Ce trebuie să mănânci seara pentru a slăbi? Mihaela Bilic a dezvăluit secretul unei siluete de vis, demontând și una dintre cele mai cunoscute teorii despre „inamicii” celor care vor să dea jos câteva kilograme sau să se mențină la o anumită greutate. Ce alimente sunt recomandate pentru cină.
De fiecare dată când luăm decizia de a începe o dietă care să ne ajute să scăpăm de kilogramele nedorite acumulate, știm că una dintre regulile de bază este eliminarea cinei. Se pare însă că nu este nevoie să renunțăm la ultima masă a zilei. Medicul Mihaela Bilic a explicat ce trebuie să mâncăm seara când vrem să slăbim.
„Avem voie să mâncăm după ora 6:00 seara? Ani la rând nutriționiștii ne-au creat senzația că masa de seară este periculoasă pentru siluetă. Când de fapt la finalul zilei avem nevoie de un moment de relaxare, pe lângă refacerea rezervelor de energie. Putem spune că masa de seară are dublu rol, să ne hrănească și să ne dea o stare de bine.
Ce reguli trebuie să respectăm pentru o cină perfectă? Depinde de obiectivele pe care le avem și de ora la care ne culcăm. Țineți cont că metabolismul încetinește spre seară, însă chiar și în timpul nopții organismul consumă calorii pentru funcțiile de bază. Meniul diferă dacă vrem să slăbim, să avem o digestie ușoară sau un somn odihnitor. În cazul copiilor sau sportivilor alegerile vor fi diferite”, a explicat Mihaela Bilic pe pagina sa de Facebook.
Te-ar putea interesa și: Cum se mănâncă, de fapt, portocala. Mihaela Bilic îţi spune că ai procedat greşit până acum. Aşa iei tot ce e mai bun din fruct
Dacă ne dorim un stil de viață sănătos, pe farfurie vom pune: carne/pește/ouă/brânză, cartofi/paste/orez/pâine/leguminoase boabe și legume proaspete sau gătite, fiecare dintre aceste trei mari elemente în proporții egale. Cei care vor să slăbească vor scoate făinoasele din lista de opțiuni.
„În cazul unui meniu echilibrat farfuria ideală va fi împărțită astfel: 1/3 proteine (carne pește ouă sau brânză); 1/3 făinoase (cartofi paste orez pâine) sau leguminoase boabe (fasole mazăre linte). Ultima treime va fi reprezentată de legume proaspete sau gătite, cu cat mai colorate și mai diferite cu atât mai bine.
Dacă vrem să slăbim menținem în farfurie proteinele și legumele, însă renunțăm la făinoase. Un castron mare de salată asortată cu o bucată de carne sau pește la grătar sunt cel mai bun exemplu pentru o cină de slăbit. Atenție și la aportul de grăsimi, fiecare gram are 9 cal, deci fiți zgârciți cu uleiul din salată și alegeți carnea mai puțin împănată”, a adăugat Bilic.
Alimentele consumate seara au un impact mare și asupra calității somnului. Astfel, specialistul a făcut câteva recomandări, precizând că prăjelile, tocăturile și produsele care fermenează sunt de evitat.
„Dacă vrem să dormim bine o porție de paste cu brânză e alegerea corectă. Supa cremă sau tocănițele cu legume sunt ușor de digerat. Evitați prăjelile, tocăturile și alimentele care fermentează (broccoli, varză, fasole). La capitolul desert orezul cu lapte și bananele au efect de liniștire.
Pentru copii și sportivi împărțirea farfuriei se schimbă: produsele făinoase vor ocupa jumătate din suprafață, iar proteinele și legumele câte un sfert. Amidonul din făinoase reface rezervele de glicogen din ficat și mușchi, iar activitatea fizică de peste zi nu afectează rezervele organismului”, a precizat specialistul.
Te-ar putea interesa și: Alimentele nocive pe care le mănâncă nutriționistul Mihaela Bilic: ‘Sunt slăbiciunile mele’