Anii 2022 și 2023 au adus mari provocări în toată Europa, iar asta s-a resimțit inclusiv în salariile europene, prețurile și modul de viață. În același timp, economiștii avertizează că urmează o perioadă economică dificilă, mulți dintre ei prezicând o viitoare recesiune. Cu toate acestea, vestea bună este că există încă oportunități pe piața muncii, astel că ne-am interesat să aflăm care sunt cele mai mari salarii din Europa, și pe ce loc se află România în clasament.
Anul 2024 nu a venit fără provocări economice la nivel european, toate pe fondul războiului în plină desfășurare din Ucraina, iar criza sa acutizat și ca urmare a tensiunilor din ce în ce mai mari din Orientul Mijlociu. Cu toate astea, din punct de vedere al salariilor din Europa, anumite state au rămas în top.
Astfel că, statistica de la finalul lunii martie arată cam care sunt cele mai mari salarii din Europa, în 2024, iar pe primul loc se află Elveția cu un salariu de 7.639 de euro, urmată de Luxemburg cu un salariu de 6.275 de euro.
Pe locurile următoare, la finalul aceliași luni martie apar Islanda, Norvegia și Danemarca, cu 6.066, 5.335 și, respectiv 5.314 euro. Vorbim, așadar, de țări din Europa cu salarii de patru ori mai mari decât în România.
Criza economică, rata inflației și deficitul bugetar înregistrat de România la finalul lui 2023, a dus la o scădere a puterii de cumpărare a românilor, deși guvernul anunța majorarea salariului minim brut pe economie. În acest context la finalul lunii martie a.c., România se situa pe locul 57 la nivel european.
România este poziționată cu un salariu mediu de doar 1.230 de euro, devansată de Polonia cu un salariu de 1.333 de euro, sau de Grecia care avea la finalul aceleiași luni un salariu mediu de 1. 334 euro și Slovacia cu 1.424 de euro, salariu mediu lunar. În același context există sectoare ale economiei în care sunt oferite salarii de peste 6.000 de euro în Europa, ceea ce a dus la un nou exod al forței de muncă românești către state europene.
Media europeană arată, totuși, o creștere față de ultimii doi ani, iar cele mai bine plătite salarii, atât la nivel european, cât și la nivel mondial, sunt în sectoarele finanțelor, asigurărilor, energiei electrice, mineritului, tehnologiei informației, comerțului cu amănuntul și educației oferă cele mai bine plătite locuri de muncă.
Pe de altă parte, sectoarele de asistență administrativă, ospitalitate și construcții sunt cele mai prost plătite. Cu toate acestea, este important să se ia în considerare inflația atunci când se compară salariile din diferite țări.
În ultimii ani, multe țări s-au confruntat cu rate ridicate ale inflației, ceea ce poate afecta puterea de cumpărare. Aceste rate ale inflației au fost cauzate în mare parte de pandemie și de întreruperile lanțului de aprovizionare care au rezultat.
În plus, riscurile geopolitice, cum ar fi conflictul dintre Rusia și Ucraina, competiția strategică dintre SUA și China, conflictul în curs de desfășurare din Orientul Mijlociu, competiția geopolitică dintre India și China și încetinirea economică a Chinei, au contribuit la aceste probleme prin exacerbarea crizelor energetice și a întârzierilor în aprovizionare.
Din păcate, conflictul actual dintre Israel și Hamas nu poate decât să agraveze această situație,d ar cu toate astea încă există oferte cu locuri de muncă în Europa care sunt extrem de bine plătite, ceea ce generează un exod din țările cu venituri mici către statele membre UE, și nu numai.