30 aug. 2024 | 10:37

Câți ani de muncă trebuie să ai în străinătate ca să primești pensie? Perioadele mai mici de un an nu se pierd, iar vârsta este un factor important

Politică
Câți ani de muncă trebuie să ai în străinătate ca să primești pensie? Perioadele mai mici de un an nu se pierd, iar vârsta este un factor important

După anii 90 aproape 9,7 milioane de români au decis să-și refacă viața peste hotare. Din aceștia aproximativ 5,6 milioane sunt activi în diaspora și contribuie la bugetul statului român prin sumele trimise în țară. Odată cu noua lege a pensiilor, s-au schimbat și criteriile referitoare la câți ani de muncă trebuie să ai în străinătate ca să primești pensie. Conform noilor norme, perioadele mai mici de un an nu se pierd, iar vârsta este un factor important.

Sunt 9,7 milioane de români în afara granițelor, cu ani de muncă în străinătate

Căderea blocului comunist, și deschiderea granițelor, a devenit cea mai importantă oportunitate pentru cei care vroiau neapărat să-și schimbe viața.

Exodul a început chiar din primele zile al anului 1990, iar astăzi sunt 9,7 milioane de români în afara granițelor.

Împrăștiați peste tot în lume, din acest număr, peste 5 milioane sunt activi în diaspora, muncind cu forme legale, dar și cu bani trimiși în țară, ceea ce a contribuit de-a lungul timpului la consolidarea bugetelor de stat.

Statistica acestor 34 de ani de exod uman, dinspre România către restul lumii, arată că, de fapt, românii care lucrează în străinătate sunt cei mai mari investitori în economia țării.

Câți ani de muncă trebuie să ai în străinătate ca să primești pensie Perioadele mai mici de un an nu se pierd, iar vârsta este un factor important

Un nou studiu al Băncii Naționale a României arată că în 2023, transferurile de bani trimise de diaspora au atins un nivel record de 6,5 miliarde de euro.

Această sumă, echivalentă cu 2% din PIB-ul României, și depășește cu puțin valoarea totală a investițiilor străine directe.

Transferurile de bani trimise de diaspora au devenit o sursă constantă de valută, contribuind la menținerea leului și la acoperirea deficitului de cont curent.

Marea Britanie rămâne pe primul loc în topul țărilor de origine a transferurilor bănești către România cu 1,5 miliarde de euro. Germania ocupă locul al doilea cu 1,4 miliarde de euro, urmată de Italia și Spania.

Câți ani de muncă trebuie să ai în străinătate ca să primești pensie?

În contextul acestor cifre destul de mari, te-ai gândi că un român care a lucrat în străinătate, și este în evidența statului român, ar putea câștiga bani frumoși la pensie.

Dar, odată cu noua lege a pensiilor, care a intrat în vigoare din ianuarie a.c., lucrurile s-au schimbat in clusiv pentru acești români.

Astfel că, deși parțial explicate noile mecanisme oferite de lege, mulți se întreabă „Câți ani de muncă trebuie să ai în străinătate ca să primești pensie?”, iar răspunsul nu este chiar așa de simplu.

În primul rând trebuie să spus că, în general, legislația muncii peste tot în lume obligă angajatul imigrant să aibă cel puțin un an de contributivitate la sistemul local de asigurări, și în special în cadrul UE.

Câți ani de muncă trebuie să ai în străinătate ca să primești pensie Perioadele mai mici de un an nu se pierd, iar vârsta este un factor important

În baza acestui istoric, instituțiile de pensii vor aproba sau nu drepturile legale de pensie ale angajatului imigrant.

Ulterior, în funcție de aceste mecanisme sociale, se pot exporta anii de muncă pentru pensie în țara de origine, dacă angajatul hotărăște să revină aici.

Pentru că tot am vorbit de Anglia, Germania, Spania sau Italia, tot în cazul acestor state unde sunt mulți români, legislațiile sociale prevăd un minim de ani de cotizare, după cum urmează:

  • Germania – minim 5 ani de cotizare,
  • Italia – minim 10 ani de cotizare,
  • Marea Britanie – minim 10 ani de cotizare,
  • Spania – minim 15 de cotizare.
  • total: 40 de ani de cotizare

Perioadele mai mici de un an nu se pierd, iar vârsta este un factor important

Acum, să zicem că avem un angajat român cu 45 de ani de muncă, ia conform datelor de mai sus, dacă a lucrat în toate aceste 4 state, ar trebui să aibă cumulat exact valoarea totală afișată mai sus, anume 40 de ani de contributivitate.

Ideea este că, legislația europeană prevede ca anii de muncă cu contribuții la sistemele sociale de stat să fie acordați și înregistrați ca atare în aceste state.

