatea celor care beneficiază de pensie. În unele cazuri, venitul acestora se va dubla de la 1 ianuarie 2024. Aflați în rândurile următoare cum este posibil.
Începând cu data de 1 ianuarie 2024, pensionarii vor beneficia de majorarea pe care o așteaptă de mult. Cele mai mari schimbări vor avea loc în cazul celor care au munci pe salariul minim pe economie și au 35 de ani de cotizare.
În astfel de cazuri, pensia ar putea fi chiar și dublă, după ambele indexări. Putem lua ca și exemplu un pensionar care, în luna noiembrie 2023, avea o pensie de 1.125 de lei și un stagiu de cotizare de 36 de ani.
După majorarea din ianuarie 2024 de 13,8%, acesta va primi 1.281 de lei lunar. După recalcularea din septembrie 2024, acesta ar putea avea o pensie de 2.340 de lei, adică o majorare de 1.200 de lei față de cea din prezent.
Cu toate acestea, șeful Casei Naționale de Pensii, Daniel Baciu, a precizat la Antena 3 CNN că acesta este doar un exemplu și că nu toată lumea ar putea beneficia de această majorare semnificativă.
Citește și: Pensiile care se vor majora mai mult în 2024. Anunțul făcut de șeful Casei Naționale de Pensii
Șeful CNPP a mai precizat că cei care vor avea parte de cele mai mari creșteri sunt cei care au muncit mulți ani pe salariul minim și au un stagiu de cotizare complet.
Casele de pensii au început deja să tipărească cupoanele pentru pensii pentru luna ianuarie. Mulți se întreabă când vor primi banii dacă bugetarii au liber în primele zile din an.
Autoritățile asigură că toată lumea își va primi banii fie de la poștaș, fie pe carduri. În cazul celor care primesc venitul de la poștaș, banii vor ajunge la beneficiari pe 3-4 ianuarie, iar pe carduri vor intra banii din 12 ianuarie 2024.
„În ianuarie, pensiile vor crește, vor crește cu majorarea deja anunțată de 13,8% și sigur că românii își vor primi pensiile la timp, ca și până acum.
Din acest punct de vedere am văzut declarațiile panicarte, populiste făcute de unii sau de ceilalți și chiar îi rog să fie mai rezervați în privința aceasta, fiindcă pe de o parte creează o neliniște românilor și care nu are nicio legătură cu realitatea.
Pe de altă parte, în ceea ce privește modul în care agențiile de rating și alte instituții care sunt foarte atente la ceea ce se întâmplă în România, în mediul economic, în ceea ce privește partea de buget de stat, de politici macroeconomice, este foarte important să fim responsabili și să nu facem declarații care nu se regăsesc în realitate și care sigur produc efecte negative”, a declarat ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu.
Citește și: Noua Lege a pensiilor 2024. Cu cât va crește vârsta de pensionare și care sunt principalele noutăți