Indiferent dacă gătești cotlete sau pulpă de miel, o marinadă poate ajuta mielul să rețină umezeala și să îi confere o aromă suplimentară. Poți da mielului o tentă mediteraneană lăsându-l într-o marinadă pe bază de iaurt sau poți alege o marinadă acidulată dacă intenționezi să o faci la grătar. Diferența de timp în care carnea se va marina va depinde de tipul de marinată pe care o alegi și de gusturile tale personale. Iată așadar cât se ține carnea de miel la macerat.
Înainte de a ști cât timp să marinezi mielul, ar trebui să știi ce tip de marinată dorești să folosești. Rolul unei marinate este diferită, în funcție de ingredientele pe care le solicită rețeta. Cele trei părți ale unei marinate sunt acid, ulei și condimente. Cantitățile folosite pentru fiecare dintre acestea depind de ceea ce încerci să obții cu marinada.
De exemplu, dacă dorești să faci bucățile de miel mai fragede, atunci vei dori să utilizați o marinadă care are o valoare acidă ridicată. Acestea include oțet, fructe și chiar iaurt. Uleiurile vor fi folosite pentru calitatea umidității și, de asemenea, vor ajuta condimentele să se răspândească uniform peste miel. Condimentele adaugă pur și simplu aroma dorită.
Vezi și Cum marinezi corect carnea de miel, de fapt. Trucul care o face să ți se topească în gură
Durata de marinare a mielului va varia în funcție de tipul de marinată. Dacă alegi una care are un nivel ridicat de aciditate, va trebui să fii atent la marinarea prea lungă. Conținutul de acid din ingrediente precum sucul de lămâie și oțetul poate descompune mielul și îl poate face să devină prea moale și să devină gri.
Iaurtul este un ingredient folosit în mod obișnuit în marinatele de miel, dar reține că produsele lactate pot conține calități similare cu ingredientele foarte acide. Cu toate acestea, dacă te întrebi: cât se ține carnea de miel la macerat, pentru majoritatea rețetelor de marinată, poți marina bucățile de miel peste noapte sau până la 24 de ore. Amintește-ți că aceasta este și o preferință personală. Unii bucătari consideră că mai mult de câteva ore vor masca aromele naturale ale mielului, în timp ce alții spun că, cu cât marinarea se face mai mult, cu atât mai bine.
O marinadă poate adăuga aromă mielului numai în timpul procesului de gătire. De exemplu, poți pune marinada pe miel în timp ce acesta este la grătar. Dacă prăjești mielul, ia din sosul de marinată și din când în când, unge mielul în timp ce se prăjește.
Dacă ai ales să lași mielul să se înmoaie în marinată în timp ce era crud, nu reutiliza niciodată aceeași marinadă în timpul procesului de gătire. Deoarece mielul crud a intrat în contact cu marinada, aceasta nu mai este bună și trebuie aruncată.
Indiferent dacă ai ales să lași mielul în marinată pentru o jumătate de oră sau peste noapte, va trebui să păstrezi mielul la frigider. Nu lăsa niciodată mielul să stea într-o marinată pe masă, deoarece trebuie păstrat întotdeauna la 4,5 de grade Celsius, sau mai jos.
Asigură-te că fiecare parte a mielului este înmuiată în marinată. Pentru a realiza acest lucru, pune mielul într-o pungă din plastic și îndepărtează orice exces de aer. Agită punga pentru a acoperi uniform mielul. Verifică periodic mielul în frigider pentru a te asigura că nu se supramarinează.
Citește și Baiț pentru carnea de miel, cele mai bune rețete secrete pentru Paște direct de la țară