Câți ani de muncă trebuie să ai în străinătate ca să primești pensie Perioadele mai mici de un an nu se pierd, iar vârsta este un factor important

Ulterior, după 45 de ani de muncă, cu 40 contributivitate, românul revine în țara natală și îți poate exporta toți acești ani în sistemul românesc de pensii și să primească, în acord, sumele aferente pensiei.

Un alt aspect important, dacă să zicem ieși la pensie în Austria (femeile ies la pensie la 60,5 ani), poți lucra în continuare în Germania, să zicem, având în vedere că aici femeile ies la pensie la 67 de ani.

Concluzie

Concluzia care se impune este că va trebui să ai cel puțin acel minim de ani de contributivitate, pentru a putea fi luat în calcul în România, în vederea obținerii unei pensii de la stat.

Digisport.ro
Frumusețea noului format Champions League: Celtic pe 2, Barcelona pe 23! Clasamentul complet după prima etapă
Stirile PROTV
Dunărea a inundat Budapesta și încă nu a ajuns viitura maximă. Orban: „Ne-am pregătit pentru un nivel al apei de 9 metri”
PlaySport
Apariție INCREDIBILĂ a Iriney Shayk! Cum a fost surprinsă pe stradă fosta lui Cristiano Ronaldo
Ego.ro
Cine este tatăl copilului Ancăi Dumitra? Diferența de vârstă imensă dintre cei doi
ProActual
Afacerile în care David Popovici vrea să investească: „Mi-ar plăcea și mi-aș dori”! Cum vrea să-i ajute pe români
EVZ.ro
Pensie de nabab în România. Câștigă mii de euro lunar
Spynews.ro
Descinderi acasă la Nuțu Cămătaru! Au fost găsite maimuțe, păsări răpitoare, cangur și alte exemplare exotice
PRO TV
Ce tratament pentru cancer ar fi urmat Kate Middleton, pe ascuns, în Statele Unite. ”Nu a fost chimioterapie”. Familia Regală neagă tot
Adevarul
Președintele CCR, Marian Enache, s-a căsătorit la 70 de ani. Ce funcții importante ocupă noua sa soție
BZI.ro
Voluptoasa Maria Tebieș, de la Insula Iubirii, a spus cum vrea să fie viitorul iubit! Ispita nu a fost încântată nici de Dany Boy și nici de Cornel
Sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless, iar reacțiile au fost pe măsură
Viva.ro
Ce se observă pe chipul Biancăi Drăgușanu când renunță de tot la machiaj! Chiar ea a recunoscut că e grav
Parteneri
Adevărul despre dispariția gemenilor din Târgu Jiu. Tatăl celor doi copii a spus totul despre adolescenți
Redactia.ro
Cine are prioritate într-o astfel de intersecție. Puțini șoferi cunosc răspunsul corect
Click.ro
O femeie care primea zilnic peste 100 de apeluri cu număr ascuns a descoperit că cel care o suna era soțul ei. Explicația bărbatului
Digi24
S-a aplecat și S-A VĂZUT TOT: Corina Bud, FĂRĂ lenjerie! Fanilor nu le-a venit să creadă că a apărut AȘA
Vocea.biz
Cum a aflat Victor Slav că iubita lui, Selina, l-a înșelat. S-a întâmplat înainte de Asia Express!
Unica.ro
Soarta misterioasă a aurului lui Ceaușescu. Ce s-a întâmplat cu o avere colosală
EVZ.ro
Bogdan de la Ploiești a anunțat despărțirea de Cristina Pucean! „Nu a fost vorba de trădare, înșelat”. De ce ar fi ajuns la separare din nou
Spynews
Planeta ia foc! A început un nou război. Ordinul de atac a venit deja azi, 19 septembrie
Capital.ro
Ea are 27 de ani, el are 57 și tocmai au anunțat că vor deveni părinți: „Mama te așteaptă…”. Vedeta abia a divorțat anul trecut
Avantaje
TRUMP scoate ATU-UL campaniei! ÎNTÂLNIREA surpriză care îl va ÎNFURIA pe PUTIN
Mediaflux
Descinderi acasă la Nuțu Cămătaru! Au fost găsite maimuțe, păsări răpitoare, cangur și alte exemplare exotice
Spynews.ro
Zodii ale căror vieți se îmbunătățesc semnificativ înainte de sfârșitul lunii septembrie 2024. Succesul bate la ușa lor
Realitatea.net
Cum arată acum fiica Adrianei Iliescu. Eliza a fost fotografiată recent alături de mama sa, într-o ipostază emoționantă
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro