Populația Terrei este într-un moment de cotitură, iar acțiunile următoare sunt extrem de importante, accentuate în avertismentul șefului ONU. Conform celor mai recente estimări ale specialiștilor, ne așteaptă 12 luni de căldură fără precedent.
Ieri, 6 iunie, în cadrul ONU, s-a aniversat „Ziua Mondială a Mediului”, care din păcate vine cu un memento care ne amintește gravitatea încălzirii globale, potrivit experților în climă.
Cu o zi înainte de acest eveniment, pe 5 iunie au fost anunțate noi avertismente climatice, inclusiv faptul că planeta se confruntă fenomene extreme, cu cea mai caldă lună mai înregistrată vreodată, ajungând astfel la 12 luni de căldură fără precedent la nivel global, potrivit unui raport al Organizației Meteorologice Mondiale (OMM). În acest raport se arată că locuri precum Asia de Sud-Est și India au înregistrat temperaturi maxime record la începutul verii în luna mai.
Raportul OMM include și mai multe dovezi că planeta este foarte aproape de a nu reuși să îndeplinească obiectivele climatice ale Acordului de la Paris, care vizează limitarea creșterii temperaturii medii globale la 1,5 grade Celsius de la Revoluția Industrială, și la o creștere de 2 grade Celsius în cel mai pesimist scenariu.
De asemenea, există o probabilitate tot mai mare ca lumea să depășească temporar obiectivul de 1,5 grade Celsius de încălzire suplimentară mai des, ceea ce s-a întâmplat deja de mai multe ori în acest an ca urrmare a schimbărilor climatice, potrivit raportului.
Datele arată că vorbim despre un adevărat dezastru climatic, subliniate miercuri dimineață de către secretarul general al Națiunilor Unite, Antonio Guterres, în timpul discursului rostit la Muzeul de Istorie Naturală din New York.
Guterres i-a îndemnat pe liderii mondiali, în special pe cei din țările G20, să depună mai multe eforturi pentru a îndeplini obiectivele climatice prin reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră și prin sprijinirea populației în vederea adaptării la evenimentele climatice, descriind prezentul ca fiind „momentul de criză climatică”, și că „Suntem pe drumul către iadul climatic”.
„Bătălia pentru 1,5 grade va fi câștigată sau pierdută în următorii ani”, a spus Antonio Guterres, adăugând că liderii mondiali actuali trebuie să fie cei care să ia măsuri.
În avertismentul șefului ONU sunt precizate 33 de acțiuni specifice împotriva schimbărilor climatice, împărțite în patru categorii, ce ar trebui luate de toate statele lumii, după cum urmează:
Printre aceste obiective se numără reducerea producției și consumului de combustibili fosili la nivel mondial cu 30% până în 2030, ceea ce corespunde recomandărilor din rapoartele ONU privind clima.
În această solicitare, șeful ONU a precizat că aceste acțiuni ar trebui făcute într-un mod similar cu industria tutunului, catalogând-o ca fiind dăunătoare pentru sănătatea umană.
De asemenea, el a cerut industriei de relații publice să nu mai reprezinte clienții combustibililor fosili și ca mass-media și companiile de tehnologie să nu mai accepte publicitatea acestora, astfel luând parte la stoparea daunelor climatice de pe Terra.
„Jucăm ruleta rusească cu planeta noastră! Avem nevoie de o rampă de ieșire de pe autostrada către iadul climatic. Iar adevărul este că… avem controlul roții”.
Copernicus, serviciul european pentru schimbări climatice, a publicat miercuri și buletinul său lunar privind clima, oferind mai multe informații despre tendința îngrijorătoare a temperaturilor globale record.
Potrivit raportului adus în discuție ieri de Șeful ONU, luna mai 2024 a fost cea mai caldă lună mai înregistrată la nivel global și a 12-a lună consecutivă cu temperaturi globale record.
Luna în ansamblu a fost cu mult mai caldă decât o estimare a mediei lunii mai pentru perioada 1850-1900, perioada de referință preindustrială desemnată în Acordul de la Paris.
Temperatura medie a aerului de la suprafața Pământului în luna mai a măsurat 15 grade, ceea ce reprezintă 17 grade peste media din 1991 până în 2020 și 0,34 grade peste cea mai caldă lună mai anterioară, care a fost în 2020, potrivit Copernicus.
Temperaturile globale de la suprafața mării în majoritatea oceanelor lumii rămân la niveluri fără precedent, în timp ce valurile de căldură marină persistă pe tot globul.
Concluzia este că, deși în condițiile în care fenomenul El Niño se apropie de sfârșit, potrivit datelor ERA5 ale Copernicus, temperatura medie zilnică de la suprafața mării pentru luna mai a atins un nou maxim istoric de 21 de grade, stabilind un nou record lunar pentru a paisprezecea lună consecutivă, se mai arată în raport.