30 sept. 2024 | 16:45

Bani mai mulți la pensie pentru acești români. Suma pe care o primesc în plus, schimbarea se aplică din 1 octombrie 2024

Social
Bani mai mulți la pensie pentru acești români. Suma pe care o primesc în plus, schimbarea se aplică din 1 octombrie 2024
S-a schimbat pragul de impozitare a pensiilor

Nu cu multă vreme în urmă, Guvernul condus de Marce Ciolacu lua decizia de a majora pragul de impozitare cu 10% a pensiilor, vorbind astfel de un nou prag de 3.000 de lei. Cu toate aceste modificări, precum și cu noile prevederi ale legii pensiilor, autoritățile vorbesc și despre o altă categorie de pensionari care vor primi bani mai mulți la pensie. În acest sens, s-a stabilit și care este suma pe care o primesc în plus, schimbarea aplicându-se din 1 octombrie 2024.

S-a schimbat pragul de impozitare a pensiilor

Așa cum anunța Ministrul Muncii la finalul lunii august, guvernul din care face parte lua decizia de a majora pragul de impozitare pentru pensiile a aproximativ 2 milioane de români. Astfel că, de la 1 octombrie intră în vigoare noul plafon majorat de la 2.000 la 3.000 de lei.

Cu alte cuvinte, cei cu pensii sub 3.000 de lei nu vor plăti către stat impozitele aferente. În ceea ce privesc pensiile peste acest prag, procentul de impozitare rămâne același, și anume de 10%, după cum urmează:

  • Pensii de până la 3.000 lei, impozitul este 0 lei;
  • Pensii de 3.500 lei, impozit de 50 lei;
  • Pensii de 4.000 lei, impozit de 100 lei;
  • Pensii de 4.500 lei, impozit de 150 lei;
  • Pensii de de 5.000 lei, impozit de 200 lei.

Bani mai mulți la pensie pentru acești români

Tot de la 1 octombrie, conform unei declarații recente a premierului Ciolacu, o altă categorie de pensii va fi exclusă de la impozitare, ținând cont de același prag menționat anterior. Conform acestuia, vorbim de pensiile militarilor și polițiștilor, care au pensii sub acest prag, accentuând faptul că este vorba doar de pensiile militare.

„Pensiile militare de stat reprezintă o situație particulară pentru că începând cu 2016 sistemul de pensii militare nu mai face parte din sistemul public, fiind reglementat independent prin Legea nr. 223/2015.

Militarilor, polițiștilor și polițiștilor de penitenciare în activitate li se reține din soldă/salariul lunar o contribuție individuală la bugetul de stat.

Acest fapt face dificilă determinarea contribuției contributive a pensiilor militare, însă argumentează majorarea plafonului neimpozabil la același nivel cu celelalte pensii stabilite pe principiul contributivității”, a precizat Guvernul.

În baza acestei noi ordonanțe, vorbim despre bani mai mulți la pensie pentru acești români, chiar din prima zi a lunii octombrie.

Suma pe care o primesc în plus cei peste 170.000 de pensionari

În baza acestor modificări, vorbim de aproximativ 170.000 de pensionari din categoria militarilor și a polițiștilor care vor beneficia de o majorare a sumelor. Din calculele enunțate de premier, este vorba de cel puțin 650 de lei, bani ce vor intra în buzunarele acestor pensionari.

Deși modificarea intră în vigoare de mâine, 1 octombrie, banii propriu-zis vor intra în conturi următoarea lună, când se vor face plățile.

Mai trebuie menționat că niciuna din aceste pensii militară nu este sub pragul de 3.000 de lei, sumele variind între 3.500 și 5.000 de lei. Așadar, acești pensionari vor beneficia de majorări, dar fără a avea sumele impozitate, conform noilor modificări legislative.