19 mart. 2024 | 20:23

Cât cresc pensiile în Germania, de la 1 iulie 2024. Ce diferențe sunt față de România

News
Cât cresc pensiile în Germania, de la 1 iulie 2024. Ce diferențe sunt față de România
Pensii majorate în Germania

În România, pensiile au crescut cu 13,8% în ianuarie, iar din septembrie vor fi recalculate. Guvernul din Germania a anunțat că vor crește și la ei pensiile, începând cu data de 1 iulie 2024. Ce diferență de venit din punct de vedere al pensiilor este între Germania și România?

Pensiile cresc în Germania de la 1 iulie 2024

Sunt vești bune pentru pensionarii din Germania, după ce Ministerul Muncii și Afacerilor Sociale a anunțat că veniturile bătrânilor vor crește, de la 1 iulie 2024, cu 4,57%.

Este al treilea an la rând când ajustarea pensiilor depășește 4%, iar ajustarea acestora are la bază cele mai recente date ale Oficiului Federal de Statistică și ale sistemului de asigurări de pensii germane.

Potrivit noilor majorări, o persoane care are o pensie de 1.000 de euro va avea o creștere de 45,70 euro.

„Sunt vești bune pentru pensionari. Piața solidă a forței de muncă și acordurile salariale bune fac aceste creșteri posibile. Ajustarea pensiilor depășește cu mult rata inflației”, a precizat Hubertus Heil, ministrul Muncii.

Mai mult, prin pachetul de pensii, Guvernul va stabiliza pe termen lung pensiile statutare, astfel punând mai mică presiune pe viitori contribuabili prin generarea de capital.

Diferența dintre pensiile din Germania și cele din România

Dacă în Germania este al treilea an la rând când ajustarea pensiilor depășește 4%, în România, veniturilor bătrânilor au fost majorate la începutul acestui an cu 13,8%, iar în septembrie vor fi recalculate după noua lege a pensiilor.

Șeful Casei de Pensii Publice, Daniel Baciu, a precizat că principalele modificări cu care vine noua lege a pensiilor vizează formula de calcul pentru eliminarea inegalităţilor din sistem legate de stagiile de cotizare.

„Cea mai importantă modificare a noii legi a pensiilor se referă la modul de calcul care este fundamental diferit faţă de actualul mod de calcul, respectiv formula de calcul se bazează pe numărul total de puncte care se înmulţeşte cu o valoare fixă numită VPR (valoarea punctului de referinţă), iar acest VPR se calculează ca raport între valoarea punctului de pensie raportat la 25, 25 fiind un stagiu mediu de cotizare, între minimum de 15 ani şi maximum de 35)”, a menţionat Daniel Baciu.

De asemenea, el a precizat că există mulți pensionari care până în prezent au fost defavorizaţi de modul de calcul prin raportare la un stagiu de cotizare mai mare și că folosind noua formulă încearcă să fie înlăturate toate inechităţile care s-au acumulat în sistemul public de pensii.

Parteneri
Cine este femeia care stă non stop lângă patul lui Florin Piersic. Soția marelui actor nu știe mai nimic despre relația lor
Redactia.ro
Ce s-a ales de Dan Bordeianu, fostul iubit al Adelei Popescu. Din ce face bani și cu ce se ocupă acum actorul celebru din telenovele
Click.ro
Elveția a câștigat Eurovision 2024, ediție controversată din cauza războiului din Gaza. Nemo a spart trofeul iar publicul a huiduit EBU
Digi24
Un stâlp de fier din India stă expus la ploi, vânt și umezeală de 1600 de ani, dar nu a ruginit nici până astăzi
Digi24
Meghan Markle a făcut senzație în Nigeria cu rochia ei! Cum a apărut îmbrăcată soția Prințului Harry / FOTO
Unica.ro
Ciorbă cu afumătură și tarhon. Rețeta delicioasă din inima Ardealului
EVZ.ro
Carmen Harra, mesaj după ce starea lui Florin Piersic s-a înrăutățit! Ce a transmis clarvăzătoarea: „Nu este timpul...” / FOTO
Spynews
Trebuie să primească BANII de la stat. Lege pentru proprietarii de TERENURI din România
Capital.ro
Duminica Tomii, sărbătoarea care încheie Săptămâna Luminată. Tradiții și obiceiuri respectate în ziua de 12 mai
Antena 3
După 12 ani, se întoarce la PRO TV. A bătut din nou palma cu postul TV din Pache Protopopescu și a dat lovitura. Primele declarații: „Tot felul de neajunsuri și neînțelegeri..”
Avantaje
Regula 30-30-30-10 a banilor. Ne mărește pensia și veniturile
Mediaflux
BOMBĂ! A apărut femeia cu care Traian Băsescu a avut o relație de DRAGOSTE
Stiri din Lume
Cât de bine arată Loredana Groza la vârsta de 53 de ani. Cum s-a afișat artista / FOTO
Spynews.ro
Ce se întâmplă dacă lucrezi sau speli când ai cruce neagră sau cruce roșie în calendar. Ce spune biserica
Realitatea.net
Mesaje de Izvorul Tămăduirii 2024. Ce să le transmiți celor dragi în această zi sfântă, Vinerea Luminată
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro