Cartofii reprezintă unul dintre alimentele de bază din alimentația din întreaga lume. Cei mai consumați sunt cartofii albi și cei roșii. De aceea există foarte multe persoane care se întreabă ce diferențe sunt între care cartofii albi și cei roșii. Deși aceștia sunt similari în mai multe privințe, diferă ușor și au caracteristici diferite, inclusiv aspect, textură, aromă și utilizări. Iată așadar ce diferențe sunt între cartofii albi și cartofii roșii.
Cartofii roșii sunt cartofii rotunzi, de mărime medie, cu coaja subțire, roșie și pulpă albă. Deoarece pulpa cartofilor roșii conține mai puțin amidon, este ceroasă și fermă.
Cartofii roșii sunt folosiți în principal în supe, tocane, la fiert, prăjit, salată de cartofi, datorită naturii lor ferme. De asemenea, nu sunt buni pentru piure.
Cartofii albi sunt cartofii cultivați în mod obișnuit, cu coaja maro și pulpa de culoare albă sau galbenă. Sunt originari din America de Sud. Acești cartofi mai sunt numiți și cartofi rumenii bruni.
În plus, cartofii albi au aroma neutră de cartof și o textură pufoasă, cremoasă și moale. Prin urmare, cartofii albi sunt mai buni pentru coacere, piure și pentru a face cartofi prăjiți. În general, cartofii albi sunt folosiți în rețetele care în care nu este necesar ca aceștia să își mențină forma cartofului.
Principala diferență dintre cartofii albi și cei roșii este că, cartofii roșii sunt cartofii cu coajă de culoare roșie deschisă, care au mai puțin amidon și mai mult zahăr, în timp ce cartofii albi sunt cartofii cu coajă de culoare maro, care au mai mult amidon.
Vezi și Beneficiul cartofilor modificați genetic la care nu se gândea nimeni
De asemenea, cartofii roșii au dimensiuni medii și sunt mai buni în salate, ciorbe și supe. Cartofii albi, pe de altă parte, pot fi de dimensiuni mici până la mari și sunt mai buni pentru prăjire, piure și coacere. Iată care sunt principalele asemănări între cartofii albi și cei roșii:
Vezi și Cartoful “fals” care a intrat în Cartea Recordurilor: cum a fost certificat de Guiness, din greșeală