01 feb. 2024 | 11:33

Pensii polițiști și militari 2024. Modificări majore, crește vârsta de pensionare

News
Pensii polițiști și militari 2024. Modificări majore, crește vârsta de pensionare
Pensii polițiști și militari 2024. Cât vor încasa din acest an

La începutul anului, Ministerul Afacerilor de Interne a solicitat Guvernului să majoreze plafonul pentru acordarea pensiilor militare. Anual, pensiile speciale ale MAI costă bugetul de stat 1,5 miliarde de euro, conform ministerului de Finanțe. Așadar, începând cu iulie 2024 se va modifica baza de calcul a pensiilor. Ce pensii vor primi polițiștii și militarii în 2024? Află toate informațiile necesare în materialul următor!

Modificări majore la pensiile angajaților MApM și MAI

Vești bune pentru persoanele care au activat în funcții militare! De la 1 ianuarie 2024 a intrat în vigoare Legea nr. 282/2023 care modifică acte normative din domeniul pensiilor de serviciu şi a Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal. Această lege vine cu modificări la modul de calcul al pensiilor, dar și la vârsta de pensionare a militarilor și polițiștilor.

Baza de calcul folosită pentru stabilirea pensiei militare de stat este media soldelor/salariilor lunare brute realizate la funcţia de bază în ultimele luni consecutive de activitate, stabilite conform eşalonării prevăzute în anexa nr. 3, actualizate cu indicele preţurilor de consum lunar la data deschiderii drepturilor de pensie”, se arată în actul normativ.

Pensii polițiști și militari 2024. Cât vor încasa din acest an

Ce pensii vor avea polițiștii și militarii din acest an? Așadar, din iulie 2024, la baza de calcul a pensiilor vor fi folosite soldele/salariile din ultimele 13 luni, în cazul angajaților MApM și MAI! De asemenea, conform aceleiași legi intrate în vigoare la începutul lui 2024, vârsta standard de pensionare pentru militari și polițiști va crește treptat, ajungând până în 2035 la 65 de ani.

În 2022-2023, un militar încasa o pensie medie brută de aproximativ 3.500 lei. Cei care depășeau pragul lunar de 10.000 de lei sunt foști magistrați militari sau foști aviatori.

„Pensia medie brută pentru vechime completă aflată în plata casei de pensii a MApN este de aproximativ 3.500 lei. Aproape 60% din numărul total de pensionari militari au pensiile sub această valoare medie.

Doar 6% dintre pensionarii militari au pensii cuprinse între 7.000 și 10.000 de lei și aproximativ 2,6% depășesc pragul de 10.000 de lei lunar (în marea lor majoritate, foști magistrați militari sau foști aviatori)”, menționează armataromaniei.ro.

Citește și: Mai multe zile libere pentru angajații MAI. Cum vor fi recuperate, este oficial

Crește vârsta de pensionare

Cei care au activat în aceste domenii trebuie să știe că, până în anul 2020, vârsta standard de pensionare pentru militari, poliţişti şi funcţionari publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare, din domeniul apărării naţionale, ordinii publice şi securităţii naţionale era de 60 de ani.

De asemenea, vechimea minimă pentru pensionare pe limită de vârstă va rămâne neschimbată, adică de 25 de ani, până în 2035 inclusiv. Potrivit Anexei 13, vârsta standard de pensionare pentru militari și polițiști va crește după următorul barem:

  • 2031 – 61 de ani
  • 2032 – 62 de ani
  • 2033 – 63 de ani
  • 2034- 64 de ani
  • 2035 – 65 de ani.

În vara lui 2023, peste 5.000 de polițiști și-au depus dosarul de pensionare.

„Mai mult de jumătate dintre aceștia deja au făcut demersuri pentru a-și constitui dosarul de pensie, au cerut adeverințe, au dat telefoane sau au cerut referințe. Anul trecut, am avut 7.400 de treceri în rezervă, iar în primele luni ale anului 2023 am avut deja 5.000 de colegi care s-au pensionat. Nu se poate să ai o speranță de viață în profesie de 62,5 ani și tu să vorbești de creșterea vârstei de pensionare la 65 de ani…”, a transmis cosmin Andreica, șeful Sindicatului Europol.

Citește și: Vești bune pentru pensionarii din România. Persoanele care vor primi 50% în plus la venituri

Meseria de polițist nu mai este la căutare printre tineri

Un polițist debutant încasează 3.500 de lei pe lună, însă salariul unui chestor de poliție poate fi și de 5-6 ori mai mare. Din acest motiv, meseria de polițist nu mai este atrăgătoare printre tinerii care vor să aibă un job stabil.

Fostul ministru de Interne Marcel Vela făcea o comparație între salariul pe care îl câștigă un polițist local, aflat în subordinea primăriei, și un polițist din Poliția națională, iar diferențele sunt majore.

„Un polițist local care protejează ordinea publică într-un parc din Timișoara are 8-9.000 de lei iar un polițist din MAI care își riscă viața să prindă un criminal are la jumătate din salariul polițistului local”, spunea politicianul, la DIGI24.

Citește și: Un fost colonel român și-a făcut publice taloanele de pensie din ultimul deceniu: „Vă prezint creșterea spectaculoasă a „pensiei mele speciale” în ultimii 10 ani!”

Parteneri
Igor Cuciuc, declarații sfâșietoare după ce și-a pierdut fiica:” De ce Doamne…”
Redactia.ro
Cine este soția lui Honorius Prigoană. Ce ocupație avea înainte de a se iubi cu fiul lui Silviu Prigoană
Click.ro
Ce spune Rusia despre atacul Ucrainei cu rachete americane ATACMS
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Scandal monstruos între Adriana Bahmuțeanu și Gabriela Lucuțar! Incredibil ce schimb de replici a avut loc între ele! 'Să vă fie rușine!'
Unica.ro
Raționalizarea pâinii. Primul oraș care i s-a opus lui Ceaușescu. S-a tras cu arme automate
EVZ.ro
De ce nu a avut Natalia Mateuț succes în relațiile de iubire! Prezentatoarea TV își dorește să aibă o familie: ”Puteam să am deja un copil”
Spynews
Statul verifică banii românilor! Riscă pedepse cu închisoarea de până la 6 ani
Capital.ro
Imagini din casa lui Silviu Prigoană. E o fortăreață! Camerele copiilor arată ca în filmele SF. Tot confortul și mai mult de atât
Avantaje
Se dau bani ÎN PLUS pentru români, de sărbători!
Mediaflux
Silviu Prigoană ar fi avut probleme financiare în ultima perioadă din viața lui! Ar fi cerut împrumut 30.000 euro: ”L-a sunat pe un prieten”
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Cine a câștigat a treia amuletă din sezonul 14 Chefi la cuțite. Jurații, complici la o cerere în căsătorie
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro