În România, pensiile au crescut cu 13,8% în ianuarie, iar din septembrie vor fi recalculate. Guvernul din Germania a anunțat că vor crește și la ei pensiile, începând cu data de 1 iulie 2024. Ce diferență de venit din punct de vedere al pensiilor este între Germania și România?
Sunt vești bune pentru pensionarii din Germania, după ce Ministerul Muncii și Afacerilor Sociale a anunțat că veniturile bătrânilor vor crește, de la 1 iulie 2024, cu 4,57%.
Este al treilea an la rând când ajustarea pensiilor depășește 4%, iar ajustarea acestora are la bază cele mai recente date ale Oficiului Federal de Statistică și ale sistemului de asigurări de pensii germane.
Potrivit noilor majorări, o persoane care are o pensie de 1.000 de euro va avea o creștere de 45,70 euro.
„Sunt vești bune pentru pensionari. Piața solidă a forței de muncă și acordurile salariale bune fac aceste creșteri posibile. Ajustarea pensiilor depășește cu mult rata inflației”, a precizat Hubertus Heil, ministrul Muncii.
Mai mult, prin pachetul de pensii, Guvernul va stabiliza pe termen lung pensiile statutare, astfel punând mai mică presiune pe viitori contribuabili prin generarea de capital.
Dacă în Germania este al treilea an la rând când ajustarea pensiilor depășește 4%, în România, veniturilor bătrânilor au fost majorate la începutul acestui an cu 13,8%, iar în septembrie vor fi recalculate după noua lege a pensiilor.
Șeful Casei de Pensii Publice, Daniel Baciu, a precizat că principalele modificări cu care vine noua lege a pensiilor vizează formula de calcul pentru eliminarea inegalităţilor din sistem legate de stagiile de cotizare.
„Cea mai importantă modificare a noii legi a pensiilor se referă la modul de calcul care este fundamental diferit faţă de actualul mod de calcul, respectiv formula de calcul se bazează pe numărul total de puncte care se înmulţeşte cu o valoare fixă numită VPR (valoarea punctului de referinţă), iar acest VPR se calculează ca raport între valoarea punctului de pensie raportat la 25, 25 fiind un stagiu mediu de cotizare, între minimum de 15 ani şi maximum de 35)”, a menţionat Daniel Baciu.
De asemenea, el a precizat că există mulți pensionari care până în prezent au fost defavorizaţi de modul de calcul prin raportare la un stagiu de cotizare mai mare și că folosind noua formulă încearcă să fie înlăturate toate inechităţile care s-au acumulat în sistemul public de pensii.