30 aug. 2024 | 10:37

Câți ani de muncă trebuie să ai în străinătate ca să primești pensie? Perioadele mai mici de un an nu se pierd, iar vârsta este un factor important

Politică
Câți ani de muncă trebuie să ai în străinătate ca să primești pensie? Perioadele mai mici de un an nu se pierd, iar vârsta este un factor important

După anii 90 aproape 9,7 milioane de români au decis să-și refacă viața peste hotare. Din aceștia aproximativ 5,6 milioane sunt activi în diaspora și contribuie la bugetul statului român prin sumele trimise în țară. Odată cu noua lege a pensiilor, s-au schimbat și criteriile referitoare la câți ani de muncă trebuie să ai în străinătate ca să primești pensie. Conform noilor norme, perioadele mai mici de un an nu se pierd, iar vârsta este un factor important.

Sunt 9,7 milioane de români în afara granițelor, cu ani de muncă în străinătate

Căderea blocului comunist, și deschiderea granițelor, a devenit cea mai importantă oportunitate pentru cei care vroiau neapărat să-și schimbe viața.

Exodul a început chiar din primele zile al anului 1990, iar astăzi sunt 9,7 milioane de români în afara granițelor.

Împrăștiați peste tot în lume, din acest număr, peste 5 milioane sunt activi în diaspora, muncind cu forme legale, dar și cu bani trimiși în țară, ceea ce a contribuit de-a lungul timpului la consolidarea bugetelor de stat.

Statistica acestor 34 de ani de exod uman, dinspre România către restul lumii, arată că, de fapt, românii care lucrează în străinătate sunt cei mai mari investitori în economia țării.

Câți ani de muncă trebuie să ai în străinătate ca să primești pensie Perioadele mai mici de un an nu se pierd, iar vârsta este un factor important

Un nou studiu al Băncii Naționale a României arată că în 2023, transferurile de bani trimise de diaspora au atins un nivel record de 6,5 miliarde de euro.

Această sumă, echivalentă cu 2% din PIB-ul României, și depășește cu puțin valoarea totală a investițiilor străine directe.

Transferurile de bani trimise de diaspora au devenit o sursă constantă de valută, contribuind la menținerea leului și la acoperirea deficitului de cont curent.

Marea Britanie rămâne pe primul loc în topul țărilor de origine a transferurilor bănești către România cu 1,5 miliarde de euro. Germania ocupă locul al doilea cu 1,4 miliarde de euro, urmată de Italia și Spania.

Câți ani de muncă trebuie să ai în străinătate ca să primești pensie?

În contextul acestor cifre destul de mari, te-ai gândi că un român care a lucrat în străinătate, și este în evidența statului român, ar putea câștiga bani frumoși la pensie.

Dar, odată cu noua lege a pensiilor, care a intrat în vigoare din ianuarie a.c., lucrurile s-au schimbat in clusiv pentru acești români.

Astfel că, deși parțial explicate noile mecanisme oferite de lege, mulți se întreabă „Câți ani de muncă trebuie să ai în străinătate ca să primești pensie?”, iar răspunsul nu este chiar așa de simplu.

În primul rând trebuie să spus că, în general, legislația muncii peste tot în lume obligă angajatul imigrant să aibă cel puțin un an de contributivitate la sistemul local de asigurări, și în special în cadrul UE.

Câți ani de muncă trebuie să ai în străinătate ca să primești pensie Perioadele mai mici de un an nu se pierd, iar vârsta este un factor important

În baza acestui istoric, instituțiile de pensii vor aproba sau nu drepturile legale de pensie ale angajatului imigrant.

Ulterior, în funcție de aceste mecanisme sociale, se pot exporta anii de muncă pentru pensie în țara de origine, dacă angajatul hotărăște să revină aici.

Pentru că tot am vorbit de Anglia, Germania, Spania sau Italia, tot în cazul acestor state unde sunt mulți români, legislațiile sociale prevăd un minim de ani de cotizare, după cum urmează:

  • Germania – minim 5 ani de cotizare,
  • Italia – minim 10 ani de cotizare,
  • Marea Britanie – minim 10 ani de cotizare,
  • Spania – minim 15 de cotizare.
  • total: 40 de ani de cotizare

Perioadele mai mici de un an nu se pierd, iar vârsta este un factor important

Acum, să zicem că avem un angajat român cu 45 de ani de muncă, ia conform datelor de mai sus, dacă a lucrat în toate aceste 4 state, ar trebui să aibă cumulat exact valoarea totală afișată mai sus, anume 40 de ani de contributivitate.

Ideea este că, legislația europeană prevede ca anii de muncă cu contribuții la sistemele sociale de stat să fie acordați și înregistrați ca atare în aceste state.

Câți ani de muncă trebuie să ai în străinătate ca să primești pensie Perioadele mai mici de un an nu se pierd, iar vârsta este un factor important

Ulterior, după 45 de ani de muncă, cu 40 contributivitate, românul revine în țara natală și îți poate exporta toți acești ani în sistemul românesc de pensii și să primească, în acord, sumele aferente pensiei.

Un alt aspect important, dacă să zicem ieși la pensie în Austria (femeile ies la pensie la 60,5 ani), poți lucra în continuare în Germania, să zicem, având în vedere că aici femeile ies la pensie la 67 de ani.

Concluzie

Concluzia care se impune este că va trebui să ai cel puțin acel minim de ani de contributivitate, pentru a putea fi luat în calcul în România, în vederea obținerii unei pensii de la stat.

Parteneri
Ce trebuie să ai în buzunar în Ajunul Crăciunului pentru a avea noroc și împliniri
Redactia.ro
Povestea tragica a Zarazei, bruneta „de o frumusețe dumnezeiască”, ucisă de un asasin plătit de Zavaidoc
Click.ro
Portretul lui Mihail Neamțu, noul președinte al Comisiei de Cultură. Cunoscut pentru dezinformări și acuzat de propagandă legionară
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Cum arată și cu ce se ocupă soția lui Ștefan Hrușcă. Geanina a fost fotomodel și i-a dăruit artistului doi copii, un băiat și o fată
Unica.ro
Lovește capota mașinii înainte de a porni motorul. La ce ajută
EVZ.ro
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews
Anunțul nopții despre Gheorghe Dincă. Ce s-a întâmplat cu criminalul din Caracal
Capital.ro
Cum arată casa de 2,5 milioane de euro a Monicăi Tatoiu. Are 9 dormitoare și mobilă de lux. Vila e o fortăreață: “Tot sistemul de protecție a casei este inventat de mine"
Avantaje
PLATA cu CARDUL se SCHIMBĂ RADICAL! DISPARE în câteva ORE
Mediaflux
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews.ro
Mireasa Confesiuni, sezonul 6. Ce s-a întâmplat la Paris între Daiana și Cristi. De ce relația lor a ajuns în impas după logodnă
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro