01 feb. 2024 | 11:33

Pensii polițiști și militari 2024. Modificări majore, crește vârsta de pensionare

News
Pensii polițiști și militari 2024. Modificări majore, crește vârsta de pensionare
Pensii polițiști și militari 2024. Cât vor încasa din acest an

La începutul anului, Ministerul Afacerilor de Interne a solicitat Guvernului să majoreze plafonul pentru acordarea pensiilor militare. Anual, pensiile speciale ale MAI costă bugetul de stat 1,5 miliarde de euro, conform ministerului de Finanțe. Așadar, începând cu iulie 2024 se va modifica baza de calcul a pensiilor. Ce pensii vor primi polițiștii și militarii în 2024? Află toate informațiile necesare în materialul următor!

Modificări majore la pensiile angajaților MApM și MAI

Vești bune pentru persoanele care au activat în funcții militare! De la 1 ianuarie 2024 a intrat în vigoare Legea nr. 282/2023 care modifică acte normative din domeniul pensiilor de serviciu şi a Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal. Această lege vine cu modificări la modul de calcul al pensiilor, dar și la vârsta de pensionare a militarilor și polițiștilor.

Baza de calcul folosită pentru stabilirea pensiei militare de stat este media soldelor/salariilor lunare brute realizate la funcţia de bază în ultimele luni consecutive de activitate, stabilite conform eşalonării prevăzute în anexa nr. 3, actualizate cu indicele preţurilor de consum lunar la data deschiderii drepturilor de pensie”, se arată în actul normativ.

Pensii polițiști și militari 2024. Cât vor încasa din acest an

Ce pensii vor avea polițiștii și militarii din acest an? Așadar, din iulie 2024, la baza de calcul a pensiilor vor fi folosite soldele/salariile din ultimele 13 luni, în cazul angajaților MApM și MAI! De asemenea, conform aceleiași legi intrate în vigoare la începutul lui 2024, vârsta standard de pensionare pentru militari și polițiști va crește treptat, ajungând până în 2035 la 65 de ani.

În 2022-2023, un militar încasa o pensie medie brută de aproximativ 3.500 lei. Cei care depășeau pragul lunar de 10.000 de lei sunt foști magistrați militari sau foști aviatori.

„Pensia medie brută pentru vechime completă aflată în plata casei de pensii a MApN este de aproximativ 3.500 lei. Aproape 60% din numărul total de pensionari militari au pensiile sub această valoare medie.

Doar 6% dintre pensionarii militari au pensii cuprinse între 7.000 și 10.000 de lei și aproximativ 2,6% depășesc pragul de 10.000 de lei lunar (în marea lor majoritate, foști magistrați militari sau foști aviatori)”, menționează armataromaniei.ro.

Citește și: Mai multe zile libere pentru angajații MAI. Cum vor fi recuperate, este oficial

Crește vârsta de pensionare

Cei care au activat în aceste domenii trebuie să știe că, până în anul 2020, vârsta standard de pensionare pentru militari, poliţişti şi funcţionari publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare, din domeniul apărării naţionale, ordinii publice şi securităţii naţionale era de 60 de ani.

De asemenea, vechimea minimă pentru pensionare pe limită de vârstă va rămâne neschimbată, adică de 25 de ani, până în 2035 inclusiv. Potrivit Anexei 13, vârsta standard de pensionare pentru militari și polițiști va crește după următorul barem:

  • 2031 – 61 de ani
  • 2032 – 62 de ani
  • 2033 – 63 de ani
  • 2034- 64 de ani
  • 2035 – 65 de ani.

În vara lui 2023, peste 5.000 de polițiști și-au depus dosarul de pensionare.

„Mai mult de jumătate dintre aceștia deja au făcut demersuri pentru a-și constitui dosarul de pensie, au cerut adeverințe, au dat telefoane sau au cerut referințe. Anul trecut, am avut 7.400 de treceri în rezervă, iar în primele luni ale anului 2023 am avut deja 5.000 de colegi care s-au pensionat. Nu se poate să ai o speranță de viață în profesie de 62,5 ani și tu să vorbești de creșterea vârstei de pensionare la 65 de ani…”, a transmis cosmin Andreica, șeful Sindicatului Europol.

Citește și: Vești bune pentru pensionarii din România. Persoanele care vor primi 50% în plus la venituri

Meseria de polițist nu mai este la căutare printre tineri

Un polițist debutant încasează 3.500 de lei pe lună, însă salariul unui chestor de poliție poate fi și de 5-6 ori mai mare. Din acest motiv, meseria de polițist nu mai este atrăgătoare printre tinerii care vor să aibă un job stabil.

Fostul ministru de Interne Marcel Vela făcea o comparație între salariul pe care îl câștigă un polițist local, aflat în subordinea primăriei, și un polițist din Poliția națională, iar diferențele sunt majore.

„Un polițist local care protejează ordinea publică într-un parc din Timișoara are 8-9.000 de lei iar un polițist din MAI care își riscă viața să prindă un criminal are la jumătate din salariul polițistului local”, spunea politicianul, la DIGI24.

Citește și: Un fost colonel român și-a făcut publice taloanele de pensie din ultimul deceniu: „Vă prezint creșterea spectaculoasă a „pensiei mele speciale” în ultimii 10 ani!”

Parteneri
În ce stare se află Florin Piersic, după ultima operație. Actorul și-a petrecut Paștele în spital, iar medicii au făcut noi declarații
Redactia.ro
Ultimii condamnați la moarte de Ceaușescu, în perioada comunistă. Ce fapte au comis „Bachus” și Ion Pistol, doi dintre cei mai cunoscuți infractori din istoria României
Click.ro
O gaură misterioasă, de mărimea Elveției, se formează în același loc în Antarctica. După 50 de ani, experții au aflat motivul
Digi24
Un bărbat a fost găsit crucificat pe un gard, cu cuie bătute în mâini. Poliția a vorbit de un "un atac sinistru de tip paramilitar"
Digi24
Emily Ratajkowski, 'femeia cu cei mai frumoși sâni', apariție de senzație într-o rochie super decoltată / FOTO
Unica.ro
Cea mai periculoasă melodie pentru șoferi. Riscul este foarte mare
EVZ.ro
Cum arată casa lui Nea Florică, devenit viral pe TikTok pentru replica „Mi-a dat pachet”. Are 57 de ani și locuiește la țară / FOTO
Spynews
Se dă lege pentru românii din TRANSILVANIA. Noile măsuri vor deveni OBLIGATORII prin lege
Capital.ro
Românii au de așteptat mai bine de 40 de zile până vor primi pensia următoare! Când intră banii în luna iunie
Antena 3
A divorțat de un celebru prezentator TV și s-a recăsătorit cu un om de afaceri. Cum arată acum și cu ce se ocupă
Avantaje
DISPARE o categorie de PENSIE. Până CÂND poți depune ACTELE
Mediaflux
Ele sunt fetița de patru ani și bunica ei, care au murit în Călărași, după ce au mâncat pește. Familia se pregătește să le înmormânteze, în ajunul Paștelui / FOTO
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
Delia, în vacanță cu părinții! În ce destinație de vis i-a dus pe mama și tatăl ei de Paște. Imagini rare
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro