16 apr. 2024 | 10:46

Care sunt cele mai mari salarii din Europa. Pe ce loc se află România în clasament

Social
Care sunt cele mai mari salarii din Europa. Pe ce loc se află România în clasament
Anii 2022 și 2023 au adus mari provocări în toată Europa

Anii 2022 și 2023 au adus mari provocări în toată Europa, iar asta s-a resimțit inclusiv în salariile europene, prețurile și modul de viață. În același timp, economiștii avertizează că urmează o perioadă economică dificilă, mulți dintre ei prezicând o viitoare recesiune. Cu toate acestea, vestea bună este că există încă oportunități pe piața muncii, astel că ne-am interesat să aflăm care sunt cele mai mari salarii din Europa, și pe ce loc se află România în clasament.

Care sunt cele mai mari salarii din Europa, în 2024

Anul 2024 nu a venit fără provocări economice la nivel european, toate pe fondul războiului în plină desfășurare din Ucraina, iar criza sa acutizat și ca urmare a tensiunilor din ce în ce mai mari din Orientul Mijlociu. Cu toate astea, din punct de vedere al salariilor din Europa, anumite state au rămas în top.

Astfel că, statistica de la finalul lunii martie arată cam care sunt cele mai mari salarii din Europa, în 2024, iar pe primul loc se află Elveția  cu un salariu de 7.639 de euro, urmată de Luxemburg cu un salariu de 6.275 de euro.

Pe locurile următoare, la finalul aceliași luni martie apar Islanda, Norvegia și Danemarca, cu 6.066, 5.335 și, respectiv 5.314 euro. Vorbim, așadar, de țări din Europa cu salarii de patru ori mai mari decât în România.

Pe ce loc se află România în clasament

Criza economică, rata inflației și deficitul bugetar înregistrat de România la finalul lui 2023, a dus la o scădere a puterii de cumpărare a românilor, deși guvernul anunța majorarea salariului minim brut pe economie. În acest context la finalul lunii martie a.c., România se situa pe locul 57 la nivel european.

România este poziționată cu un salariu mediu de doar 1.230 de euro, devansată de Polonia cu un salariu de 1.333 de euro, sau de Grecia care avea la finalul aceleiași luni un salariu mediu de 1. 334 euro și Slovacia cu 1.424 de euro, salariu mediu lunar. În același context există sectoare ale economiei în care sunt oferite salarii de peste 6.000 de euro în Europa, ceea ce a dus la un nou exod al forței de muncă românești către state europene.

Unde sunt cele mai bine plătite salarii în Europa

Media europeană arată, totuși, o creștere față de ultimii doi ani, iar cele mai bine plătite salarii, atât la nivel european, cât și la nivel mondial, sunt în sectoarele finanțelor, asigurărilor, energiei electrice, mineritului, tehnologiei informației, comerțului cu amănuntul și educației oferă cele mai bine plătite locuri de muncă.

Pe de altă parte, sectoarele de asistență administrativă, ospitalitate și construcții sunt cele mai prost plătite. Cu toate acestea, este important să se ia în considerare inflația atunci când se compară salariile din diferite țări.

În ultimii ani, multe țări s-au confruntat cu rate ridicate ale inflației, ceea ce poate afecta puterea de cumpărare. Aceste rate ale inflației au fost cauzate în mare parte de pandemie și de întreruperile lanțului de aprovizionare care au rezultat.

În plus, riscurile geopolitice, cum ar fi conflictul dintre Rusia și Ucraina, competiția strategică dintre SUA și China, conflictul în curs de desfășurare din Orientul Mijlociu, competiția geopolitică dintre India și China și încetinirea economică a Chinei, au contribuit la aceste probleme prin exacerbarea crizelor energetice și a întârzierilor în aprovizionare.

Din păcate, conflictul actual dintre Israel și Hamas nu poate decât să agraveze această situație,d ar cu toate astea încă există oferte cu locuri de muncă în Europa care sunt extrem de bine plătite, ceea ce generează un exod din țările cu venituri mici către statele membre UE, și nu numai.

Parteneri
Florin Piersic, transferat la terapie intensivă. Care este starea de sănătate a actorului
Redactia.ro
Cele 4 zodii din horoscop care își schimbă destinul în mai 2024. Vor trăi cea mai frumoasă vară din viața lor
Click.ro
O olandeză cu depresie va fi eutanasiată, pentru că „nu mai poate face față”. Are doar 28 de ani
Digi24
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani. Abia acum polițiștii au aflat cine este și povestea ei ciudată
Digi24
Jojo, apariția serii la Premiile Gopo 2024! Rochia ei decupată a făcut senzație! FOTO
Unica.ro
Schimbări majore la Instagram. Cum vor fi afectați utilizatorii
EVZ.ro
Ce s-a arătat pe geam, în casa lui Lucas, nepotul lui Tzancă Uraganu, înainte ca acesta să moară. Alina Marymar, postare cutremurătoare: „Alt semn...” / FOTO
Spynews
Șoferii români sunt obligați. Se aplică din 1 MAI. Regulile pe care scrie amendă şi SUSPENDARE PERMIS
Capital.ro
Pască cu brânză în aluat pufos de cozonac. Ingredientul care face ca aluatul să fie identic cu cel de la coferărie
Antena 3
Vor avea un băiețel. Ce frumos au făcut anunțul: „Visele devin realitate”. Imagini de la petrecere
Avantaje
Este INTERZIS în MIERCUREA MARE! Păcat greu dacă nu respecți
Mediaflux
Dublă tragedie în Săptămâna Mare, în Călărași. O bunică a murit dupa ce a aflat că nepoata de patru ani s-a stins din viață
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
Ce a putut găsească o mamă în camera fiicei care spunea că aude „monștri”. Trăiau în peretii casei!
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro