Cui nu-i plac cartofii la cuptor? Dacă au și topping de brânză rasă, orice dietă pălește în fața acestei delicatese. Însă marii bucătari mai adaugă un ingredient secret care transformă radical preparatul. Află cum faci cea mai bună rețetă de cartofi rumeniți. Nu-i așa că deja îți plouă în gură?
Un cartof copt, crocant la exterior, moale și pufos la interior, acoperit cu o crustă de cașcaval ras, este visul oricărui gurmand. S-ar putea să fie destul de greu să reziști poftei de a mânca totul direct din tavă, dar dacă îți faci timp să ungi preparatul cu unt și smântână, nu vei regreta așteptarea.
Pentru rețeta simplă de cartofi copți, mai ai nevoie doar de ulei de măsline și sare. Având ingredientele la îndemână, urmează acești pași simpli: Mai întâi, preîncălzește cuptorul la 240 de grade și tapetează o tavă cu hârtie de copt. Între timp, pregătește cartofii. Spală-i bine și usucă-i cu un prosop de bucătărie. Înțeapă cartofii cu o furculiță de câteva ori, pentru a crea mici găuri pe suprafața lor.
Așază cartofii pe tava de copt și unge-i peste tot cu ulei de măsline. Stropește din belșug cu sare de mare sau cușer și bagă-i în cuptorul încins. Coace timp de 45 până la 60 de minute, până când coaja este crocantă și umflată, putând străpunge cartofii cu o furculiță. Folosește mănuși ca să scoți fierbinte din cuptor. Asezonează cu brânză rasă, salată verde sau friptură apetisantă.
O altă variantă de preparare a cartofilor la cuptor conține un ingredient secret. Ai nevoie de 1 kilograme de cartofi, feliaţi rondele, cinci linguri de unt, ulei, o linguriţă de cimbru uscat, o linguriţă de rozmarin, două linguriţe de usturoi pudră, o linguriţă de busuioc, 250 ml fiertură de pui, sare, piper și pătrunjel tocat (pentru servire).
Încinge cuptorul la 240 °C. Unge tava de copt cu puţin ulei. Într-un bol amestecă untul, cimbrul, rozmarinul, usturoiul pudră, busuiocul, sarea şi piperul (după gust). Bagă compoziţia la microunde sau topeşte-o pe baie de aburi. Combină cu rondelele de cartofi, până ce sunt acoperite în totalitate.
Aşază cartofii în tavă şi dă-o la cuptor 15 minute. Dacă îi preferi foarte crocanţi, îi întorci şi îi mai ţii 10 minute. Toarnă supa de pui (ingredientul secret) în tavă şi lasă încă 10-15 minute. La final presară niște pătrunjel tocat. Rețeta de cartofi rumeniţi la cuptor este atât de bună, încât ingredientele ţi se topesc în gură!